Programma

Oerol XTR

De eerste editie van Oerol XTR: een digitaal verlengde van het Oerol Festival*

Oerol XTR

Oerol bestaat in 2021 40 jaar. Dit is ook het jaar van een nieuwe kunstenperiode waarin Oerol door het jaar heen ontmoetingen faciliteert en zichtbaarder wil maken. Deze tijd vraagt om een nieuwe manier van kijken. Daar willen wij gehoor aan geven. We laten de lockdown langzaam achter ons en moeten ons zien te verhouden tot een nieuwe praktijk. Alles is hetzelfde, maar toch ook anders.

Zoals je in ons Fluïde Manifest kunt lezen, willen we met elkaar denken over wat ons Festival, met zijn ongekende omvang, waarde en impact, is en kan zijn. Nu en in de toekomst. Voor een breed, divers en veelkleurig publiek. Op het eiland, maar ook steeds meer daarbuiten.

Je leest, hoort en ziet de eerste editie van Oerol XTR. Een digitaal verlengde van het Oerol Festival, waarin de geest van Oerol doorklinkt. Het hele jaar door. Bij Oerol XTR komen talentvolle makers, artiesten en partners aan het woord. Zij bieden nieuwe inzichten en verfrissende toekomstperspectieven in tekst, beeld en geluid. Ga je het avontuur met ons aan?

In deze editie: tips van Paulien Cornelisse, een gedicht van spoken word artieste Lisette Ma Neza, een podcast door Lisa Frenkel over de waarde van merkkleding en een long read over verborgen armoede tussen Lisa Frenkel en Maarten Smit.

(*) Inmiddels is besloten dat het fysieke Festival vanwege corona niet door kan gaan. Oerol is wel te volgen via ons online platform: Het Imaginaire Eiland.

Klik op de video om Lisette Ma Neza te zien en te beluisteren. "Prends soin de toi"

"Prends soin de toi"

"Zorg goed voor jezelf". Met deze woorden sloten Lisette Ma Neza en haar vriendinnen hun briefwisselingen het afgelopen jaar af. Het is lastig om voor elkaar te zorgen in deze tijd, dus moet je goed voor jezelf zorgen.

In haar gedicht passeren verschillende talen, net als in haar dagelijks leven. Lisette Ma Neza werd geboren in Nederland en heeft Rwandese roots. Onlangs verhuisde ze naar Brussel, een stad waar vele talen mengen. Hier vervolgt ze haar eindeloze zoektocht naar haar eigen taal. Haar eigen verhaal. Mag ik ook wonen? Zoals jouw woorden en jouw archief wonen in mij. Mag ik ook wonen?

Op Oerol 2021 presenteert Lisette Ma Neza zich als muzikante. Tijdens een residentie op Terschelling zal ze werken aan nieuwe teksten, composities en opnames.

Oerol & Motel Mozaïque

Lisette Ma Neza is een prominente naam in onze muziekprogrammering, die dit jaar tot stand komt in samenwerking met creatief partner Motel Mozaïque. Samen bieden we talentvolle musici Oerol aan als werkplaats voor het ontwikkelen van nieuw werk. We vragen hun om gedurende een langere periode tijdens het Festival aanwezig te zijn op Terschelling en hun werk te tonen.

Daarnaast ontwikkelen we samen met de musici andere vormen, die online of via radio te volgen zijn. Deze plannen zijn onderdeel van de koerswijziging die we willen doorvoeren in onze muziekprogrammering. Motel Mozaïque ontwikkelt hiervoor de creatieve signatuur.

Paulien Cornelisse tipt…

Welke documentaire moet je gezien hebben? Welk boek moet je gelezen hebben? Wie blaast je gegarandeerd omver met zijn stem?

Elke Oerol XTR nodigen we een maker of partner uit om tips met je te delen, uit de hoge en lage cultuur. In deze editie lees je de tips van schrijver en theatermaker Paulien Cornelisse. Zij tipt onder andere een wandelgids voor stadsmensen, een wetenschapspodcast voor kinderen en een sonate die een lach op je gezicht tovert. Cultuur waarvoor je je thuisomgeving niet hoeft te verlaten.

Eerder was Paulien samen met Chris Bajema de host van de Ochtendtalkshow. In 2020 was ze tijdens Het Imaginaire Eiland te gast bij Opium op Oerol van de AVROTROS. Nu maakt ze een kersverse solovoorstelling met nieuw materiaal voor Oerol 2021.

Wandelgids

Lievelingspodcast

Podcast voor kinderen

Theater (online)

Muziek

Recepten

Boek (nonfictie)

Boek (fictie)

Oeroltips

Lisa Frenkel - Bij de buren (pilot)

Aflevering: Kleding

Kleren maken de man. Struin je graag tweedehands winkels af, of leg je veel geld neer voor een bepaald merk? Grote kans dat je vrijheid voelt in hoe je jezelf presenteert aan de buitenwereld. In haar pilot voor een nieuwe podcastserie over een arme wijk in Friesland verwondert researcher en antropoloog Lisa Frenkel zich over de noodzakelijke inventiviteit van de bewoners. Ondanks een beperkt budget komen zij graag goed voor de dag. Lisa spreekt hen over het belang van merkkleding in hun leven.

Tijdens het maken van haar podcast werd Lisa gecoacht door Pascal van Hulst, bekend van de populaire podcast De Blankenberge Tapes. Pascal heeft Lisa’s podcast ook gemonteerd. Op onze social media laten we weten wanneer de volgende aflevering te beluisteren is.

Luister hier de podcast

Armoede in Nederland: problematiek die vraagt om normverschuiving

Een gesprek met Maarten Smit en Lisa Frenkel

Het begrip armoede roept bij veel Nederlanders vermoedelijk vooral associaties op met andere werelddelen. Toch leeft in ons eigen land acht procent van de gezinnen in armoede. Een op de twaalf kinderen groeit er dus in op. Om deze mensen heen zweven stigma’s, statistieken en ongewilde stempels. Hun eigen verhalen horen we eigenlijk nooit. Met zijn nieuwe voorstelling maakt theatermaker Maarten Smit invoelbaar wat armoede in Nederland betekent. We nodigen hem uit om in gesprek te gaan met researcher en antropoloog Lisa Frenkel. Zij maakt in opdracht van Oerol een pilot voor een podcastserie over ditzelfde thema. Wie is de mens onder de armoedestempel?

Lees verder

Deel deze pagina