Nieuws  18 juni 2019

Oerol dagkrant / Een wakend oog op de hemel

Sytse Schoustra is eigenaar van Koffiehuis ’t Wakend Oog in West. Hij is ook befaamd weerfotograaf, grootleverancier aan NOS en RTL.

tekst Henk Bovekerk beeld Robin Alysha Clemens

In 1969 kwam Sytse Schoustra naar Terschelling voor de Zeevaartschool. Zijn eerste camera kocht hij voor aan boord. Later kwam hij in de horeca terecht, werd eigenaar van ’t Wakend Oog en hielp mee Oerol op poten te zetten. Tot 1994 zat hij in het bestuur van de Stichting Oerol en tot vorig jaar in dat van Stichting Vrienden van Oerol. Vóór internet gaf hij dagelijks het weerbericht door aan de productie, via een hotline met vliegbasis Leeuwarden.

Foto’s maken raakte in het slop, totdat iemand tijdens Oerol 2006 een digitaal cameraatje in zijn café had laten slingeren. Sytse ging ermee aan de slag, maar het ding bleek kapot. ‘Ik heb het in de haven een rotschop gegeven en ben naar Midsland gereden om een digitale spiegelreflex te kopen. Toen was ik weer om.’ Dagelijks plaatst hij prachtige weerbeelden op sociale media. Geregeld staat hij na middernacht door een lens naar het hemelgewelf te staren, boven op een duin. Toen hij op Eerste Kerstdag 2018 zeldzame parelmoerwolken spotte, gingen zijn foto’s viraal op Twitter. In no time hing de internationale pers aan de lijn. ‘Dat was wel kicken,’ zegt Sytse nuchter.

Hoe kijkt Sytse naar de toekomst? Gaat de klimaatcrisis ons veel leed brengen of toch vooral veel mooie weerfoto’s? ‘Beide,’ lacht hij. Dan ernstig: ‘We kunnen wel met een hele hoop mensen de kop in het zand steken, maar je merkt en ziet het elke dag. Er gaat een hoop veranderen de komende decennia.’ Sytse was net twee weken op Kreta, waar op sommige dagen 120 mm regen valt. Ter vergelijking: hier hadden we zaterdagmorgen 18 mm. ‘Het weer wordt veel extremer.’

18 juni 2019

Oerol dagkrant / De glazen bol van Oerol

17 juni 2019

Oerol dagkrant / De tieners van Theater Artemis

15 juni 2019

Oerol dagkrant / Sinds Oerol zijn de familieverhoudingen licht veranderd

Deel deze pagina