Nieuws  22 juni 2019

Oerol dagkrant / In het ritme van de natuur

Weet je nog, vorig jaar? Zand scheppen, het naar Atelier NL brengen – niet te verwarren met Het Atelier –, om er van dat zand gemaakt glas voor terug te krijgen? Dit jaar is Atelier NL terug, als gastcurator én natuurlijk met een eigen project.

tekst Aybala Carlak foto Diewke van den Heuvel

Opnieuw ben je er onderdeel van. Samen met andere Oerol-gangers breng je het veranderende landschap van Terschelling in kaart voor het project Pic your day. Door op een van de aangewezen twaalf uitkijkposten een foto te maken door de gaatjes in de borden, draag je bij aan een database over het eiland. Atelier NL startte het project in samenwerking met Staatsbosbeheer. Dat zal er heel blij mee zijn, want de informatie over de weersomstandigheden en de plantengroei is zeer nuttig. Bovendien is het voor iedereen een genot om naar te kijken.

Tip: kijk tijdens of net na het maken van de foto meteen op de website van Pic your day, upload je eigen foto en vergelijk hem met de eerder gemaakte en geplaatste foto’s. ‘Een digitaal schilderij’ noemt Lonny van Ryswyck het. Ze vormt samen met Nadine Sterk Atelier NL. In de data is goed te zien wat anderen met hun mobieltje hebben gevangen, hoe de wind, de regen en de dieren in korte tijd de natuur herscheppen.

Dit jaar zijn de geprezen ontwerpers Lonny en Nadine van Atelier NL ook gastcurator van Oerol. Zij hebben ervoor gezorgd dat de werken van Studio Maarten Kolk & Guus Kusters over de groeiende ganzenpopulatie, Teresa van Dongen over micro-organismen en Jelle Mastenbroek over vogelgeluiden hier op Oerol te bewonderen zijn. ‘De projecten die wij doen hebben altijd raakvlakken met natuur, cultuur en wetenschap. Ze laten ook mensen nadenken. Ze laten andere mogelijkheden zien dan die de industrie ons voorschotelt, maar spreken tegelijkertijd tot onze verbeelding. Dus als je als bezoeker niet het hele verhaal wil weten, dan is het nog steeds mooi om naar te kijken. We laten je kiezen hoe je er instapt.’

23 januari 2019

Atelier NL cureert Expedities

Deel deze pagina