Programma

Parels van Oerol 2019

De glans van een parel hangt af van de breking van het licht. Een zeldzame vondst. Oerol heeft diep gedoken en een reeks voorstellingen thematisch uitgelicht. Dit zijn de parels van Oerol.

als water steeds wat natter wordt - parels van Oerol

We verdrinken onszelf in een wereldzee van bezield muziektheater. Kunstmatige schatten die ons eenmaal aangespoeld de kwaliteit van het water laten horen. En stemmen die als stromend water van generatie op generatie overgeleverd worden. Een selectie die ons de parels op een golvend dienblad aanbiedt.

WALPURGIS / BOT / Kloppend Hert - Wij, de verdronkenen
Wat betekent het om een ‘goeie kapitein’ te zijn? Wij, de verdronkenen is rauw, poëtisch en bezield muziektheater over de moed en de veerkracht van de mens in opstand. We bevaren de zeven wereldzeeën en schipperen tussen mythe en werkelijkheid, tussen de liefde voor de zee en die voor de mens, tussen losgeslagen zeilschepen en zinkende oorlogsbodems.
Waar: 16. Parkeerplaats Paal 8

Marco Barotti / Transnatural - CLAMS
Deze kunstmatige schelpen, gemaakt van gerecycled plastic, luidsprekers en sensoren zorgen voor een uniek symfonisch spektakel. In deze installatie wordt met een sensor realtime informatie over de waterkwaliteit verbeeldt en in geluid omgezet.
Waar: O. Dijk Perkweg

Chantal Acda - Pūwawau
Pūwawau is een Maori woord dat in het Engels wordt vertaald als “spirit voices heard in running water”. De Vlaams-Nederlandse zangeres Chantal Acda gebruikt haar stem als reflectieve ruimte. Met deze elektro-akoestische muziektheatervoorstelling, onderzoekt zij de universele factoren die stemmen verbinden of beïnvloeden, zoals erfgoed, taal en levensliederen.
Waar:
11. Bos LU plak

Als water steeds wat natter wordt

WALPURGIS / BOT / Kloppend HertWij, de verdronkenen

Marco BarottiCLAMS

Chantal AcdaPūwawau

ik denk dat het natuurlijk, ja sorry, weer uit de hand gaat lopen - parels van Oerol

Is de mens een uit de klauwen geëscaleerd schepsel van moeder natuur? Hoe natuurlijk zijn we een ding tussen de dingen? En op welke manier worstelt ons consumerende, sportende en werkende lichaam zich door een verziltend landschap? Een selectie met dwalingen door flora, fauna en alles wat daar tussen wandelt.

Theater Rotterdam / Boogaerdt/VanderSchoot - Walk of Things
Een podcast-wandeling over een dijk, als oefening voor de mens om ding te zijn tussen de dingen. Verplaats je in het perspectief van de levenloze landschapselementen om je heen, terwijl je je eigen associaties de vrije loop laat.
Waar: 32. Stinsweg

MAN || CO - Rat Race Runway
Vijf vrouwelijke millennials zijn in de spelshow Rat Race Runway beland. Ze zetten alles op alles om de ander te overtreffen. Ontsnappen is onmogelijk en door het ontbreken van de quizmaster wordt pijnlijk duidelijk dat ze zelf het spel in stand houden. Het brutale, energieke en sensuele danscollectief MAN || CO stelt zich de vraag: hoe gaan mensen om met druk en verwachtingen?
Waar: West-Terschelling en Midsland

De Onkruidenier / Rosanne van Wijk - SWEET-SWEAT
Kunnen wij ons, net als planten, aanpassen aan een verziltend landschap? Hoe zou deze ‘zoutminnende mens’ er dan uit zien? Verschillende landschappen zoals de kust, het consumptielandschap van de supermarkt, de compensatiecultuur van de sportschool en de traditionele werkomgeving van de boerderij komen samen in het multiversum van de Onkruidenier.
Waar:
E. Kleiplak

