Over Oerol

Visie & Missie

Iedere bezoeker van Oerol eet, drinkt, ademt en slaapt het festival. De vaak gehoorde verspreking ‘op Oerol’ in plaats van ‘op Terschelling’ geeft aan dat Oerol de functie heeft gekregen van een plek.

Visie: dat wat alleen op Oerol kan

Centraal staat de zoektocht van honderden kunstenaars die op het eiland Terschelling de ruimte vinden om te onderzoeken, te creëren en te presenteren. De gedeelde fascinatie van makers en publiek voor deze plek als podium vormt de basis van de collectieve ervaring die Oerol is. We nodigen het publiek uit om op een avontuurlijke, open manier het landschap in te stappen en het locatietheater te beleven.

Een bezoek aan Oerol is een expeditie: je reist ernaartoe, bent bereid te onderzoeken en een actieve zoektocht aan te vatten. Naast een dagelijks wisselend muziek- en straattheaterprogramma, is de kern van Oerol de programmering van 36 theatervoorstellingen en 15 expeditie projecten die elk de gehele festivalperiode van tien dagen te zien zijn. Dit betekent dat we bijzonder intens met de makers optrekken. Anders dan andere festivals creëren we een tijdelijke samenleving waarin publiek, makers, organisatoren en Oerol eet drinkt , ademt en slaapt. De vaak gehoorde verspreking ‘op Oerol’ in plaats van ‘op Terschelling’ geeft aan dat Oerol de functie heeft gekregen van een plek.

Bezoekers van Oerol plannen hun meerdaagse programma niet volledig van tevoren. Wie besloten heeft te gaan, stelt zich open en waagt zich aan het onbekende, het onverwachte. Het 'niet' weten krijgt op het eiland een hernieuwde kwaliteit. Kunstenaars maken hier gebruik van door op hun beurt radicale keuzes te maken. Ze tasten veel makkelijker de grenzen van het gangbare af.

“Juist omdat het nieuwsgierige publiek er in grote getale is, is Oerol dé plek om ‘in rust’ met innoverende vormen van interdisciplinair locatietheater te experimenteren.”

Guy Weizman | choreograaf en artistiek leider | Club Guy & Roni | NNT

De grenzen tussen disciplines vervagen, eigenaarschap wordt gedeeld met andere partijen. De afstand die het eiland schept, zet zowel de makers als de bezoekers aan tot experiment, tot gedurfd onderzoek en betrokkenheid bij hedendaagse thema’s. De unieke kwaliteit van Oerol is dat kunstenaars er onderzoeken wat alleen hier kan worden onderzocht en dat bezoekers ervaren wat alleen hier kan worden ervaren.

De huidige tendens waarbij de openbare ruimte wereldwijd onder grote druk komt te staan, vraagt om een tegenwicht. Festivals creëren op serieuze en speelse wijze momenten voor kritische en positieve bijdragen aan maatschappelijke en filosofische kwesties. Oerol, gefundeerd in de sociale, landschappelijke en maatschappelijke werkelijkheid van een relatief geïsoleerd eiland in de Waddenzee, initieert en faciliteert zinvolle ontmoetingen tussen de kunsten en het publiek in en over het publieke domein. We werken vanuit de specifieke publieke ruimte van het eiland, met de blik gericht op de wijde wereld. ‘Sense of Place’ is de thematische rode draad die onze maatschappelijke verhouding tot het landschap en de openbare ruimte duidt, en daarmee de maatschappelijke waarde van Oerol aantoont.

Missie: festival van makers en publiek

Oerol speelt een internationale voortrekkersrol op het gebied van landschapstheater als nieuwe stap in de ontwikkeling van locatietheater. Het festival biedt makers – van veelbelovend tot gearriveerd, uit binnen -en buitenland – een openluchtlaboratorium én podium voor hun nieuwe werk. Oerol maakt het de maker mogelijk om nieuwe artistieke strategieën te ontwikkelen waarbij theater, vormgeving, landschapsarchitectuur, muziek en performance gelijktijdig onderzocht, ontwikkeld en gepresenteerd kunnen worden. Het getijdenlandschap van Terschelling dient daarbij als inspiratiebron.

Het festival verbindt hoogwaardig, nieuw geënsceneerd werk van veelal nieuwe makers aan een buitengewoon groot, nieuwsgierig publiek en werkt daartoe samen met andere maatschappelijke sectoren zoals wetenschap, natuurbeheer en toerisme. Een koppeling die op deze schaal elders in het kunstencircuit minder organisch en vanzelfsprekend tot stand komt.

Daarnaast is Oerol de plek om innovaties op het gebied van culturele landschapsontwikkeling verder te onderzoeken, te tonen en van een Europese context te voorzien.

Culturele vrijstaat

Jaarlijks verandert het eiland Terschelling in juni tien dagen lang in één groot podium voor Theater, Dans, Pop-up performances, Spoken Word, Beeldende Kunst, Wetenschap, Onderzoek en Live-muziek. Veel voorstellingen worden vaak ter plekke voor de locaties gemaakt, of daarop aangepast. In tien dagen biedt Oerol het programma waar een gemiddelde schouwburg een heel seizoen over zou doen. Met meer dan 50.000 bezoekers is Oerol het grootste festival voor locatiekunsten van Europa.

Naast veel premieres, experimentele performances en aanstormend talent biedt Oerol ook ruimte voor reflectie. De natuurlijke omgeving van het eiland met brede stranden, het duinlandschap en heel veel bos helpt daarbij. Maar inspiratie komt ook spontaan in de schuur, op de dijk, in een tentje op onze festivalterreinen of gewoon op straat.

Waar je ook kijkt: overal om je heen gebeuren mooie, rare of verbazingwekkende dingen.

Save the date voor Oerol!

Oerol 2019 14 tot en met 23 juni
Oerol 2020
12 tot en met 21 juni
Oerol 2021
11 tot en met 20 juni
Oerol 2022
10 tot en met 19 juni

Wil je meer lezen?

Informatie voor Professionals

Oerol is een perfecte gelegenheid om vakgenoten te ontmoeten, nieuwe voorstellingen te ontdekken en makers te spreken over nieuwe projecten en hun plannen voor de toekomst.

Sense of Place

Het begint met een droom.

Talks

Terschelling vormt zich tijdens Oerol even tot één groot podium met ‘dat wat alleen op Oerol kan'. En het ‘dat’ is waar we graag over praten.

Deel deze pagina