Oerol Pioniers

Pioniers staan erom bekend de eerste stap te zetten. Bij Oerol betekent dat het steunen van jonge makers in talentontwikkeling en gevestigde makers in het aangaan van nieuwe uitdagingen.

Oerol Festival 2021 kan helaas niet doorgaan. Gezien de druk op onder andere politie en zorg op het eiland en daarbuiten is het niet verantwoord in juni het Festival op Terschelling te organiseren. Veiligheid voor iedereen staat natuurlijk voorop. In het belang van de voortgang van de artistieke ontwikkeling zal met een aantal makers een Oerol Lab rond het begrip locatietheater plaatsvinden in de periode van 16-20 juni (binnen de mogelijkheden die het Openingsplan van de overheid biedt), zodat de ontwikkelingen van makers door kunnen gaan. Voor dit Oerol Lab zal Het Imaginaire Eiland een belangrijke rol spelen. Wanneer je Oerol nu steunt, help je ons deze tijd door te komen en deze makers uit te nodigen om deel te kunnen nemen aan het Oerol Lab.

Word Oerol Pionier

Pioniers zijn niet bang voor experiment. Pioniers maken onderzoek mogelijk en steunen Oerol om te vernieuwen en innovatie na te jagen.

Met de Pioniers komen de Donateurs van Oerol, de Fonds Atelier Oerol Donateurs en de Joop Mulder Plak Donateurs en alle mensen die Oerol willen bijstaan in onze ambities, bij elkaar in één grote groep, die we vanaf 2021 Pioniers noemen. Deze groep voorvechters helpt Oerol kunstenaars, gezelschappen en makers uit te nodigen op het eiland. Zij staan helemaal vooraan om de inspiratie en artistiek lef de ruimte te geven die ze verdienen.

Jij als Pionier

Als Pionier maak je het verschil voor Oerol, daarom betrekken wij je nauw bij alles wat er bij Oerol speelt: we vertellen je over onze ambities en hoe wij deze willen bereiken. Daarbij nodigen we je uit om te ervaren hoe dit er in de praktijk uit ziet en kun je het maakproces van verschillende projecten volgen op hun weg naar het Festival. Hoe krachtiger jouw rol als Pionier, hoe meer je betrokken wordt bij Oerol.

Je kunt als Pionier zowel eenmalig, doorlopend als periodiek schenken. Met een doorlopende of periodieke schenking (minimaal 5 jaar) geef je ons zekerheid voor de toekomst en de mogelijkheid om nu al te investeren in langlopende innovatieve ontwikkelingen die over een paar jaar op het Festival te zien zijn. Een periodieke schenking is bovendien fiscaal voordeliger voor jou als Pionier.

Wat krijg je er voor terug?

We houden alle Pioniers op de hoogte van de ontwikkelingen bij Oerol (onderstaande geldt voor deze uitzonderlijke situatie dat er geen fysiek Festival mogelijk is):

  • Uitnodiging voor een instructief evenement tijdens het Festival over de stappen die we samen zetten, en de kans om even te gluren naar projecten die nu ontwikkeld worden voor het Oerol van de toekomst
  • 3 nieuwsbrieven per jaar over de laatste baanbrekende ontwikkelingen bij Oerol

Er worden dit jaar speciale (online) Pioniersactiviteiten georganiseerd. Pioniers worden hiervan op de hoogte gesteld via de mail.

Rekenvoorbeeld periodieke schenking aan een culturele ANBI

Je geeft jaarlijks aan Oerol:

€300

€1500

Bij de aangifte mag je verhogen tot 125% (culturele ANBI):

€375

€1875

Bij het toptarief (2020: 49,5%) krijg je terug van de fiscus:

€186

€928

Dat betekent dat de gift je in 2020 kost:

€114

€572


Kijk voor meer informatie en rekenvoorbeelden op de website van de Belastingdienst.

Pionier op maat

Vanaf een bedrag van €300 in het jaar maak je als Pionier het verschil. Met jouw bijdrage komen we echt verder en kunnen we meer makers uitnodigen om aan het werk te gaan in het Terschellinger landschap. Daarom is het vanaf een gift van €300 per jaar mogelijk om jouw gift te labelen aan dat project, thema of programmaonderdeel waar jouw hart ligt. Meer informatie? Vraag naar de mogelijkheden, mail tessa@oerol.nl of bel 0562 448 448.

Het Atelier

Het Atelier is dé plek voor talentontwikkeling op het gebied van locatietheater. Jonge makers krijgen binnen dit traject de ruimte voor onderzoek en experiment in de publieke ruimte onder begeleiding van Oerol en Over het IJ festival.

Joop Mulder Plak 2021

Stimuleringsprijs talentvolle makers op Oerol

Residenties

De rust, ruimte het contact met de natuur, de stilte en de afzondering: het eiland biedt de ideale omstandigheden om na te denken, te experimenteren en onderzoek te doen.

Oerol = culturele ANBI

Stichting Terschellings Oerol Festival is door de Belastingdienst aangemerkt als culturele Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en is daardoor geheel vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Het hele bedrag komt ten goede aan het Festival. Netto kan het jou zelfs minder kosten doordat de overheid meebetaalt aan jouw gift. Je kunt jouw gift namelijk aftrekken van de inkomstenbelasting. Het belastingvoordeel is afhankelijk van de hoogte van jouw inkomen en de hoogte van jouw gift. Een periodieke schenking is niet afhankelijk van jouw inkomen, hier geldt geen aftrekdrempel of plafond. De gift is daarmee in zijn geheel aftrekbaar.

Voor donateurs van culturele ANBI’s geldt ook een extra giftenaftrek. Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken. Deze extra aftrek geldt voor alle giften aan een culturele ANBI, dus zowel de eenmalige als de periodieke giften, voor een maximum aan schenkingen van € 5000 per jaar.

Deel deze pagina