Nieuws  24 oktober 2019

Oerol spoelt aan op Explore the North

Voor het eerst programmeert Oerol op Explore the North onder de noemer ‘Oerol spoelt aan’. Van 22 tot en met 24 november kunnen bezoekers binnen de programmering van Explore the North proeven van werken en onderdelen uit het programma van Oerol 2019.

Bijzondere nieuwe samenwerking tussen Leeuwarder en Terschellinger festival

In de binnenstad van Leeuwarden zien bezoekers van het winterse stadsfestival programma op verschillende onontdekte locaties.

Festivalgangers vinden op het Oldehoofsterkerkhof een installatie met vliegers van Studio Maarten Kolk en Guus Kusters. In Natuurmuseum Fryslân nemen Babette Rijkhof en Eva Koopmans bezoekers mee in de audio-installatie Stemmen uit de Nacht. Na afloop van Explore the North is de installatie, die onderdeel was van het Expeditie programma van Oerol 2019, nog tot en met de Kerstdagen te zien.

Ook komen de beproefde Oerol Colleges naar de wal: een kunstenaar en een wetenschapper, geselecteerd door de Waddenacademie, ontmoeten elkaar en gaan in gesprek over grensoverschrijdende thema’s zoals natuur, klimaatverandering en constructief activisme.

Noordelijke samenwerking krijgt steeds meer vorm

Al eerder dit jaar verdiepten beide festivals de samenwerking met de gezamenlijke presentatie en ontwikkeling van de nieuwe muziektheatervoorstelling Pūwawau van de Vlaams-Nederlandse zangeres Chantal Acda. De Nederlandse première van dit project is te zien op 22 november tijdens Explore the North.

De samenwerking tussen beide festivals van Friese oorsprong begon in 2018. Toen sloegen Oerol en Explore the North de handen ineen voor het project Foreign Tongues van het Oostenrijkse gezelschap Liquid Loft. Dit project kwam tot stand via IN SITU, een Europees netwerk voor kunst in de openbare ruimte waarvan Oerol kernlid is.

Tickets en bezoekinformatie

Bezoekers kunnen de colleges en de installatie Stemmen Uit de Nacht bezoeken op vertoon van een polsbandje voor Explore the North. De installatie van Studio Maarten Kolk en Guus Kusters is doorlopend te zien tijdens Explore the North en gratis toegankelijk voor iedereen. Meer informatie over het programma is ook te vinden op de website van Explore the North.

Alle projecten zijn mede mogelijk gemaakt door Natuurmuseum Fryslân, het Creative Europe programme of the European Union, LAND-project, het BankGiro Loterij Fonds en Leeuwarden-Fryslân 2028. Daarnaast is De Waddenacademie als partner betrokken bij de Oerol-Colleges op Explore the North.


Kaarten voor Explore the North 2019 zijn verkrijgbaar via http://explore-the-north.nl/nl/tickets. Houdt onze nieuwsbrief in de gaten voor speciale acties!

Stemmen uit de Nacht op Oerol 2019 | Babette Rijkhoff en Eva Koopmans | foto: Jelte Keur

Deel deze pagina