Ik denk dat het natuurlijk, ja sorry, weer uit de hand gaat lopen

Theater Rotterdam / Boogaerdt/VanderSchoot / Touki DelphineWalk of Things

MAN || CORat Race Runway

De Onkruidenier / Rosanne van WijkSWEET — SWEAT

het wordt je te heet onder de voeten - parels van Oerol

Het zweet breekt je uit. Vuur slaat om je heen. Vlammende vooroordelen branden door je trommelvlies. En een eclectische vuurvogel van felrode lichten ziet het levenslicht. Deze uitgelichte voorstellingen schijnen harder dan de Brandaris en laten het zeevonk verbleken. Een snikhete selectie:

Marjolein Frijling / Theo Martijn Wever – Fogo Correndo
Op een snikhete junidag in 2017 ontvlamde de dodelijkste bosbrand in de Portugese geschiedenis. Fogo Correndo is een theatrale reconstructie van de 24 uur die aan de catastrofe voorafgingen. Terwijl het vuur langzaam dichterbij kruipt, ontdek je hoe bosbranden ontstaan en wat de onthutsende motieven zijn voor het aansteken ervan.
Waar:
West: 8. Snijderspad

Touki Delphine / Theun Mosk
– Firebird, een lichtsymfonie

Geïnspireerd op Igor Stravinsky’s tweede Vuurvogel-suite, die precies een eeuw geleden het levenslicht zag, brengt Touki Delphine Firebird. Ditmaal voor een orkest van lichtjes; zonder muzikanten, zonder spelers. Firebird is een originele, eclectische compositie en een hoopvol oorspronkelijk sprookje, over het transformatievermogen van de mens.
Waar:
12. Parkeerplaats Duinmeertje Hee

Karina Kroft
– Othello

Typecasting, stereotypen, tokenisme en discriminatie: in het dagelijks leven én in hun werk ondervinden jonge toneelspeelsters aan den lijve welke rollen de maatschappij hun toedeelt. Hoe beïnvloedt dat hun carrière? Een voorstelling over vooroordelen, racisme, seksisme en white privilege. En over een liefde die daar kapot aan gaat.
Waar: 23. Molkenbaksplak

Mezrab
- My father held a gun
Een gepassioneerde storytelling performance over oorlog en vrede. Over vaders en grootvaders die vochten voor waar zij in geloofden. Over dood en liefde voor het leven. Over heldendaden. En bovenal: over de vraag wat je als zoon van je vader hier allemaal mee moet. Dit programmaonderdeel is Engelstalig.
Waar:
29. Café De Groene Weide

het wordt je heet onder de voeten

Marjolein Frijling / Theo Martijn WeverFogo Correndo (Lopend Vuur)

Touki Delphine / Theun MoskFirebird, een lichtsymfonie

Karina KroftOthello

MezrabMy father held a gun

Andere parels van Oerol

onbevangen blikken spreken tot de verbeelding

Romana VredeWho's afraid of Charlie Stevens?

STRANGELANDPI

de Betonning presents: SupernatureTransformeer in je alter ego

Ontspan. Eens. Een. Keer!

Gian van GrunsvenOver komen - theaterlezing over zelfbeminning en een poging tot ontspannen

Afra Rijkhoff en Sarah van der Meere (2/NNTWEE)Kom je lekker met ons niksen?

De DansersShake Shake Shake

de hel, dat ben je zelf

Veerle van Overloop / SHELFISH productions / Club Guy & RoniONE MILLION PEOPLE AND ME

URLANDBobby Baxter

Mardulier en DeprezMezelfie

verlies je in de ander

DEGASTENBREKEN 4

KNOT KollektivInternal Jogging

Naomi Velissariou / Theater UtrechtPERMANENT DESTRUCTION - The HM Concert

totaal ontaard naar huis

Emma LesuisAardappelbloed

Marten WintersMan op het veld

Studio Buiten WerkingLand zonder dijk

bootcamp voor de oren

Babs’ WoordsalonWoordelijke jamsessie

Jelle MastenbroekThe Robin Who Wondered If He Was a Nightingale

Studio Maarten Kolk & Guus KustersSilent Messengers

Babette Rijkhoff / Eva KoopmansStemmen uit de nacht

Deel deze pagina