Nieuws  16 juni 2020

Hallo Sponsor! VSBfonds

"Het VSBfonds is geen structurele partner van Oerol, maar omdat Oerol qua publieksdoelstelling zo is meegegroeid met de doelen van ons fonds gaat de samenwerking al jaren terug. Oerol maakt ontmoetingen tussen kunst en publiek mogelijk."

Even bellen met Hedwig Heeremans, van VSBfonds

Hedwig Heeremans is senior adviseur bij VSBfonds, een fonds dat initiatieven ondersteunt om de kwaliteit van samenleven in Nederland te verbeteren. De samenwerking tussen Oerol en het fonds gaat jaren terug en Hedwig vertelt ons hoe ze die samenwerking dit jaar ziet, én hoe er uit alle ellende van de crisis op een bepaalde manier dingen te leren vallen over ontmoetingen binnen de kunst en het betrekken van publiek bij de kunst.

“Hoe de crisis was voor het VSBfonds? Nou, een van de zwaarste zaken was zo direct te voelen hoe mensen eronder lijden. Nu gaan we mondjesmaat weer naar kantoor, maar eerder werkten wij allemaal vanuit huis. Wat ik persoonlijk heftig heb gevonden is dat we te maken hebben met allerlei organisaties binnen de culturele sector die keihard worden getroffen door de maatregelen. Die stress en onrust van organisaties die je bellen om te vragen of ze op steun kunnen rekenen voel je dan thuis.”

“Ik waak ervoor om te positief over deze treurige situatie te spreken, maar ik zie bij Oerol en bij andere festivals dat mensen binnen de beperking die de maatregelen vormen toch kansen vinden om hun ambities waar te maken. Wij richten ons als fonds op activiteiten die zich direct richten op het publiek. In de projecten die we ondersteunen kijken wij dan ook naar ontwikkelingen die iets betekenen voor het publiek, het gaat ons om de impact op het publiek.”

“Oerol heeft dit jaar een mooie manier gevonden om binnen de corona-maatregelen toch invulling te geven aan de ideeën die ze hadden. Ook al vindt het nu in totaal andere vorm plaats, toch worden er manieren gevonden om artistieke projecten te lanceren en mensen samen te brengen. Voor ons is het belangrijk dat Oerol artistieke en andere ontmoetingen mogelijk maakt. Dat dat nu ondanks de maatregelen om corona tegen te gaan toch lukt is mooi.”

“Een van de programmapunten op het Imaginaire Eiland is bijvoorbeeld de voorstelling van Laura van Dolron. Ik ben daar ontzettend nieuwsgierig naar. Zij is een kunstenaar die in haar voorstelling de fysieke nabijheid opzoekt en nodig heeft en dus vind ik het mooi om te zien hoe juist zij dat online gaat doen. Nogmaals: ik wil niet te positief spreken over de crisis waar we nog in zitten, maar het is interessant om te zien hoe artistieke organisaties zich versneld ontwikkelen om op andere manieren voor publiek te spelen.”

“In dat kader kijk ik ook enorm uit naar het project van Lotte van den Berg, die met Building Conversation juist iets doet met dit gegeven: met elkaar spreken. Hoe werkt dat online? Ik kijk ernaar uit. Verder ga ik nog eens goed kijken wat ik verder nog kan zien, daar heb ik nog geen tijd voor gehad."

"Het VSBfonds is geen structurele partner van Oerol, maar omdat Oerol qua publieksdoelstelling zo is meegegroeid met de doelen van ons fonds gaat de samenwerking al jaren terug. Oerol maakt ontmoetingen tussen kunst en publiek mogelijk. En ik wil niet te veel in slogans praten, maar de waarde van kunst is voor ons voor een deel die ontmoetingen faciliteren."

Deel deze pagina