Nieuws  7 juni 2020

Help jij mee de kwelders kweken?

Tijdens Oerol 2019 heeft Studio Buiten Werking samen met jullie, de bezoekers, gewerkt aan een basisstructuur op het wad, ter bevordering van een nieuwe ‘kwelder’. Dit jaar kun jij vanuit huis meehelpen kwelders te kweken met de Zeekraal Kweekkit! 

Weet je nog...

Samen met Studio Buiten Werking droegen vele bezoekers 20.000 kilo strandzand, verdeeld over 1400 jute zandzakken, over de 100 meter lange loopburg.

Wat zijn kwelders?

Kwelders zijn begroeide, buitendijkse gebieden. Bij hoogwater staan ze (deels) onder water en bij laagwater liggen ze droog. Als de kwelders onder water komen te staan, wordt er zand en slib meegevoerd door het zeewater. ‘Pioniersplanten’ die op de kwelders groeien, houden deze zand- en slibdeeltjes vast waardoor het niet terugspoelt. Hierdoor wordt de kwelder stukje bij beetje opgehoogd. Er komen vervolgens meerdere plantensoorten en zo ontstaat er uiteindelijk nieuw land: ‘Land Zonder Dijk’.

'We hadden jullie dit jaar dolgraag op het eiland de resultaten laten zien' Studio Buiten Werking.

Niet getreurd, er is een een manier bedacht zodat iedereen vanuit eigen huis kan meebouwen; de zeekraal kweekkit! Deze kit bevat 4 gram zaad van zeekraal: een echte pioniersplant. Tijdens Het Imaginaire Eiland hoor je alles over hoe je deze zaden thuis kunt opkweken tot een mini-kweldertje. Deze laten we uitbloeien tot nieuw zaad.

Het zou geweldig zijn als alle thuiskwekers het gewonnen zaad met bijgevoegd verzendlabel terug kunnen sturen naar Studio Buiten Werking, om zo samen, vanuit huis, de basis voor een nieuwe kwelder te vormen!

Je vindt de kweekkit in de Oerol Box op onze webshop, samen met Terschellinger lekkernij om het Oerol gevoel thuis te versterken.

Ja ik wil een zeekraal kweekkit!

Deel deze pagina