Nieuws  6 juni 2019

"Naakt en recht vanuit het hart", Mezrab over storytelling

Bij de voorstelling My Father Held a Gun van Mezrab draait het om storytelling. Mezrab uit Amsterdam is één van de grootste storytelling podia van Europa. Via deze kunstvorm maken vertellers het publiek bekend én vertrouwd met een verhaal.

Maar wat is storytelling precies? En hoe verschilt het van theater? Wij spraken één van de creatieve directeuren van Mezrab, Karl Giesriegl (foto). Hij vertelde ons over deze kunstvorm en waar My Father Held a Gun overgaat.

Het pure verhaal

Storytelling betekent in het Nederlands - heel letterlijk - het vertellen van een verhaal. En dat is het in principe ook. Maar storytelling gaat verder en komt ook anders tot het publiek dan dat theater dat doet. Karl Giesriegl legt het uit: “Zie het als het tegenovergestelde van een 3D-film met kunst- en vliegwerk. Bij storytelling gaan we juist terug naar de kern, het pure verhaal wordt verteld. Iemand staat als het ware naakt voor het publiek met een persoonlijk, realistisch rond verhaal dat recht vanuit het hart wordt verteld.”

Tot het publiek zweet

“Als wij met Mezrab op vrijdagen in Amsterdam staan, dan komen er op een avond meer dan 200 mensen kijken en bieden we een podium aan zes tot acht storytellers per avond. Iedere keer beleeft het publiek weer een nieuw, kwetsbaar verhaal van ongeveer tien minuten. Op zo’n avond merk je dat het publiek als het ware meewerkt en op het puntje van hun stoel zit”, vertelt Karl. “De storyteller moet en zal bij het publiek binnendringen met het verhaal. En het publiek heeft om de een of andere reden het gevoel dat zij mee moeten werken. Zender en ontvanger versterken elkaar.”

Vrienden met een verhaal

In My Father Held a Gun hebben verhalenvertellers Sahand Sahebdivani (foto) uit Iran en de Israëlische Raphael Rodan de drang om hun verhaal over te brengen. Gepaard met een dosis humor en recht vanuit het hart. “Sahand en Raphael zijn echte storytellers”, zegt Giesriegl, “twee vrienden met een steengoed verhaal als basis. Met het verhaal en hun manier van vertellen bouwen de twee rasvertellers een unieke band op met het publiek. Ze weten heel natuurlijk een ijzingwekkende spanning op te zoeken.”

Vechtende voorouders

"Hun verhaal is er dan ook één met een hele lange en turbulente geschiedenis", legt Giesriegl uit: "Voorouders van een Israëliet en Iranees, die oorlogen en revoluties overleefden en ondergingen. Wellicht als vijanden. Wat deze generaties voor hen hebben meegemaakt is van belangrijke waarde in het leven van Sahand en Raphael. Het maakt hun vriendschap extra bijzonder. Zij realiseren zich dat áls die voorvaderen hun geweren op elkaar hadden gericht, hun levens nét iets anders was gelopen."

Zo vader, zo zoon?

In deze performance is het publiek getuige van de interactieve verhalen van twee vrienden. Raphael (foto) en Sahand vertellen verhalen over oorlog, vrede en voorouders die vochten voor dat waar zij in geloofden.

My Father Held a Gun gaat over de dood en de liefde voor het leven. Over heldendaden. En bovenal: over de vraag wat je als zoon van je vader hier allemaal mee moet. Het publiek hunkert na deze storytelling-talenten met suizende trommelvliezen en het arbeidszweet druppelend van hun voorhoofd naar meer verhalen zoals My Father Held a Gun. "Raphael en Sahand gaan de kijkers meenemen. En het publiek, zoals ik zei, dat gaat werken. Samenwerken met twee zeer talentvolle storytellers", aldus Karl Giesriegl.

Meer Mezrab

Tijdens het festival laat Oerol van zich horen tijdens Opium op NPO Radio 4. Mezrab sluit deze uitzending steeds af met een verhaal. Ook staat Mezrab met De Ontheemden en The road to Ithaca in café De Groene Weide.

Mezrab op Oerol

Deel deze pagina