Nieuws  21 juni 2019

Oerol dagkrant / Een feestje met Mezelfie

Met een camera vastgebonden aan een vier meter lange bamboestok en een VR-bril op kijk je van een afstand naar jezelf. Bij Mezelfie speel je zelf de hoofdrol in het virtuele spelletje van de realiteit.

tekst Kiriko Mechanicus beeld Diewke van den Heuvel (boven) en Marleen Annema (onder)

Circusartiestenduo Ruben Mardulier en Michiel Deprez zoeken in hun werk de extremiteit van het dagelijks leven op. In hun performances en kunstwerken dagen de jongens zichzelf uit door banale dingen een conceptuele ommezwaai te geven. Denk aan hun project pinata, waarbij de kunstenaars een levensgrote piñata maakten van hun eigen lichaam om die vervolgens kapot te knuppelen. Of de eend, waarbij de kunstenaars ruim 10 uur een eend achtervolgden en hun observaties in een boek bundelden.

Hun project Mezelfie is een zoektocht naar jezelf. ‘Door jezelf vanuit een ander perspectief te bekijken, en je los te koppelen van wat je ziet en voelt, is het mogelijk om een beter beeld van jezelf te krijgen,’ zegt Ruben. ‘We leven in een tijd waarin veel mensen op zoek zijn naar zichzelf. We hebben geen religie meer waarmee we onszelf kunnen identificeren, we zijn de weg een beetje kwijt. En mensen kijken nu eenmaal graag naar zichzelf. Het is wel een vreemde gewaarwording om jezelf vanuit een ander perspectief te zien: naar je achterhoofd kijken wanneer je in de kappersstoel zit en de kapper ineens een spiegel achter je hoofd neerzet, is voor velen best fascinerend. Dat gevoel wilden wij ook creëren, maar dan vanuit een vogelperspectief.’

Ruben en Michiel studeerden in 2015 af aan de circushogeschool ACaPA in Tilburg. ‘Onze achtergrond in het circus speelt een grote rol in ons werk,’ zegt Michiel. ‘We proberen het medium open te trekken door circustrucjes toe te passen in een nieuwe setting. De circusmanier van denken is om iets alledaags ongewoon te maken, bijvoorbeeld achteruitlopen of op je handen staan. Die manier proberen wij ook altijd te gebruiken. Een klassiek circuskunstje is ook om alledaagse handelingen moeilijk te maken. Het wegnemen van bepaalde vaardigheden of lichaamsdelen maakt iets al gauw interessant om naar te kijken. Een man die jongleert is leuk om naar te kijken, maar als hij geblinddoekt is of op één been staat is het al snel spectaculair.’

Deze ervaring hebben de bezoekers van Mezelfie ook. Mensen moeten opnieuw leren balanceren, opnieuw leren bewegen. De meeste mensen hebben in het begin niet eens door dat ze naar zichzelf aan het kijken zijn. ‘We zien vaak dat mensen bijna omvallen als ze de camera draaien. In Mezelfie ben je fysiek blind,’ zegt Ruben.

De reacties op de pop-upinstallatie lopen flink uiteen. De meeste mensen vinden het heel bizar, voor sommigen is het zelfs te bizar. Veel mensen doen hun bril af en zien eruit alsof ze echt even in een andere wereld zijn geweest. ‘Mensen worden er heel onwennig van, maar dat maakt het juist puur. Kijken naar fragiele mensen is mooi,’ zegt Michiel.

Kijk voor alle andere projecten van Ruben en Michiel op www.mardulierendeprez.com.

20 juni 2019

Oerol dagkrant / Supernature Dag op de Betonning

20 juni 2019

Oerol dagkrant / De taal van vriendschap

Deel deze pagina