Wie we zijn

Oerol, opgericht in 1982 door Joop Mulder, is een jaarlijks terugkerend tiendaags locatiekunstenfestival op Terschelling. Het is een ontmoetingspunt waar diverse perspectieven en generaties samenkomen, verbindend en betekenisvol voor een breed (internationaal) netwerk.

Het festival trekt jaarlijks ongeveer 50.000 bezoekers en biedt ruimte voor zowel premières van gevestigde groepen als experimentele werken van jonge makers. Met een gevarieerde programmering van ongeveer 25 locatievoorstellingen, straattheater, muziek, beeldende kunst, storytelling, talks en verdieping, biedt Oerol een rijke ervaring aan makers, professionals, eilandbewoners, partners en bezoekers.

Makers presenteren werk, ideeën en wilde gedachten die op andere plekken geen ruimte krijgen. Voor bezoekers is de diversiteit aan kunstdisciplines en de stapeling van ervaringen ongekend. Tegelijkertijd vinden we een nog groter publiek via brede media-aandacht, recensies en het uitgebreide professionals netwerk dat acte de présence geeft op het internationale showcasefestival dat Oerol ook is.

foto van een oude grijze vrouw en een jonge man met knot voor het podium, die hand-in-hand met elkaar dansen met een grote lach op hun gezichten
Danser Gil the Grid tijdens een straattheatervoorstelling aan de voet van de Brandaris tijdens Oerol 2023

Oerol zal voor de bezoeker, de maker en de professional anders voelen dan de vele een- of meerdaagse festivals die Nederland rijk is, het zal voelen als een reis. Een reis naar het onbekende en soms het ongemakkelijke. Een mentale reis naar nieuwe inzichten en inspiratie. En een tijdreis van generatie op generatie op generatie.

Oerol DNA

In onze organisatie werkt het gedachtegoed van onze voorgangers door. Die rijke, ruim veertigjarige geschiedenis inspireert ons dagelijks om met kunst als katalysator te komen tot een betere wereld. Met in ons achterhoofd altijd de woorden van onze oprichter en inspirator:

‘Als je niet bang wordt van je dromen, zijn ze niet groot genoeg.’ Joop Mulder

Missie

Het duurzaam ontwikkelen, presenteren en ervaren van locatiekunst in de natuur en cultuur van Terschelling, waar uiteenlopende perspectieven van makers, partners en publiek samenkomen in maatschappelijke vraagstukken, in een ruimte die je alleen op het eiland kunt ervaren.

Visie

Met vastberadenheid en optimisme streven we naar een wereld waarin iedereen meetelt en gelijke kansen krijgt en waarin niet economische groei maar maatschappelijke groei centraal staat. Oerol gaat verder dan de artistieke en ecologische grenzen van het festival. Onze werkwijze op het gebied van meerstemmige kunst en duurzaamheid werkt inspirerend en is diepgeworteld op Terschelling. Oerol is een ervaring die je tien dagen lang tot in je tenen voelt en die 365 dagen in je gedachten blijft.

We gaan verder dan onze artistieke ambities. We willen een verschil maken. En dat kunnen we ook. Wij reiken de hand uit naar iedereen die openstaat voor verandering. Samen verkennen en verbeelden we onze toekomst.

Een groep mensen met koptelefoons op dansen tijdens SLEEEP DREEEAM WAKEEE, een theatervoorstelling van Het Atelier / Lucinda Wessels tijdens Oerol 2022.

Dit doen we aan de hand van drie uitgangspunten:

We staan voor rechtvaardigheid en meerstemmigheid.

Oerol wil nieuwe perspectieven in maatschappelijke ontwikkelingen bieden. Dat betekent scherp programmeren. Activistisch en optimistisch, met aanstekelijk enthousiasme en een uitgestoken hand naar iedereen die ervoor openstaat om mee te gaan in de verandering. De makers die wij elk jaar programmeren, nemen hierin nu al het voortouw. We zetten concrete stappen die nodig zijn om een breed publiek veilig en thuis te laten voelen én zijn.

We zijn geworteld op het eiland.

Oerol is Terschelling. Terschelling is ruimte, is natuur en is cultuur in een eeuwenoud landschap dat elk jaar weer net een beetje anders is. Oerol is geen eiland op Terschelling. Wij zijn er geworteld en werken er het hele jaar. We zijn er gevestigd en een onderdeel van de gemeenschap. De eilandbewoners zijn onze bezoekers, collega’s, leveranciers, buren en een belangrijk klankbord. De lokale verbinding is voor ons van groot belang.

We nemen minder plek in.

Oerol bevindt zich te midden van het UNESCO Werelderfgoed Waddengebied, waar de natuur kwetsbaar en uniek is. Het Ecologisch Kompas, geïntroduceerd in 2023, is onze gids naar een toekomstbestendig festival. Hiermee nodigen we ons team, onze leveranciers én jullie uit om je ecologische impact te onderzoeken en stimuleren we elkaar om na te denken hoe je met minder, dezelfde tot meer impact krijgt.

Meer