Nieuws  10 januari 2021

Joop Mulder onverwacht overleden

Op 10 januari 2021 werd bekend dat Joop Mulder -de grondlegger van Oerol- onverwacht is overleden.

Het afscheid vond plaats op dinsdag 19 januari in besloten kring.

Via deze link kun je kijken naar een herinneringsfilm die speciaal voor deze gelegenheid i.s.m. Terschelling TV is gemaakt.

Joop Mulder was in 1982 eigenaar van café de Stoep op Terschelling en vatte het plan op om een theaterfestival op Terschelling te organiseren. Wat begon als een kleinschalig festival groeide uit tot een van de grootste locatietheaterfestivals in Europa met jaarlijks zo’n 50.000 bezoekers. Dit jaar vindt de 40e editie plaats. En inmiddels vinden makers uit binnen- en buitenland en publiek elkaar in het Terschellinger landschap, waarbij het experiment een grote rol speelt.

Bij zijn afscheid in 2017 is er een prijs voor nieuw talent in het leven geroepen die zijn naam draagt: de Joop Mulder Plak.

Joop Mulder kampte al enige tijd met gezondheidsproblemen, maar overleed toch onverwacht. Hij werd 67 jaar. Zijn bezieling, ideeën en onuitputtelijke energie zullen we missen.

Met zijn vasthoudendheid en eigenwijsheid roeide hij tegen de stroom in en zorgde voor een niet meer weg te denken festival. Oerol is een belangrijke pijler binnen het nationale en internationale culturele netwerk. Met Oerol werd cultuur onderdeel van het eiland, kreeg Terschelling meer bekendheid en een economische impuls.

Foto: Ben Bouwmeester

Zijn liefde voor het veelzijdige Waddengebied bracht Joop Mulder verder tot uiting in Sense of Place. Wat begon als een deelproject op Oerol groeide uit tot een reeks culturele landschapsprojecten langs de Waddenkust. Met Sense of Place verbond Joop Mulder de inwoners, autoriteiten, dorpsbelangen, natuurorganisaties, kunstenaars, de boer en buitenlui om dit prachtige landschap en haar cultuur zichtbaar te maken voor een breder publiek.

Joop Mulder laat zowel binnen de culturele wereld als bij de cultuurliefhebbers een onuitwisbare indruk achter. Hij is van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van locatietheater en kunst in de openbare ruimte.

Deel deze pagina