Over Oerol

Nieuws  

Papieren rietjes, tonnen aan accu’s en Oerolnaise

Het thema van Oerol 2019 was 'kantelende perspectieven'. Maar hoe staat het met het groene, bewuste en duurzame perspectief van Oerol?

tekst Lisa Weeda

Het is een vraag die vast wel eens door het hoofd van de Oerolbezoeker schiet: Oerol is daar als organisatie best een beetje stil over. Dat betekent niet dat er niets gebeurt, het credo bij de Oerol crew is: je loopt niet te koop met hoe duurzaam je bezig bent, je doet het gewoon.

‘We kunnen het beter doen dan er over lullen,’ legt Ada Plinck (foto), hoofd productie en festivalleiding van Oerol uit, ‘het gaat er om dat je zelf die olievlek bent. We hebben het geïmplanteerd in ons DNA om er zo over na te denken.’ Maar goed, nu we toch bezig zijn, hoeveel groener is Oerol de afgelopen jaren geworden? ‘Veel groener,’ maar na ‘veel groener’ is er nog altijd beweging mogelijk, weet Ada.

Stap voor stap

‘We denken niet in grote mega stappen. Over iedere nieuwe stap en iedere gezette stap denken we na, we kijken ernaar en denken: kunnen we de stap hierna nog anders zetten? Soms kan iets niet omdat we de middelen er nog niet voor hebben. Soms is de markt nog niet ver genoeg.’ Groen zit niet alleen in grote zichtbare stappen, het zit in elke kleine beweging: ‘Het gaat er daarbij om dat je elkaar bewust maakt van keuzes. Hoe krijg je bijvoorbeeld een tiendaags festival zonder geplastificeerde A4’tjes? Binnen geldt: niet lamineren, voor alles wat buiten hangt, lamineer je wel. Hangt er meer papier binnen, dan scheelt dat dus weer.’

Zo min mogelijk disposable

Oerol werkt met glaswerk, niet met disposables zoals plastic bekers of met hardcups. ‘Veel van het materiaal dat in de horeca gebruikt wordt is biologisch afbreekbaar. Het is eigenlijk geen bijzonder nieuws, maar gewoon de gebruikelijke gang van zaken’ vertelt Daphne Kamp, coördinator van de horeca. ‘Overigens is glaswerk wel wat meer gedoe en we moeten ook opletten dat het goed wordt opgehaald.’ Naar de cateraars wordt de groene aanpak ook gecommuniceerd: ‘En dan gaat het niet alleen over dit glaswerk of het niet gebruiken van plastic, maar denk ook aan biologisch afbreekbaar afwasmiddel.’ Over alles wat op Oerol door je handen gaat wanneer je eet op de Betonning of de Westerkeyn, is nagedacht als het gaat om een groene aanpak.

Keuzes, keuzes, keuzes

‘We stippen ook bij cateraars aan: denk aan de manier van presenteren’ legt Daphne uit. ‘Oerol serveert ook zo veel mogelijk op echte borden. En ja, frietjes zitten in een verpakking, maar dat is dan wel een biologisch afbreekbare verpakking. We kijken altijd eerst wat de groenste opties zijn, maar soms moeten we afwegingen maken. Daarom zeg ik erbij: we proberen het zo duurzaam mogelijk te doen.’

Lokaal en ook steeds vaker vegan

Met lokale producten werken is op Oerol niet meer dan logisch, er worden heerlijke dingen op het eiland gemaakt. ‘We werken ook samen met de vogelbescherming,’ vertelt Daphne. ‘Op Terschelling heb je bijvoorbeeld PolderPracht, een predikaat dat boeren krijgen als ze in hun werk rekening houden met de weidevogels. Dit jaar hebben we weer een Oerolkaas gemaakt om het PolderPracht predikaat meer aandacht te geven. Het is een graskaas met paardenbloem, gemaakt door Kaasmakerij De Terschellinger uit Oosterend. Dat ligt dan straks op je kaasplank op het festival.’

Op het festival is er ruimschoots aandacht voor vegetarische en veganistische producten. ‘Wij vragen de cateraars kritisch naar hun kaart te kijken, er moet altijd vegetarisch aanbod zijn, en het liefst ook veganistisch.' zegt Daphne ‘. 'Qua wijnen is er overigens ook een stap gemaakt: de rode en witte huiswijn zijn dit jaar biologisch en veganistisch. Veganistische wijn klinkt apart, maar bij het filteren worden in veel wijnen dierlijke producten gebruikt. Op Oerol communiceren wij het daarom ook op onze wijnkaart wanneer een wijn veganistisch is.'

Aankleding en een hek voor je fiets

Wat mensen minder merken is dat de aankleding van het festival ook duurzaam wordt aangepakt. Ada is daar als geen ander zo enthousiast over: ‘we proberen Oerol ieder jaar een eigen gezicht te geven, daarbij wordt ontzettend veel decor en bouwmateriaal wel tien keer hergebruikt. Als we een plank hebben is het eerst een hek om je fiets tegenaan te zetten, wordt die plank te kort, dan wordt het een bordje, is het dan te kort: wordt het een dienblaadje. Gaat het dan echt te ver, dan gaat ‘ie in een kliko - o nee, dan gaat ie in een vuurtje!’

Achter de schermen: groen op het Oerol kantoor

'Er blijft ontzettend veel eten over na het festival. Dat eten brengen cateraars en personeel naar het Oerol kantoor en dat verwerken we,’ vertelt Ada.

'Dan is er bijvoorbeeld een hele bak met tomaten. Dat pureren we tot soep en dan gaat het in de vriezer. Daar lunchen we bijna de hele winter van. Blijft er een emmer mayo over, dan gaat dat in losse potjes, Oerolnaise noemen we dat. Kiwi’s die niet rijp genoeg waren, daar maken we smoothies van. Super leuk is dat om te doen, en dan wordt het niet weggegooid.’

Op kantoor

Werk je op Oerol kantoor, of heb je een afspraak, dan vind je een Fairtrade sticker op de koffieautomaat, erop geplakt door Ada. Die sticker hangt er al een tijdje. ‘Al wel zes jaar in ieder geval. We kregen een nieuwe machine en ik heb er dan even over met Mirjam (hoofd bedrijfsvoering en festivalleiding, red.): laten we Fairtrade koffie nemen, nu we toch bezig zijn.’

Met elke verandering in het pand wordt gezocht naar een nieuwe, groene oplossing.
‘Ik wil alle verlichting in het gebouw duurzaam maken. Boven hebben we een verhuizing gehad, daar moeten ook nieuwe TL lampen in. Op die hele afdeling hang ik dan LED TL’s op. Ik wil dat beneden ook: als we straks een kapotte TL moeten vervangen, dan wordt het LED TL. Zo gaat het. Als we iets vervangen, moet het een duurzame vervanging zijn.’

Deel deze pagina