Waddenorgel Stef Veldhuis

"De mossel is de kanarie van de kolenmijn"

Mosselen zijn een belangrijk onderdeel van het ecosysteem van de Waddenzee. Ze stabiliseren het sediment, filteren het zeewater en zijn voedsel voor verschillende roofdieren. Tevens vormt de mossel een uitstekende graadmeter voor de staat van zijn omgeving. Wanneer het zeewater erg troebel is, houdt de mossel zijn kleppen stevig dicht.

Het Waddenorgel is ontwikkeld in samenwerking met wetenschappers van de Waddenacademie om het gedrag van dit schelpdier te vertalen naar geluid. Zestien orgelpijpen verklanken realtime-data over de hartslag en klepstand van de mossel. Gedurende de dag beweegt de harmonie mee met het openen en sluiten van de schelp.

Het Waddenorgel staat in lijn met het Music by Oceans project van Veldhuis waarin hij, met wetenschappers van de Universiteit Utrecht, oceanografische data gebruikt als basis voor nieuwe composities. Middels verklanking van het niet-menselijke probeert hij de afstand tussen mens en natuur te dichtten door met andere zintuigen de oceaan en haar bewoners waar te nemen.

Foto: Stef veldhuis

Stef Veldhuis

Stef Veldhuis is een kunstenaar en componist die woont en werkt in Utrecht. In zijn praktijk staat de dichotomy van het artificiële en het natuurlijke centraal. Hij is gefascineerd door de wijze waarop de natuur weerstand biedt aan het menselijk handelen, en ons zo verplicht om nieuwe omgangsvormen te onderzoeken.

Middels visuele en auditieve projecten creëert hij nieuwe perspectieven als tegengeluid op het antropocentrisch denken. Zijn werken zijn meditatieve verkenningen van natuurlijke materialen en fenomenen. De trage, organische processen die de aarde vormen worden gesimuleerd - de installatie Amo et Odi verbeeldt tektonische aardverschuiving - of worden gebruikt als een bron van input, zoals oceanografische data wordt vertaald naar muziek in Music by Oceans.

Foto: Stef Veldhuis

Credits

Jelle Reith, Katja Philippart, Katharina Alter, Larissa Koers, Jesper Groen, Dennis Mulder, Anne Boeschoten, Stinkens Orgelpijpmaker

Mede mogelijk gemaakt door Waddenacademie


Deel deze pagina