Oerol Pioniers

Pioniers staan erom bekend de eerste stap te zetten. Bij Oerol betekent dat het steunen van jonge makers in talentontwikkeling en gevestigde makers in het aangaan van nieuwe uitdagingen.

Word Oerol Pionier

Pioniers zijn niet bang voor experiment. Pioniers maken onderzoek mogelijk en steunen Oerol om te vernieuwen en innovatie na te jagen.

Met de Pioniers komen de Donateurs van Oerol, de Fonds Atelier Oerol Donateurs en de Joop Mulder Plak Donateurs en alle mensen die Oerol willen bijstaan in onze ambities, bij elkaar in één grote groep, die we vanaf 2021 Pioniers noemen. Deze groep voorvechters helpt Oerol kunstenaars, gezelschappen en makers uit te nodigen op het eiland. Zij staan helemaal vooraan om de inspiratie en artistiek lef de ruimte te geven die ze verdienen.

Jij als Pionier

Als Pionier maak je het verschil voor Oerol, daarom betrekken wij je nauw bij alles wat er bij Oerol speelt: we vertellen je over onze ambities en hoe wij deze willen bereiken. Daarbij nodigen we je uit om te ervaren hoe dit er in de praktijk uit ziet en kun je het maakproces van verschillende projecten volgen op hun weg naar het Festival. Hoe krachtiger jouw rol als Pionier, hoe meer je betrokken wordt bij Oerol.

Je kunt als Pionier zowel eenmalig, doorlopend als periodiek schenken. Met een doorlopende of periodieke schenking (minimaal 5 jaar) geef je ons zekerheid voor de toekomst en de mogelijkheid om nu al te investeren in langlopende innovatieve ontwikkelingen die over een paar jaar op het Festival te zien zijn. Een periodieke schenking is bovendien fiscaal voordeliger voor jou als Pionier.

Wat krijg je er voor terug?

We houden alle Pioniers op de hoogte van de ontwikkelingen bij Oerol (onderstaande geldt voor een normale situatie, vanwege COVID-19 en de gevolgen van maatregelen zullen we de Pioniers in 2021 op aangepaste wijze betrekken bij Het Imaginaire Eiland):

 • Uitnodiging voor een instructief evenement tijdens het Festival over de stappen die we samen zetten, en de kans om even te gluren naar projecten die nu ontwikkeld worden voor het Oerol van de toekomst
 • 3 nieuwsbrieven per jaar over de laatste baanbrekende ontwikkelingen bij Oerol

Vanaf €100 per jaar

 • Alle basisvoordelen van de Pioniers
 • Je krijgt voorrang bij het kopen van 14 tickets tijdens de Vriendenvoorverkoop

Vanaf €300 per jaar

 • Alle voordelen van Pionier vanaf €100 per jaar
 • Voorrang op de kaartverkoop voor één project dat mogelijk is gemaakt door de Pioniers
 • Exclusieve uitnodiging voor een try-out buiten de festivalperiode om het maakproces direct te ervaren (kijkje in de keuken) en als eerste proefpubliek erbij te zijn (durf jij het aan?)

Vanaf €750 per jaar

 • Alle voordelen van Pionier vanaf €300 per jaar
 • Bruisend programma tijdens het festival met ontmoetingen met makers die dankzij jou op Oerol konden komen werken (met bijvoorbeeld exclusieve toegang buiten reguliere tijden voor een Expeditie incl. meet & greet)
 • Je krijgt twee vrijkaarten voor één project dat mogelijk is gemaakt door de Pioniers

Vanaf €1500 per jaar

 • Alle voordelen van Pionier vanaf €750 per jaar
 • Persoonlijke brief van algemeen directeur Siart Smit met tips uit het Oerolprogramma van dat jaar
 • Aan tafel met makers, organisatie en elkaar tijdens het festival, met een heerlijke duurzame en lokale maaltijd en een goed gesprek

Vanaf €3000 per jaar

 • Alle voordelen van Pionier vanaf €1500 per jaar
 • Een uitnodiging voor de exclusieve opening van Oerol Festival
 • Gepersonaliseerde festivalervaring, een programma volledig op maat gemaakt, met onder andere een grote hoeveelheid kaarten voor voorstellingen die aansluiten bij jouw interesses

Wat krijg je er voor terug?

We houden alle Pioniers op de hoogte van de ontwikkelingen bij Oerol (onderstaande geldt voor deze uitzonderlijke situatie dat er geen fysiek Festival mogelijk is):

 • Uitnodiging voor een instructief evenement tijdens het Festival over de stappen die we samen zetten, en de kans om even te gluren naar projecten die nu ontwikkeld worden voor het Oerol van de toekomst
 • 3 nieuwsbrieven per jaar over de laatste baanbrekende ontwikkelingen bij Oerol

Rekenvoorbeeld periodieke schenking aan een culturele ANBI

Je geeft jaarlijks aan Oerol:

€300

€1500

Bij de aangifte mag je verhogen tot 125% (culturele ANBI):

€375

€1875

Bij het toptarief (2020: 49,5%) krijg je terug van de fiscus:

€186

€928

Dat betekent dat de gift je in 2020 kost:

€114

€572


Kijk voor meer informatie en rekenvoorbeelden op de website van de Belastingdienst.

Pionier op maat

Vanaf een bedrag van €300 in het jaar maak je als Pionier écht het verschil. Met jouw bijdrage komen we verder en kunnen we meer makers uitnodigen om aan het werk te gaan in het Terschellinger landschap. Daarom is het vanaf een gift van €300 per jaar mogelijk om jouw gift te labelen aan dat project, thema of programmaonderdeel waar jouw hart ligt. Meer informatie? Vraag naar de mogelijkheden, mail tessa@oerol.nl of bel 0562 448 448.

Lees hieronder meer over de verschillende ontwikkelingsprojecten bij Oerol:

Het Atelier

Het Atelier is dé plek voor talentontwikkeling op het gebied van locatietheater van Oerol en Over het IJ i.s.m. Likeminds, Nineties Productions en PLAN / Theater Artemis

Joop Mulder Plak 2021

Stimuleringsprijs voor talentvolle makers op Oerol

Residenties

De rust, ruimte het contact met de natuur, de stilte en de afzondering: het eiland biedt de ideale omstandigheden om na te denken, te experimenteren en onderzoek te doen.

Oerol = culturele ANBI

Stichting Terschellings Oerol Festival is door de Belastingdienst aangemerkt als culturele Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en is daardoor geheel vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Het hele bedrag komt ten goede aan het Festival. Netto kan het jou zelfs minder kosten doordat de overheid meebetaalt aan jouw gift. Je kunt jouw gift namelijk aftrekken van de inkomstenbelasting. Het belastingvoordeel is afhankelijk van de hoogte van jouw inkomen en de hoogte van jouw gift. Een periodieke schenking is niet afhankelijk van jouw inkomen, hier geldt geen aftrekdrempel of plafond. De gift is daarmee in zijn geheel aftrekbaar.

Voor donateurs van culturele ANBI’s geldt ook een extra giftenaftrek. Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken. Deze extra aftrek geldt voor alle giften aan een culturele ANBI, dus zowel de eenmalige als de periodieke giften, voor een maximum aan schenkingen van € 5000 per jaar.

Deel deze pagina