Nieuws  5 maart 2021

Oerol staat niet stil

“Gaat Oerol door?” Dat is één van de meest gestelde vragen die we krijgen

“Gaat Oerol door?”

Achter de schermen doen wij er alles aan om het Oerol Festival 2021 te organiseren. Uiteindelijk kan corona alsnog roet in het eten gooien. Wij bepalen dat echter niet alleen. Houd daarom onze nieuwsbrief, website en socialmedia kanalen in de gaten.

Dit jaar is er een uitgebreid programma en veel nieuw werk waarbij we het gehele eiland inzetten als decor. Ons doel is om de bezoekers van Oerol en de bewoners van Terschelling zich zo prettig mogelijk te laten voelen bij alles wat we doen. Dit wil zeggen dat wij rekening houden met minder festivalbezoekers. Wij houden ons aan de op dat moment geldende corona richtlijnen. Zo proberen wij te zorgen voor een fijne en veilige omgeving voor iedereen die op Terschelling is tijdens Oerol Festival 2021.

De schoonheid van het onbekende

Natuurlijk is het voor geen enkel festival mogelijk om er voor iedereen te zijn en om iedereen te bedienen. Maar waar Oerol wel nóg meer oog voor zal hebben zijn verhalen die meerdere perspectieven laten zien. Hiermee tonen we onze bezoekers de schoonheid van het onbekende.

Wat vergt dat van Oerol? Meer vertrouwen in dat wat we niet kennen, het omhelzen van het ongewisse en het werken met makers en artiesten die voor hen belangrijke thema's tonen ook al zitten daar soms schaduwkanten aan.

Denk bijvoorbeeld aan Robin Block en project Wildeman. Zij zullen een eerste versie van de voorstelling Manual for the Displaced delen tijdens Oerol. In deze voorstelling duikt Robin in de thematiek van ontheemding, thuisgevoel en het leven tussen culturen. Hoe het is om te moeten emigreren en een nieuw thuis te vinden in een land aan de andere kant van de wereld?

Een liedje in gebarentaal

In 2020 heeft Oerol tijdens Het Imaginaire Eiland een start gemaakt met het breder toegankelijk maken van het programma voor doven en slechthorenden. Dit jaar gaat Oerol een stuk verder: gebarentaal wordt niet alleen ingezet om de gesproken taal te vertalen, maar wordt in al haar kracht en schoonheid getoond. Heb je wel eens een theatervoorstelling, poëzie of een liedje beleefd in gebarentaal? Dit zullen we de komende jaren samen met dove artiesten steeds verder uitwerken.

Het Imaginaire Eiland

Misschien vanzelfsprekend, maar Oerol wordt dit jaar kleinschaliger voor publiek. Dat kan niet anders in de huidige pandemie. Dus dit jaar geen grote festivalterreinen waar we met duizenden tegelijk schouder aan schouder dansen op live muziek. Ook zal er gemiddeld minder publiek aanwezig zijn bij de verschillende programma-onderdelen op het eiland. Daar tegenover staat wel dat er een uitgebreid programma wordt voorbereid, verspreid over Terschelling.

Om zoveel mogelijk publiek van het Festival te kunnen laten genieten zal dit jaar ook een programma te zien en te beluisteren zijn via ons eigen online platform Het Imaginaire Eiland. Met bijvoorbeeld een behind the scenes ervaring en verdiepende gesprekken met onze makers en artiesten. Zo krijg jij als digitale Oerol bezoeker de mogelijkheid om vragen te stellen, te reageren en jouw ervaringen te delen.

Deel deze pagina