Nieuws  23 mei 2021

Oerol Next presenteert: Oerol Lab en de residenties

Werken aan de toekomst via Oerol Next met Oerol Lab en de residenties

Oerol Lab

Hoe verhoudt kunst zich tot het mooie landschap van Terschelling? Dat is een belangrijke vraag waar Oerol zich veel mee bezig houdt.

Dus stel je eens voor: vijftien makers met verschillende achtergronden in de podiumkunsten die met elkaar werk gaan ontwikkelingen. Dit doen ze allemaal vanuit hun eigen expertise. Ze gaan samen het landschap verkennen en ideeën met elkaar uitwisselen. Wat krijg je dan? Daar gaan we achter komen tijdens Oerol Lab.

Oerol Lab is een perfecte weerspiegeling van een zo compleet mogelijk palet aan podiumkunsten dat zich verhoudt tot het werken op locatie. De ontdekkingen die worden gedaan, komen later terug in voorstellingen op Oerol. Het is de start van een nieuw begin. Het mooiste is dat niet vaststaat wat het precies gaat opleveren. Wat wél vaststaat is dat de goede gesprekken veel nieuwe inzichten en inspiratie zullen gaan opleveren. Door Oerol Lab blijven we niet stilstaan maar kijken we naar de toekomst.

De residenties

De rust en de ruimte van het eiland Terschelling biedt makers de gelegenheid om geconcentreerd verder te werken aan de ontwikkeling van hun plannen. Dit is wat we bedoelen met een residentie tijdens de aankomende Oerol periode.

Het is voor de makers fijn om, in een tijd waar veel stil lijkt te staan, vanachter de schermen te werken aan mooie nieuwe projecten voor de toekomst. Voor de makers is het vooral een mogelijkheid om verder te werken aan hun plannen en daar feedback op kunnen krijgen van vakgenoten. Zo kan het creatieve proces blijven doorgaan.


Soms is dat in de vorm van een schrijfresidentie waarin de maker zich vooral op de tekst en het scenario richt voor een nieuwe voorstelling. Goede voorbeelden hiervan zijn Ada Ozdogan, Paulien Cornelisse en Stephanie Louwrier. Zij gebruiken de tijd op Terschelling om nieuw materiaal te schrijven.

De Dansers is een Utrechts gezelschap van dansers en muzikanten. Zij gaan tijdens hun residentie een onderzoek doen naar beweging in verschillende soorten landschap. Deze ervaringen gebruiken ze voor de verdere ontwikkeling van hun nieuwe choreografie.

De residenties zijn erop gericht de inspiratie van het landschap mee te nemen in het maakproces. Het publiek zal dat terugzien in de uiteindelijke voorstellingen, waarbij het landschap en de context van het eiland een verbinding aangaan met de inhoud van de voorstellingen. Daardoor kunnen unieke locatieprojecten ontstaan waar Oerol een lange traditie in heeft.

Lees verder: Het Imaginaire Eiland

Deel deze pagina