Nieuws  15 juni 2019

Oerol dagkrant / Het zit in de familie

Afra (24) en haar nicht Babette Rijkhoff (34) schelen precies tien jaar en zijn toevallig allebei met hun eigen werk op Oerol te bewonderen. Ze geven in verschillende projecten ruimte aan de innerlijke beleving van de mens.

tekst Aybala Carlak fotografie Diewke van den Heuvel

Afra Rijkhoff – Kom je lekker met ons niksen?

Een schuldgevoel wanneer je niet werkt, dus zo hard werken dat er niet meer gewerkt kan worden, en dan nog die eeuwige FOMO (fear of missing out): het zijn herkenbare ervaringen voor menig millennial. Maar misschien moeten we nietsnutten veel meer waarderen.

Afra Rijkhoff en Sarah van der Meere van jongerenplatform 2 van het NNT|Club Guy & Roni dagen het publiek uit om 20 minuten lang samen met hen te niksen. Maar wat is niets doen? Als je zit, staat, ligt, nadenkt of slaapt doe je toch ook iets? Zo gaat deze door zichzelf tot yogacult gedoopte groep aan de hand van verschillende filosofische theorieën op zoek naar het niets.

‘Sarah en ik zien in onze leeftijdsgroep dat het gevoel overheerst dat we niet genoeg hebben bereikt, of tijd verspillen, niet alles eruit halen wat erin zit’, legt Afra uit. ‘Vrienden van ons hebben een burn-out. Mijn moeder had die waarschijnlijk ook, maar ‘pas’ rond haar veertigste. Zoiets bestond nog niet echt. Bovendien: wanneer je niets doet, doe je misschien juist ontzettend veel.’

Het optreden, of beter gezegd: het niet-optreden, schijnt de ultieme uitdaging voor de millennial te zijn. Afra en Sarah willen de bezoekers aanmoedigen vaker helemaal niets te doen: niet te werken, niet uit te gaan, niet te sporten en zeker niet steeds de telefoon erbij te pakken. Dit gebeurt op basis van vier thema’s gerelateerd aan het ontstaan van onze (belevings)wereld: chaos (omdat de oude Grieken ervan uitgingen dat we uit chaos zijn ontstaan), orde, tijd en water (waaraan we volgens oosterse filosofieën een voorbeeld kunnen nemen).

Babette Rijkhoff - Stemmen uit de nacht

Misschien kun je weer meer gaan dromen, als je niets doet. Babette legt uit dat daar tegenwoordig weinig ruimte voor is. ‘We slapen minder en slechter omdat we steeds bezig zijn met onze telefoon, terwijl dromen een groot effect kunnen hebben. In de westerse maatschappij willen we graag alles kunnen verklaren en wetenschappelijk onderbouwen, maar misschien zouden we ons onderbewustzijn meer voor ons moeten laten denken.’

Met scenograaf Eva Koopmans maakt Babette een audio-installatie over de nachtelijke droomwereld van de eilandbewoners. Zelf was ze ooit ook Terschellinger, ze kent veel van de mensen persoonlijk. Op een gewone dag in de supermarkt raakte ze aan de praat met een man die haar vertelde hoe hij zijn leven leidt aan de hand van dromen. Zo bloeide een idee op.

Er zitten veel bijzondere familieverhalen tussen. ‘Zo is er een boerin die met haar vader op de boerderij werkte, totdat hij kwam te overlijden. In haar dromen vertelt hij haar wat er op de boerderij moet gebeuren, waar kwijtgeraakte spullen liggen, hoe ze iets moet repareren. Ze heeft er veel steun aan.’ Zo hoort het. Het is familie.

De projecten op Oerol van Afra en Babette

Deel deze pagina