Nieuws  14 juni 2020

Steunpilaren aan het woord

Oerol is er niet zonder de brede steun die wij krijgen van bezoekers, vrienden, maar zeker ook van het eiland. Daar zijn wij enorm dankbaar voor. Dit jaar is deze steun belangrijker gebleken dan ooit.

In gesprek met...

We spreken met Paal 8 Hotel aan Zee, een Supporter van Oerol, Bas over zijn blijvende vriendschap en Kim die Oerol sowieso al moest missen dit jaar.

Met deze digitale vorm kan zij op afstand ineens veel meer volgen. Vol trots met haar fanbandje om de pols, zal zij vanuit huis voorstellingen bezoeken, workshops volgen en haar eigen Oerol ervaring creëren.

De Supporters van Oerol.

Je hebt wellicht wel eens van de term gehoord, het logo op een poster zien staan, maar wat dat dan precies inhoudt? Onder de Supporters van Oerol verstaan we een grote club ondernemers, grotendeels van het eiland. Met hun oprichting in 1995 hebben zij het mogelijk gemaakt voor Oerol om elk jaar weer met zijn allen een bijzonder feestje te maken op dit prachtige eiland. De Supporters van Oerol zorgen daarnaast letterlijk voor een dak boven het hoofd van Oerol.

Paal 8 Hotel aan Zee is zo een Supporter, en in deze tijd is dit een heel bijzonder partnerschap. We spraken met Marion Cupido-Riemersma, general manager bij het hotel. Normaal doet het hotel van alles rondom Oerol. Ze maken een speciaal Oerol-menu, organiseren iets leuks op het terras en doen andere gekke dingen. Dat is dit jaar allemaal niet bij het hotel, “hier zal veel minder Oerol beleving zijn dan normaal met Oerol”. Maar de poster van het Imaginaire Eiland hangt wel op een prominente plek, want het hotel is wel gewoon vol geboekt de komende week.

“Ik vind het wel heel jammer dat het niet door gaat. Ik vind het altijd wel iets bijzonders, het geeft een leuke sfeer op het eiland. De gasten zijn heel erg leuk, ook hier in het hotel. Al zit er hier wellicht een iets ander publiek dan het standaard Oerol publiek, die mensen komen ook speciaal voor Oerol. Veel van onze gasten zijn Vriend van Oerol, ik zie altijd heel veel mensen met dubbele bandjes lopen, dat zijn mensen die al 30 jaar naar Oerol komen, 20 jaar in een tent hebben gezeten en nu de laatste jaren denken, ik ga gewoon lekker in een hotel. Het is relaxed, het is hard werken, maar ook super leuk. Dat is nu anders en dat is eigenlijk wel jammer.”

“Ik hoop dat mijn collega horeca-ondernemers er een beetje op voorbereid zijn dat er uiteindelijk toch veel mensen naar Terschelling komen. Er is in het hotel weinig geannuleerd is, dus zien wij dat het een drukke week gaat worden. Het is een soort proef voor de zomer. mochten alle restricties rondom Covid-19 blijven.”

Bas is al 17 jaar Vriend van Oerol, dit jaar zal niet anders zijn.

We spreken Bas terwijl hij op Terschelling is. Donderdag in de regen aangekomen, vrijdag in de zon opnames meegemaakt van een aflevering van Opium die later deze week voor de rest van Nederland ook te zien zal zijn. Het gevoel van op Oerol zijn, zit er voor Bas al goed in, ondanks de aangepaste versie van Oerol.

“Vriendschap heb je niet alleen als alles goed gaat, maar je bent ook Vriend in moeilijke periodes. Ik vind het daarnaast vooral ook belangrijk dat de makers door deze periode heen komen.” Wanneer wij hem vertellen dat dat precies is waar zijn vriendenbijdrage dit jaar naartoe zal gaan, daar waar het het hardst nodig is, bij de makers, reageert hij enthousiast.

Hij vertelt over zijn eerste Oerol, in 2002 of 2003, dat weet hij niet precies meer, maar het moment dat hij weg ging kan hij zich nog goed herinneren. Hij ging maar een paar dagen naar het festival en ging weg terwijl het festival nog volop aan de gang was.

“Dan zat ik daar op de boot al die dansende en zwaaiende mensen op het eiland. Ik kon alleen maar denken: ik ga nooit meer eerder weg! En sindsdien ben ik altijd het hele festival op Terschelling.”

Maar hoe toch Oerol te beleven terwijl je op het eiland bent? “Ik moet nog wel even zien hoe ik dat met het bereik ga oplossen. Ik had een beetje in gedachte om lekker ergens in een duinpan online een voorstelling te kijken, maar dat kan met internet misschien nog lastig worden.”

De vriendschap blijkt voor Bas ook van twee kanten te komen. Terwijl wij heel dankbaar zijn voor alle Vrienden die toch Vriend zijn gebleven ondanks alles, wil Bas graag nog even kwijt dat hij ook Oerol heel dankbaar is, voor alle ervaringen die hij op Oerol heeft mogen beleven, ieder jaar weer.

Kim; Vriend van Oerol

Ze komt al meer dan tien jaar naar Oerol, al sinds ze een tiener was. Maar haar verhaal over haar fanbandje is vooral erg bijzonder.

“Ik kon eigenlijk dit jaar niet naar Oerol. Ik had al wel een bandje gekocht, maar toen bleek ineens dat ik niet naar Oerol kon. Dus ik had hem doorgegeven aan een vrienden. Toen het festival niet door bleek te gaan heb ik alsnog ook een fanbandje gekocht. Omdat ik wil dat het festival voort blijft bestaan, ook als er dit jaar niks was gebeurd. Als het niet was gelukt om iets te organiseren, dan wil ik alsnog volgend jaar naar Oerol kunnen en het jaar daarop ook. Dat vind ik belangrijk.”

We praten ook even over de manier waarop de vorm van Het Imaginaire Eiland meegenomen zou kunnen worden naar volgende jaren. Zij heeft zelf wel meegemaakt dat zij in het weekend wel naar het festival kon, maar doordeweeks gewoon moest werken. Het lijkt haar heel mooi als je als bezoekers in de volgende jaren vanuit huis ’s avonds na een lange werkdag toch een beetje naar Oerol kunt.

“De zadelpijn, maar ik weet niet of ik dat echt ga missen. Het is wel echt Oerol, dat je dat hele eiland over moet en daar hoort die zadelpijn wel echt bij. Wat voor mij Oerol ook wel heel erg maakt is het samen kamperen of samen op het festivalterrein mensen kijken. Het samen zijn, maar dat is überhaupt nu gek, dus dat is niet alleen door digitaal Oerol. Ik denk dat ik dat heel erg mis: met de hele groep samen het hele eiland over fietsen, je beleeft overal avonturen, je bent lekker samen. Zelfs even de kibbeling eten als je van de boot af komt hoort voor mij bij het Oerol gevoel, of de Oerol traditie. Bagage dumpen, fiets zoeken en kibbeling eten en dan ga je de rest bekijken.”

Deel deze pagina