Programma

Waddenlaboratorium

Het Waddenlaboratorium was op Terschelling van 22 t/m 24 oktober

Waddenlaboratorium

In het weekend van 22 t/m 24 oktober openden Oerol en de Waddenacademie het Waddenlaboratorium op Terschelling. Waar kunst, design en wetenschap samenwerken aan duurzame toepassingen in en oplossingen voor het Waddengebied. Tijdens dit Waddenlaboratorium stonden drie werken centraal:

Auteur Jonathan Safran Foer schrijft in ‘Het klimaat zijn wij’ het volgende: “Het lijkt fundamenteel onmogelijk om in onze overwegingen de ramp van elders naar hier, in ons hart, te trekken.”

Begin je over het klimaat, een veranderende wereld of de planeet, dan haken mensen snel af. Het onderwerp is al gauw te groot. Juist daarom is een eiland als Terschelling een ideale locatie om te onderzoeken hoe het publiek wél kan worden bereikt, hoe je de thematiek van iets groots en abstracts dichtbij kunt brengen en concreet kunt maken. Het is letterlijk een afgebakende en daardoor overzichtelijke omgeving, waarin mens en kwetsbare natuur sterk op elkaar zijn aangewezen. Ook is een eiland een perfecte plek voor een residentieprogramma met kunstenaars en wetenschappers die jaarrond aan het werk zijn op en met het eiland.

Kijk hier de aftermovie

Een innovatief wetenschappelijk kunstprogramma

Het idee voor het Waddenlaboratorium komt voort uit de Expedities die Oerol de afgelopen jaren heeft georganiseerd. Binnen de Expedities koppelen we kunstenaars, wetenschappers en andere maatschappelijke en culturele partners aan elkaar in 15 tot 20 interactieve installaties verspreid over Terschelling.

De relatie tussen mens en natuur staat centraal in de Expedities, waarbij het publiek actief betrokken wordt in het veldonderzoek en bij experimentele sessies. We onderzoeken hoe we met het programma kunnen aanzetten tot actie, voor de toekomst van Werelderfgoed Waddenzee en de onlosmakelijke verbintenis van dit unieke estuariene ecosysteem met de rest van de wereld.

Ook experimenteren we in samenwerking met de Waddenacademie met kunst- en wetenschapsprojecten en met Oerol Colleges: lezingen over wetenschap, kunst en natuur. Het succes hiervan, de toenemende kennishonger van publiek en bewoners én de innovatieve kracht van de combinatie kunst, design en wetenschap, hebben ons ervan overtuigd om steviger in te zetten op een innovatief wetenschappelijk kunstprogramma.

Het Waddenlaboratorium wordt ondersteund door het Waddenfonds.

Deel deze pagina