Nieuws  24 september 2019

Succesvolle samenwerking tussen Oerol en festival Pronomade(s) en Haute Garonne

Op 28 en 29 september konden bezoekers in de Franse bergen proeven van een stukje Oerol. In een unieke samenwerking bracht Oerols artistiek leider een selectie van makers die hun werk aanpasten aan het berglandschap rond het Franse dorp Arbas.

Artistiek leider Kees Lesuis cureert programma met Nederlandse locatiekunsten in Frankrijk

In het kader van het programmaonderdeel: ‘Programmer un Programmateur’ van Pronomade(s) en Haute Garonne is Oerols artistiek leider Kees Lesuis uitgenodigd als gastcurator. Op 28 en 29 september was het dan zover: het Franse publiek kon proeven van een selectie door Lesuis. Hij koos makers die eerder op Terschelling bijzonder werk maakten dat landschap en kunst aan elkaar verbindt.


De natuurlijk omgeving van het dorp Arbas, met haar bergen en valleien, vormden het unieke decor voor de voorstellingen en projecten die ieder op een eigen manier uitnodigden om te wandelen, na te denken en het landschap te (her)ontdekken. Op het menu werk van Strijbos & van Rijswijk, Stichting Third Space/ Lotte van den Berg, Theun Mosk en Marc van Vliet.

Strijbos en van Rijswijk bewerkten Signaal (Oerol 2018) tot een landschapsopera met live zang, voortdurend in dialoog met de omliggende natuur: 'Signal a Arbas'. Bekijk de reportage van de Franse TV-zender France 3 voor een mooie impressie.

TV France 3 bezocht de première van Signal a Arbas' en maakte een Franstalige reportage.

Lotte van den Berg bracht vanuit haar gezelschap Third Space een speciale versie van Building Conversation. Deze voorstelling is geïnspireerd door rituelen en gesprekstechnieken van over de hele wereld (met en soms zonder woorden). Daarnaast is konden bezoeker van Pronomade(s) deelnemen aan het interactieve project Het Vlak.

Bezoekers konden in Arbas ook een bezoek brengen aan The End of Nature van Theun Mosk. Dit museum van natuurlijke bezienswaardigheden maakte indruk tijdens Oerol 2018. En tenslotte zijn er doorlopend installaties van Marc van Vliet te ontdekken in en om de vier rivieren die het dorp doorkruisen. Het werk van deze maker speelt met de natuurlijke elementen, zoals de zon, reflectie en het water.

Meer informatie over Pronomade(s) vind je op de Franstalige website van Pronomades.

End of Nature door Theun Mosk

De programmering kwam tot stand met de steun van de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden en de hulp van Office National de Diffusion Artistique (ONDA) en met de actieve steun van het dorp Arbas. Het project is een initiatief van Pronomade(s) en Haute Garonne in co-productie met Oerol. Met dank aan Leon van Egmond en M-Topia /Fanny Bordier.

Deel deze pagina