Veldwerk Deep Meanings of Voyaging

Wat kunnen we leren van inheemse kennissystemen?

Kan het een verdieping of duurzamere relatie met onze natuurlijke omgeving tot stand brengen, en zal het meer solidariteit met het landschap opleveren?

In deze veldwerk excursie ga je met een expert en kunstenaar Esther Kokmeijer naar buiten en doe je samen onderzoek op locatie. Jij kan als bezoeker met jouw expertise namelijk bijdragen aan het project. Ontdek de achtergrond van het kunstwerk en de relatie met Terschelling.

De meest bijzondere, maar minst begrepen navigatietraditie komt van de Marshalleilanden, waar zeevaarders op afstand land voelen door te detecteren hoe eilanden de deining verstoren. De navigeerders gebruikten reisstrategieën die bestaan uit uitgebreide mentale representaties van de ruimte en belichaamde kennis van de oceaan. Ze konden de golven ‘lezen’.

Tijdens het Waddenlaboratorium zullen er op en rondom een Marshallees uitlegger kano verhalen verteld worden die te maken hebben met de zee, duurzaam transport, zeespiegelstijging, klimaatverandering, het belang van traditionele kennis, de verbinding met de natuurlijke omgeving en in het bijzonder de kennis over het kunnen navigeren op alleen golven.

Wat kunnen we leren van inheemse kennissystemen? Kan het een verdieping of duurzamere relatie met onze natuurlijke omgeving tot stand brengen, en zal het meer solidariteit met het landschap opleveren?

Zondag 24 oktober 11.30 - 13.00 uur (startpunt Tonnenloods West-Terschelling)

Tickets
Het ticket koop je via onderstaande link of bij de VVV Terschelling! Geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar (tot 12 jaar gratis). Bezoek ook de andere kunstwerken van de Waddenlaboratorium Route (tussen 13.00-17.00 uur).

Let op: Voor Veldwerk is een coronatoegangsbewijs nodig.

Je kunt nu je ticket kopen. Kom je er niet uit? Mail dan naar info@oerol.nl. We helpen je dan zo snel mogelijk.

Ticket Veldwerk Deep Meanings of Voyaging

Esther Kokmeijer

Esther Kokmeijer (Dokkum, 1977) is een kunstenaar, fotograaf en ontdekkingsreiziger, momenteel woonachtig in Rotterdam en werkzaam wereldwijd.

In haar werk als beeldend kunstenaar richt ze zich vooral op de ‘Global Commons’, een term die doorgaans wordt gebruikt om internationale, supranationale en wereldwijde resource gebieden te beschrijven. Global Commons zijn de wereldwijde gedeelde natuurlijke bronnen van de aarde; de oceanen, de atmosfeer, het heelal en Antarctica. Ze is geïnteresseerd in de oorsprong van de natuur, hoe landschappen worden gevormd en welke rol ‘natuur’ speelt in het hedendaagse leven van de mens en vice versa. Voor veel van haar projecten werkt ze samen met wetenschappers

Haar werk is wereldwijd tentoongesteld en gepubliceerd. Voor diverse projecten bezocht ze 85 landen. Sinds 2013 werkt ze jaarlijks als expeditie fotograaf en poolgids in de Arctische zomer in het Noordpoolgebied en tijdens het zomerseizoen op het zuidelijk halfrond in Antarctica.

Ze is de oprichter van ANTARKTIKOS, een tijdschrift dat geheel gewijd is aan Antarctica en kunst en wetenschap samen brengt (antarktikos.com), mede oprichter van Cosmic Water Foundation (cosmicwaterfoundation.com) en onderdeel van het kunstcollectief If Paradise Is Half As Nice (Ipihan.com).

Deel deze pagina