Steun

Oerol Pioniers

Pioniers staan erom bekend de eerste stap te zetten. Bij Oerol betekent dat het steunen van jonge makers in talentontwikkeling en gevestigde makers in het aangaan van nieuwe uitdagingen.

Word Oerol Pionier

Pioniers zijn niet bang voor experiment. Pioniers maken onderzoek mogelijk en steunen Oerol om te vernieuwen en innovatie na te jagen.

Deze groep voorvechters helpt Oerol kunstenaars, gezelschappen en makers uit te nodigen op het eiland. Zij staan helemaal vooraan om de inspiratie en artistiek lef de ruimte te geven die ze verdienen

Pioniers zijn eigenlijk ook gewoon vrienden van Oerol, maar steunen Oerol met een hogere bijdrage vanaf €100 per jaar. Door de ruimte die zij ons daarmee geven helpen zij Oerol om te pionieren. Vandaar natuurlijk ook de naam!

Vragen?

Heb je vragen over Pionier worden, blijven of zijn? Mail dan naar steun@oerol.nl

Jij als Pionier

Als Pionier maak je het verschil voor Oerol, daarom betrekken wij je nauw bij alles wat er bij Oerol speelt: we vertellen je over onze ambities en hoe wij deze willen bereiken. Daarbij nodigen we je uit om te ervaren hoe dit er in de praktijk uit ziet en kun je het maakproces van verschillende projecten volgen op hun weg naar het Festival. Hoe krachtiger jouw rol als Pionier, hoe meer je betrokken wordt bij Oerol.

Je kunt als Pionier zowel eenmalig, doorlopend als periodiek schenken. Met een doorlopende of periodieke schenking (minimaal 5 jaar) geef je ons zekerheid voor de toekomst en de mogelijkheid om nu al te investeren in langlopende innovatieve ontwikkelingen die over een paar jaar op het Festival te zien zijn. Een periodieke schenking is bovendien fiscaal voordeliger voor jou als Pionier.

Wat krijg je er voor terug?

(onderstaande geldt voor een normaal festival zonder coronamaatregelen)
Pioniers ontvangen alle voordelen van de Vrienden plus:

Vanaf €100 per jaar

 • Je krijgt voorrang bij het kopen van 14 kaarten tijdens de Vriendenvoorverkoop.
 • We vertellen je over de stappen die we zetten tijdens een speciaal evenement tijdens het festival.
 • 3 jaarlijkse nieuwsbrieven over de laatste baanbrekende ontwikkelingen bij Oerol.

Vanaf €300 per jaar

 • Alle voordelen van Pionier vanaf €100 per jaar
 • Voorrang op de kaartverkoop voor één project dat mogelijk is gemaakt door de Pioniers
 • Exclusieve uitnodiging voor een try-out buiten de festivalperiode om het maakproces direct te ervaren (kijkje in de keuken) en als eerste proefpubliek erbij te zijn (durf jij het aan?)

Vanaf €750 per jaar

 • Alle voordelen van Pionier vanaf €300 per jaar
 • Bruisend programma tijdens het festival met ontmoetingen met makers die dankzij jou op Oerol konden komen werken (met bijvoorbeeld exclusieve toegang buiten reguliere tijden voor een Expeditie incl. meet & greet)
 • Je krijgt twee vrijkaarten voor één project dat mogelijk is gemaakt door de Pioniers

Vanaf €1500 per jaar

 • Alle voordelen van Pionier vanaf €750 per jaar
 • Persoonlijke brief van algemeen directeur Siart Smit met tips uit het Oerolprogramma van dat jaar
 • Aan tafel met makers, organisatie en elkaar tijdens het festival, met een heerlijke duurzame en lokale maaltijd en een goed gesprek

Vanaf €3000 per jaar

 • Alle voordelen van Pionier vanaf €1500 per jaar
 • Een uitnodiging voor de exclusieve opening van Oerol Festival
 • Gepersonaliseerde festivalervaring, een programma volledig op maat gemaakt, met onder andere een grote hoeveelheid kaarten voor voorstellingen die aansluiten bij jouw interesses

Oerol = culturele ANBI

Stichting Terschellings Oerol Festival is door de Belastingdienst aangemerkt als culturele Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en is daardoor geheel vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Het hele bedrag komt ten goede aan het Festival. Netto kan het jou zelfs minder kosten doordat de overheid meebetaalt aan jouw gift. Je kunt jouw gift namelijk aftrekken van de inkomstenbelasting. Het belastingvoordeel is afhankelijk van de hoogte van jouw inkomen en de hoogte van jouw gift. Een periodieke schenking is niet afhankelijk van jouw inkomen, hier geldt geen aftrekdrempel of plafond. De gift is daarmee in zijn geheel aftrekbaar.

Voor donateurs van culturele ANBI’s geldt ook een extra giftenaftrek. Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken. Deze extra aftrek geldt voor alle giften aan een culturele ANBI, dus zowel de eenmalige als de periodieke giften, voor een maximum aan schenkingen van € 5000 per jaar.

Rekenvoorbeeld periodieke schenking aan een culturele ANBI

Je geeft jaarlijks aan Oerol:

€300

€1500

Bij de aangifte mag je verhogen tot 125% (culturele ANBI):

€375

€1875

Bij het toptarief (2022: 40%) krijg je terug van de fiscus:

€150

€750

Dat betekent dat de gift je in 2021 kost:

€150

€750

Kijk voor meer informatie en rekenvoorbeelden op de website van de Belastingdienst.

Pionier op maat

Vanaf een bedrag van €300 in het jaar maak je als Pionier écht het verschil. Met jouw bijdrage komen we verder en kunnen we meer makers uitnodigen om aan het werk te gaan in het Terschellinger landschap. Daarom is het vanaf een gift van €300 per jaar mogelijk om jouw gift te labelen aan dat project, thema of programmaonderdeel waar jouw hart ligt. Meer informatie? Vraag naar de mogelijkheden, mail tessa.kloost@oerol.nl of bel 0562 448 448.

Lees hieronder meer over verschillende ontwikkelingsprojecten bij Oerol:

Het Atelier

Het Atelier is dé plek voor talentontwikkeling op het gebied van locatietheater van Oerol en Over het IJ i.s.m. Likeminds, Nineties Productions en PLAN / Theater Artemis

Joop Mulder Plak 2022

Stimuleringsprijs voor talentvolle makers op Oerol

Residenties

De rust, ruimte het contact met de natuur, de stilte en de afzondering: het eiland biedt de ideale omstandigheden om na te denken, te experimenteren en onderzoek te doen.

Deel deze pagina