Nieuws  18 juni 2022

Theun Mosk wint Joop Mulder Plak 2022

Woensdag 15 juni is de Joop Mulder Plak 2022 ter waarde van €10.000 uitgereikt aan Theun Mosk voor zijn nieuwe culturele onderneming Ruimtetijd. Theun Mosk werkte in 2008 als veelbelovend maker aan het project Walking op Oerol.

Theun Mosk werkte voor deze voorstelling onder leiding van zijn inspiratiebron Robert Wilson uit New York en in samenwerking met Boukje Schweigman. In 2008 openden zij met dit project het Oerol Festival. De wijze waarop Robert Wilson met zijn Watermill Center een plek voor jong talent creëerde diende ook voor Theun Mosk mede als voorbeeld in de opzet van zijn culturele onderneming Ruimtetijd.

De directie en het artistieke team van Oerol heeft ervoor gekozen om de Joop Mulder Plak aan Theun Mosk uit te reiken als een erkenning van het permanente pionieren van Theun op het snijvlak van landschap, locatie, theater en scenografie. En als een ode aan de speciale relatie tussen Joop Mulder, Theun Mosk en Robert Wilson, in het licht van de interessante ontwikkelingen op het gebied van locatietheater die hierdoor gestimuleerd zijn. De prijs is een aanmoediging om binnen Ruimtetijd de doelstellingen van talentontwikkeling verder vorm te geven.

Het grootschalige Soundings, welke vanaf 2024 in het Groninger landschap wordt gerealiseerd, heeft als voorbode het proefproject Listen to the land (Oerol 2022). Soundings is een direct voortvloeisel uit de bijzonder artistieke samenwerking tussen Mulder, Mosk en Wilson. Oerol fungeert hierbij als Lab voor Soundings.

Voor Theun Mosk leek alles samen te vallen door de Plak. De dag voordat hij de Joop Mulder Plak ontving, kreeg hij van mede oprichter Balster van Duijn het verlossende woord dat Ruimtetijd permanent residentie gaat houden in een fort tussen Amsterdam en Haarlem, omringd door natuur. Een eigen eiland voor makers op het vaste land, een verbinding met Oerol en een belangrijke plek die ruimte en tijd biedt voor de ontwikkeling van nieuwe makers, locatietheater en nog veel meer.

Foto: Marleen Annema

Joop Mulder

Jaarlijks wordt de Joop Mulder Plak uitgereikt aan een kunstenaar die verrassend werk ontwikkelt in het Terschellinger Landschap. Deze stimuleringsprijs biedt kunstenaars de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen.

Op 10 januari 2021 is Joop Mulder plotseling en veel te vroeg overleden. Zijn hart ging uit naar kansen voor jong talent op het gebied van landschaps- en locatietheater. Zijn overlijden maakt het extra belangrijk voor Oerol om Joop zijn visie te markeren en verder uit te dragen. Ruimtetijd deelt deze visie en kantelt het perspectief, een andere manier van kijken naar kunst, theater en de wereld om je heen. Virtueel, fysiek, tijdelijk en voor altijd in je gedachten.

Deel deze pagina