Nieuws  8 juli 2021

Update De Streken

Kunstwerk De Streken wordt op vrijdag 9 juli verwijderd tot herplaatsing in juni 2022

De installatie De Streken van Marc van Vliet, dat als eerbetoon aan Joop Mulder de komende zomers te zien zal zijn op Terschelling, moet vanwege stormschade eerder worden afgebroken.

De Streken is dit jaar tijdens Oerol geplaatst aan de Wadkant bij Oosterend. Het betreedbare kunstwerk dat meebeweegt met het getijde trekt dagelijks honderden bezoekers en levert net zoveel foto’s en positieve reacties op. De Streken heeft twee keer eerder op Terschelling gestaan tijdens Oerol, op andere locaties.

Wetten van de natuur

De natuur bepaalt. We leren van de ondergrond en van het getij. Zo blijkt het dat de ondergrond veel meer slik bevat en dat het lager is dan de twee eerdere locaties. Dat betekent dat de installatie twee maal per dag 20 cm of meer onder water staat. Hout wil drijven en maakt dat de schroefspindels uit de grond worden gewerkt tijdens hoog water.

In de nacht van dinsdag 6 juli kwamen een zuidwester storm en springtij samen waarbij de installatie is beschadigd. Met de kennis van nu wordt voor volgend jaar een semi-permanente versie gemaakt die hoger is en stabiel genoeg om drie maanden in 2022 te blijven staan.

Het eerbetoon wordt mogelijk gemaakt door vele donaties. Voor de plaatsing van de installatie voor de komende vijf jaar zijn nieuwe giften nog steeds welkom.

Foto: Nichon Glerum

Ik help mee!

Deel deze pagina