Nieuws  21 juni 2019

Oerol dagkrant / 98 jaar

Piet Kaspers is met zijn 98 jaar een van de oudste eilanders. Feesten doet hij nu niet meer, maar wél als hij de 100 mag halen.

tekst Henk Bovekerk beeld Joke Schut

Geboren eilander Piet Kaspers heeft heel zijn leven getimmerd. ‘Ik ben gek van trappen’, zegt hij. In totaal maakte hij er 462, hier en aan wal. Al zijn ontwerpen staan keurig genummerd in een rood schrift met ruitjespapier. Piet heeft ook altijd poëzie geschreven, in het Westers. Zijn gedichten staan als een huis en zijn gebundeld als Bonnetiid door Boekhandel Funke. Hij schrijft dagelijks, met een muurvast handschrift van enkel hoofdletters, waarmee hij ook cryptogrammen invult.

Met 98 jaar is meneer Kaspers ‘geen feestvarken’ meer. Op 28 augustus 2020 hoopt hij 100 te worden, dan valt er wel wat te vieren. Zijn 65-jarig huwelijk, nu 10 jaar geleden, was geen feest. Zijn vrouw Pietje Kooijman was ernstig ziek en overleed kort daarna. ‘Orde en regelmaat’, dat is zijn geheim om scherp te blijven. Hij verontschuldigt zich meermaals voor ‘de bende’ in zijn werkplaats, waar hij met een klusje bezig is. Hij maakt een bord voor een kennis met daarop de boodschap ‘te huur’.

Bij mooi weer gaat hij graag fietsen, bij slecht weer maakt hij talige puzzels. Vandaag is hij op de Westerkeyn te gast in de talkshow van Eran & Satijn.

Op de foto: Piet Kaspers in zijn werkplaats.

Deel deze pagina