Nieuws  17 juni 2021

Oerol Lab voor de makers op Terschelling

Voor de tweede keer geen fysieke interactie met een live publiek; geen tranen over een nestelende kiekendief of een zeldzame orchidee op je locatie; geen verwondering over de perfecte timing van overvliegende vogels. En geen ontmoetingen tussen makers.

Om Oerol ook de komende jaren inspirerend, vernieuwend en uitdagend te houden, hebben we besloten dat we nu stappen moeten zetten. Wij organiseren daarom o.a. het Oerol Lab, een vijfdaagse artistieke ontmoeting tussen jonge makers uit verschillende disciplines en de Oerol programmeurs. Vijf dagen lang dompelen zij zich onder in in discussies, werksessies en bezoeken aan projecten en presentaties op het eiland rondom het fenomeen locatietheater en de actuele artistieke vraagstukken van het huidige tijdsgewricht.

Het Lab vindt plaats op diverse locaties op Terschelling. Het Oerol Lab staat onder leiding van Kees Lesuis, artistiek leider van Oerol en Ira Judkovskaja, interim coördinator Programmateam.

Oerol Next

Het Oerol Lab is onderdeel van Oerol Next. Vanuit het motto ‘Oerol als werkplaats voor een leefbare toekomst’ legt de organisatie nu de focus op het creatieproces van de makers. Na een periode van stagnatie is er een grote noodzaak bij theatermakers en kunstenaars om verder te gaan met het ontwikkelen en vormgeven van nieuwe plannen en om die bij vakgenoten te testen. Zo trekt Oerol samen met hen op om te werken aan nieuwe projecten en aan de duurzame fundamenten voor een vernieuwd Festival in een ‘post-covid’ samenleving. Dit krijgt op drie manieren vorm:

  • Oerol Lab: Een diverse groep van 15 (jonge) makers uit het oorspronkelijke programma is uitgenodigd om vijf dagen een artistieke ontmoeting met elkaar aan te gaan. Waarbij locatiegericht werken en interdisciplinaire uitwisselingen uitgangspunt zijn.
  • Residenties: Het aantal residenties zal worden uitgebreid. Artiesten komen op uitnodiging van Oerol naar Terschelling en laten zich inspireren door het eiland. Een aantal residenties zal uitmonden in voorstellingen die te zien zijn tijdens het Festival in 2022 of 2023.
  • Montage: Voor een aantal gezelschappen die in het oorspronkelijke programma stonden, is het van belang dat hun voorstelling op locatie wordt afgemaakt, zodat deze gespeeld kan worden op andere locatiefestivals of in het theater later in het jaar. Een aantal van deze voorstellingen zullen te zien zijn tijdens Oerol Spoelt Aan van 24 t/m 27 juni in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden.

Deel deze pagina