Nieuws  17 juni 2019

Oerol dagkrant / De tieners van Theater Artemis

Hoe was de eerste keer dat je uit de bocht vloog en kotsend over een brug hing? Misschien is het te lang geleden, of denk je er liever niet aan terug. De acteurs van Theater Artemis – tussen de 16 en 21 jaar –praten over hun memorabelste ‘eerste keer’.

tekst Kiriko Mechanicus beeld Robin Alysha Clemens

De eerste keer dat ik loog

In groep 1 nam ik de hamertje-tikset van school stiekem mee naar huis en loog erover tegen de juffrouw. Ik ben het nog steeds niet vergeten. (Matthijs, 20)

De eerste keer niet meer knuffelen

Als kind vond ik het heel fijn om met mijn vader te knuffelen. Mijn neef van 20 zei dat dat niet cool was. Ik moest toen heel hard huilen, ik snapte het niet. Sinds wanneer is het tonen van liefde niet cool? Toch besefte ik laatst dat ik niet zo graag meer knuffel met mijn vader. Misschien betekent dat dat ik nu volwassen ben. (Joris, 18)

De eerste keer onafhankelijk

Mijn twee oudere zussen hebben zich mijn hele puberteit over mij ontfermd. Zij waren er heel erg op tegen als ik ging drinken of feesten, terwijl ze dat zelf natuurlijk allang deden. Pas vanaf dit jaar heb ik het gevoel dat ik volwaardige gesprekken met ze kan voeren over wat het betekent om tiener te zijn. (Sayo, 18)

De eerste FOMO (fear of missing out)

Ik ben af en toe best jaloers op mijn vrienden als ik op sociale media zie dat ik een feestje heb gemist, waarvoor ik niet ben uitgenodigd. (Lisa, 17)

De eerste keer onzeker

Ik was vroeger heel verlegen, ik werd heel erg gepest. In de brugklas keerden alle jongens zich tegen mij. Ik wist zeker dat het aan mij lag. Ik ben me gaan gedragen naar wat zij wilden zien. (Luuk, 18)

De eerste keer naar de tering gaan

Ik was 15. Na de schoolmusical hadden we een afterparty, mijn eerste echte feestje. Er werden biertjes verkocht. Ik had nog nooit gedronken, maar vond dit wel een geschikte gelegenheid. Na drie biertjes kon ik niet meer op m’n benen staan. Ik ben keihard met m’n hoofd tegen de fietsenstalling geklapt en ben het hele terrein afgegaan op zoek naar mijn fietssleutel, die ik de hele tijd in mijn hand had. (Tim, 21)

De eerste keer iemand slaan

Na een repetitie moest ik door naar de geschiedenisles, maar ik had nog wat mascara en eyeliner op mijn gezicht. Een klasgenootje maakte me uit voor ‘vieze vuile kankerhomo’. Ik kreeg kortsluiting in mijn hoofd en heb ’m vol in z’n gezicht geslagen. Gelukkig kreeg ik geen straf. Hij wel. (Luuk, 18)

De eerste keer anders

Ik woon naast een basisschool. Als ik met mijn familie langs de school loop, groeten onbekenden mijn moeder, maar nooit mij of mijn zussen. Pas later kwam ik erachter dat mensen dat doen omdat mijn moeder wit is en wij getint zijn. (Sayo, 18)

De eerste keer volwassen voelen

Mijn moeder neuriede vroeger altijd een liedje voor me. Voor het slapen gaan, wanneer ze de was deed. De dag na mijn dertiende verjaardag besefte ik ineens dat ze ons liedje niet meer voor me zong. Kennelijk was ik er te oud voor. Maar ik wilde helemaal niet ouder worden. (Lisa, 17)

De eerste keer seks

Mijn eerste keer seks was op mijn veertiende, dronken op een speelpleintje. Het was heel snel en rommelig. We spraken af het er nooit over te hebben, maar nu staat het in de krant. (Joris, 18)

De eerste keer schaamteloos dansen

Voor mijn zestiende verjaardag had ik mijn vrienden en familie tegelijkertijd bij mij thuis uitgenodigd. Dat klinkt als een recept voor onheil, maar iedereen stond samen te dansen. Ik heb voor het hele gezelschap ‘Ademnood’ van Linda, Roos en Jessica opgevoerd, samen met mijn moeder en mijn tantes. (Luuk, 18)

De eerste keer buitengesloten

Ik had voorgesteld om met een groepje uit mijn klas naar de Ardennen te gaan. Ik had de vakantie helemaal georganiseerd, geboekt, betaald. Twee weken voor de vakantie was ik vreemdgegaan met een van de meisjes van die vakantie. Ik ging toen niet meer mee, was heel erg bang dat ik buiten de groep zou vallen. (Joris, 18)

De eerste keer man zijn

De eerste keer dat ik kleren mocht kopen bij de Jack & Jones en niet bij de CoolCat, voelde ik me eindelijk een man. (Joris, 18)

De eerste keer loslaten

Op mijn zestiende kwam ik erachter dat ik homoseksueel ben, toen ben ik ook uit de kast gekomen. Toen pas kon ik mezelf zijn. (Luuk, 18)

Acteurs Bente Oppenhuis en Myrthe Kooijman konden niet deelnemen aan het interview, maar doen wel mee aan de voorstelling. Party Dialogues nodigt je uit op het puberfeestje van jouw verleden. Dé plek een eerste keer. In deze anarchistische voorstelling predikt Theater Artemis in het slang van nu, dans je samen met de spelers op de duistere klanken van sound designer Marijn Brussaard onder regie van Liesbet Swings. In nostalgische verwarring kom je de partykerk uit.

17 juni 2019

Oerol dagkrant / Voor het eerst op Oerol en ik ga...

16 juni 2019

Oerol dagkrant / Stop nu met haasten

Deel deze pagina