Elmo Vermijs

Assembly of Trees - verdiepend programma

Wat zou het betekenen als de niet-menselijke omgeving, zoals het bos op Terschelling, centraal komt te staan in ons denken, ervaren en doen? In vijf workshops wordt de intrinsieke waarde van het bos onderzocht. Elke sessie zal leiden tot een bijdrage aan het manifest voor het grondbeginsel van het bos.

In een tijd waarin gangbare denkbeelden over de relatie tussen mens en natuur de planeet bedreigen, stelt StagingWood de vraag: wat zou het betekenen als de niet-menselijke omgeving, zoals het bos van Terschelling, centraal komt te staan in ons denken, ervaren en doen? In vijf workshops onderzoeken wetenschappers, juristen en activisten samen met het publiek de waarden van rewilding, inheemse en dekoloniale perspectieven, de rechten-voor-de-natuurbeweging en het lokale bosbeheer. Samen vormen we het manifest voor het grondbeginsel van het bos.

Workshops worden begeleid door:

10 juni - Remi Hougee

Hoe ziet het bos er in 2122 uit? In deze workshop wordt je (mede)beheerder van het multifunctionele bos op Terschelling. Je gaat bomen aanwijzen in het toekomstige bos op basis van eigen inzichten en met de kennis van de boswachter. Wat zegt het beheer van het bos over de waarden die het bos vertegenwoordigt?

Remi Hougee is boswachter voor Staatsbosbeheer op Terschelling. Staatsbosbeheer beheert 9500 ha natuur op Terschelling (ca 80% van het eiland), waarvan ca. 750 hectare bos.

11 juni - Koen Arts

In deze workshop worden deelnemers uitgenodigd om met behulp van zintuiglijk-lichamelijke verkenningen nieuwe of andere ‘bosperspectieven’ te ontdekken. Welke waarden ken jij toe aan het bos en valt dat waardenkader uit te breiden?

Draai het verstandsvolume omlaag, haal de handen uit de zakken, en luister mee naar de bomen…

Koen Arts is politiek ecoloog (Wageningen Universiteit), natuurverkenner en schrijver (o.a. Wild Jaar, 2021; IJsberen met optimisme, 2022). Hij onderzoekt de relatie tussen mens en natuur in woord en daad.

16 juni - Chihiro Geuzenbroek

Hoe kan een dekoloniale praktijk onze relatie met het bos beter maken? Bijvoorbeeld door verzet tegen onteigening van gemeenschappelijkheid. Zuurstof-makers en zuurstof-zuigers komen samen voor een creatieve luistersessie naar de geaarde dromen en vertakte belangen van het bos. Verwacht een beetje meditatie, een beetje (historische) reflectie en een poëtische groepsoefening.

Chihiro Geuzebroek is multidisciplinair kunstenaar, schrijver, organisator, trainer in dekoloniale klimaatrechtvaardigheid perspectieven en praktijken.

17 juni - Raki Ap

In deze workshop staat de Green State Vision centraal: Hoe kan de inheemse kennis en leefwijze van West-Papoea’s de basis bieden een toekomstige onafhankelijke staat? En welk waarde(n) kunnen we hieruit destilleren in relatie tot het bos op Terschelling? Samen duiken we in het verhaal van het grootste tropische eiland ter de wereld.

Raki Ap is woordvoerder van de Free West Papua Campaign en strijdt voor een onafhankelijk West-Papoea en haar inheemse leefwijzen.

18 juni - Jessica den Outer

In de praktische workshop 'Rechten voor de Natuur' gaan we experimenteren met het vertegenwoordigen van de natuur. Hoe is het om te spreken voor het bos? Aan de hand van een dialoog zullen wij kernwaarden vaststellen waarmee we het bos kunnen vertegenwoordigen.

Jessica den Outer is een consultant, schrijver en spreker over de Rechten van de Natuur. Zij maakt deel uit van het United Nations Harmony with Nature Network als een Earth-centered Law Expert.Mede mogelijk gemaakt door: VriendenLoterij Fonds.

Credits

Artiest: Elmo Vermijs
 • Categorie
  Beeldende kunst, Gesprek
 • Duur
  60 minuten
 • Locatie
  50. Under de Wettertoer
 • Locatie type
  Buiten
 • Toegankelijkheid
  geen specifieke toegankelijkheid
 • Leeftijd
  16+
 • Prijs
  € 5,50

Speeltijden

vrijdag 10 juni - 10:00
Hoe ziet het bos er in 2122 uit? In deze workshop wordt je (mede)beheerder van het multifunctionele bos op Terschelling. Gast: Remi Hougee
Oost: 50. Under de Wettertoer
€ 5,50
zaterdag 11 juni - 10:00
In deze workshop worden deelnemers uitgenodigd om met behulp van zintuiglijk-lichamelijke verkenningen nieuwe of andere 'bosperspectieven' te ontdekken. Gast: Koen Arts
Oost: 50. Under de Wettertoer
€ 5,50
donderdag 16 juni - 10:00
Hoe kan een dekoloniale praktijk onze relatie met het bos beter maken? Gast: Chihiro Geuzebroek
Oost: 50. Under de Wettertoer
€ 5,50
vrijdag 17 juni - 10:00
In deze workshop staat de Green State Vision centraal: Hoe kan de inheemse kennis en leefwijze van West-Papoea's de basis bieden een toekomstige onafhankelijke staat? Gast: Raki Ap
Oost: 50. Under de Wettertoer
€ 5,50
zaterdag 18 juni - 10:00
In de praktische workshop 'Rechten voor de Natuur' gaan we experimenteren met het vertegenwoordigen van de natuur. Hoe is het om te spreken voor het bos? Gast: Jessica den Outer
Oost: 50. Under de Wettertoer
€ 5,50

Hoe kom ik op deze locatie?

Publieksinspanning

Aanlooproute heeft veel hoogteverschillen en steile paden.