Waddenlaboratorium Route

Drie kunstenaars, drie kunstwerken. Te zien op Terschelling-West.

Ook leuk met kinderen!

Op Terschelling-West zijn van vrijdag 22 t/m zondag 24 oktober tussen 13.00 en 17.00 uur drie kunstwerken te bekijken:

  • Deep Meanings of Voyaging van Esther Kokmeijer.
  • Narratives of the Forest van Elmo Vermijs
  • Waddenorgel van Stef Veldhuis.

Het bezoek aan de drie kunstwerken is gratis. Startpunt van de route is de Tonnenloods op West-Terschelling.

Omdat het wordt aangemerkt als een doorstroomlocatie is een coronatoegangsbewijs niet nodig.

De Tonnenloods vind je op Oosterbuurtstraat 43, West-Terschelling. Een van de kunstwerken staat buiten in het bos, ongeveer 8 minuten fietsen vanaf de Tonnenloods (niet bereikbaar per auto).

Lees hieronder meer over de kunstwerken!

Deep Meaning of Voyaging van Esther Kokmeijer

De meest bijzondere, maar minst begrepen navigatietraditie komt van de Marshalleilanden, waar zeevaarders op afstand land voelen door te detecteren hoe eilanden de deining verstoren. De navigeerders gebruikten reisstrategieën die bestaan uit uitgebreide mentale representaties van de ruimte en belichaamde kennis van de oceaan. Ze konden de golven ‘lezen’.

Tijdens het Waddenlaboratorium zullen er op en rondom een Marshallees uitlegger kano verhalen verteld worden die te maken hebben met de zee, duurzaam transport, zeespiegelstijging, klimaatverandering, het belang van traditionele kennis, de verbinding met de natuurlijke omgeving en in het bijzonder de kennis over het kunnen navigeren op alleen golven.

Wat kunnen we leren van inheemse kennissystemen? Kan het een verdieping of duurzamere relatie met onze natuurlijke omgeving tot stand brengen, en zal het meer solidariteit met het landschap opleveren?

Foto: Tristan Visser

Waddenorgel van Stef Veldhuis

Mosselen zijn een belangrijk onderdeel van het ecosysteem van de Waddenzee. Ze stabiliseren het sediment, filteren het zeewater en zijn voedsel voor verschillende roofdieren. Tevens vormt de mossel een uitstekende graadmeter voor de staat van zijn omgeving. Wanneer het zeewater erg troebel is, houdt de mossel zijn kleppen stevig dicht.

Waddenorgel vertaalt het gedrag van dit schelpdier naar geluid. Zestien orgelpijpen verklanken realtime-data over de hartslag en klepstand van de mossel. Gedurende de dag beweegt de harmonie mee met het openen en sluiten van de schelp: een gigantische klank voor een klein organisme.

Narratives of the Forest van Elmo Vermijs

Narratives of the Forest -een installatie en essaybundel- is het eerste project van StagingWood Terschelling; een vierjarig onderzoek naar onze relatie met het bos.

Zowel de installatie als de essays nodigen je om vanuit verschillende perspectieven naar het bos te kijken.

Ruim 100 geleende boomstammen van de lokale houtzagerij waren de aanleiding voor een installatie die je uitnodigt naar het bos te ‘luisteren’. De bundel met 14 korte essays neemt je mee door de ogen van o.a. een ecoloog, jurist, boswachter, filosoof, boswachter, houtzager en bodemdeskundige naar aanleiding van de vraag: Wat vertelt het bos jou?

Deel deze pagina