Nieuws  16 mei 2022

Performances in de openbare ruimte: 8 tips!

Gek op straattheater, performance en dans? Tijdens het komende Oerol Festival zie je op West, in Midsland én op andere plekken verspreid over het eiland allerlei inspirerende performances in de openbare ruimte.

In de dorpen West en Midsland ontvouwden zich gedurende Oerol Festival vaak bijzondere projecten op straat. Het traditionele straattheater ontwikkelde zich op Oerol Festival door de jaren heen tot een eigenzinnige mix van performances met dans, objecttheater en circus.

Samen met artiesten en makers zoeken we naar de locaties waar de projecten het best tot hun recht komen. Op straat, of in de natuur. Dit jaar ben je getuige van unieke, op straattheater geïnspireerde performances in de openbare ruimte. We zetten 8 highlights uit het programma voor je op rij.

Vrije toegang of festivalbandje

Isabelle Renate la Poutré / Vera Bon - OFFLINE INSTAGRAM
In een steeds veranderende expositie legt fotografe Isabelle Renate la Poutré de momenten van Oerol vast die normaal aan het publiek voorbij gaan. Muziek- en theatermaker Vera Bon trekt gewapend met haar audiorecorder over het eiland om discussies te ontlokken en commentaar te verzamelen. Het resultaat: een Instagram-feed in de echte ruimte.

Elke dag doorlopend te bezoeken in Midsland van 10:00 uur tot 22:00 uur. Vrije toegang.

Benjamin Vandewalle - Studio Cité
De manier waarop we de wereld waarnemen bepaalt hoe we erover denken en dus ook hoe we erin handelen. Door te veranderen hoe we de werkelijkheid waarnemen, dagen we onze gedachten uit. Een reeks installaties, optredens en interventies in de publieke ruimte tovert de omgeving om tot een kunstzinnige kermis waarop we onze blik kunnen verruimen.

Elke dag om 11:00 uur en 14:30 uur op West. Toegang: festivalbandje.

Compagnie krak - BankContact Invasie
In deze pop-up-performance trekt kunstenaar Dieter Missiaen samen met tien mensen, elk met een bankje onder de arm, de openbare ruimte in. Op een onaangekondigd moment zetten we de banken op en nodigen we mensen actief uit om naast ons te komen zitten. We zijn aanwezig, we luisteren. Draag jij ook een bank?

Elke dag om 13:30 uur op West en in Midsland. Toegang: festivalbandje.

SHIFFT - Pounds Lighter en On Point
SHIFFT wil dans tonen op plekken waar iedereen zich toe kan verhouden en vooral, die voor iedereen bereikbaar is. Van parkeerplaats tot bos, van fort tot industriële loods. Met deze serie locatie duetten onderzoekt van Luijk de drie belangrijke partnerprincipes in de dans: dragen, balanceren en vliegen. In 2022 komen de eerste twee onderzoeken samen op het Oerol Festival.

15 t/m 18 juni om 12:30 uur en 16:00 uur in de Luwte. Toegang: festivalbandje.

Foto: Nichon Glerum

Performances met ticket

Benjamin Monki Kuitenbrouwer / TENT - 360
Kom nabij zitten en speel mee in deze beweeglijke compositie. Of blijf aan de zijlijn. Want nu we elkaar weer mogen aanraken, hoe dicht wil je dan bij een vreemde zijn? De acrobaten in 360 doen een reeks voorstellen.

not standing / Alexander Vantournhout - VanThorhout
Of het nu om oude goden, soldaten of sporters gaat, het verheerlijken van mannelijke kracht neigde in de geschiedenis vaak naar een viering van oorlog, agressie en geweld. Thor is een bekende verpersoonlijking daarvan met superheldenstatus. Hoe kunnen we, in een tijd waarin deze stereotiepe mannelijkheid sterk bevraagd wordt, nieuwe manbeelden genereren?

Fontys Academy for Circus and Performance Art - ACAPA Group Performance
De studenten van ACAPA staan te springen om weer te kunnen optreden voor hun geliefde Oerolpubliek. De studenten, vaardig in verschillende circustechnieken, brengen je een combinatie van kunst, dans en circusdisciplines. Dit alles op een waanzinnige locatie op het eiland.

Plastique Fantastique - #StayOut
Een installatie die de gedragingen van mensen in het openbaar spiegelt en bevraagt. #StayOut stelt hedendaagse sociaalpolitieke tendensen aan de kaak, weerspiegelt het spanningsveld tussen het individu en de maatschappij en presenteert verschillende visies op onze toekomst, van dystopisch tot optimistisch. Bewandel het pad, ontmoet bosbewoners met stereotiepe gedragingen op geënsceneerde plekken, en reflecteer.

Foto: Marleen Annema

Tip: gebruik het programmafilter!

Wil je alle programmering zien in de disciplines circus, dans en performance? Gebruik het filter op de programmapagina. Vink onder de categorie "Wat" jouw favoriete discipline(s) aan.

Deel deze pagina