Nieuws  23 oktober 2018

Schrijfresidenties op Terschelling

Van 15-21 oktober hadden we twee makers te gast voor een schrijfresidentie op ons eiland. Hendrik Aerts (één van de makers van Station Noord) en Emke Idema kwamen op Terschelling om te schrijven, te lezen en inspiratie op te doen voor hun nieuwe voorstelling.

Een sciencefiction spel

Emke Idema bouwt haar idee uit voor een sciencefiction spel over de relatie met bomen. In dit spel ontwerpen de spelers (het publiek) een nieuwe wereldorde. Emke: “In dit tijdperk wordt het voor steeds meer mensen duidelijk hoe groot het stempel is dat wij drukken op de aarde en haar ecologieën. Onze menselijke industrieën gebruiken dieren en planten voor hun productie en trekken de bronnen van de aarde leeg. Hoe kan het dat het voor ons zo moeilijk is om een groot probleem als de klimaatcrisis tegen te gaan?

In het spel draait het erom om ons een andere orde voor te stellen in onze samenleving met de natuur en dan specifiek de flora. Om het denken open te breken gebruik ik een sciencefiction uitgangspunt. Hiervoor schrijf ik een fictie waarin ik door een fantastische ingreep de (machts)verhouding tussen mens en boom verander.” Het is de bedoeling dat Emke tijdens Oerol 2019 haar project zal testen met een klein publiek. Daarna wordt het project verder ontwikkeld voor het programma van Oerol 2020.

After life

De eerste voorstelling van Hendrik Aerts, genaamd ‘Jamais Vu’, ging in (2006) op Oerol in première. De voorstelling ‘hij die nog van geen einde wist’ (2009) werd na een tour langs de Nederlandse theaters omgebouwd tot locatievoorstelling voor Oerol 2010. In 2018 maakte hij op Oerol de intrigerende voorstelling Faust™. Voor zijn nieuwe voorstelling (met de werktitel CHAOS) wil hij verder onderzoek doen naar het interdisciplinaire werk. Hendrik: “De voorstelling speelt zich af in een soort van ‘after life’. Een plek waar je naartoe gaat net nadat je gestorven bent. Een wachtruimte, een doorgang… Voor deze voorstelling wordt wederom samengewerkt met het Noord Nederlands Orkest.”

Tijdens zijn verblijf op Terschelling onderzocht Hendrik welke invloed een locatie, de ruimte en landschap op de tekst/voorstelling kan hebben. De voorstelling gaat 10 mei 2019 in het Grand Theatre (Groningen) in première. Onderzocht wordt of deze vervolgens terugkomt als locatietheatervoorstelling tijdens Oerol 2020.

Foto: Hendrik Aerts

Deel deze pagina