Nieuws  17 juni 2020

Hallo Sponsor! Fonds 21

Gouke Hilte is adviseur bij Fonds 21, dat zich richt op Kunst & Cultuur en Jongeren & Maatschappij en op die manier positief bijdraagt aan de samenleving van de 21e eeuw. Onder het vaandel kunst & cultuur is Fonds 21 al jarenlang een partner van Oerol.

Even bellen met Gouke Hilte, van Fonds 21

Gouke vertelt over hoe de samenwerking dit jaar verliep, en dat ze ondanks de imaginaire kwaliteiten van het eiland toch al reële FOMO heeft gevoeld.

“Ik ben een van de adviseurs van Fonds 21, ik richt me op de pijler ‘kunst & cultuur’. Met een aantal andere collega’s adviseer over aanvragen die bij ons fonds worden ingediend, spreek ik andere partijen hoe ze aanvragen kunnen doen, kijk ik hoe we wijzelf ook een betere partner kunnen zijn voor gezelschappen en festivals. Dit doen we onder meer voor podiumkunsten, beeldende kunst, fotografie, design en muziektheater.”

“De crisis is hard binnengekomen, bij ons, bij mij. Voor iedereen die er persoonlijk mee te maken krijgt, voor musea, voor festivals is het enorm heftig. Als adviseur is mijn werk veranderd, als je mensen aan de lijn hebt, is het veel persoonlijker geworden. Je hoort de verhalen, problemen waar organisaties tegen aan lopen en je praat veel persoonlijker met mensen.”

“Als fonds hebben we veel projecten ondersteund, waarvan veel ook niet door kon gaan. Sommige partijen hebben nog even hoop gehad dat er misschien meer zou mogen, maar het werd in steeds meer stapjes duidelijk dat het einde van de crisis en de maatregelen nog lang niet in zicht was, en nu eigenlijk nog steeds niet is. Dat is zwaar om te merken. Het is voor ons als fonds, ook als adviseurs zoeken - wat moeten we doen, wat kunnen we doen voor festivals en andere organisaties?”

“We kijken naar wat er binnen de grenzen van de corona-regels nog kan gebeuren. Als een evenement niet doorgaat, kijken we naar de alternatieve plannen die er zijn. Daar hebben we dan heel veel contact over, zo ook in het geval van Oerol, die gelukkig het roer nog om hebben kunnen gooien met Het Imaginaire Eiland. De slagkracht van de organisatie, die op het moment dat ze geconfronteerd worden met producties die ze moeten afzeggen, die slecht nieuws hebben voor publiek en makers, en die dan toch met creativiteit en inhoud een imaginair eiland optuigen, dat is echt wel bijzonder, daar heb ik diep respect voor.”

“Ik ben er nog niet aan toe iets positiefs aan de crisis te zien, maar ik moet wel zeggen dat ik de afgelopen dagen, toen ik het programma van het Imaginaire Eiland zag, voor het eerst weer een beetje FOMO kreeg. Liever waren we echt op het eiland geweest, maar het ziet er goed uit. Het was ook vreemd, zat ik daar op kantoor terwijl ik met ander werk bezig was te kijken naar Benjamin van der Walle, op zo’n klein schermpje. [https://www.oerol.nl/nl/programmering/benjamin-vandewalle-een-dans-voor-het-eiland/]. Het doet er natuurlijk geen recht aan, werken en kijken tegelijkertijd, maar ik vind die nieuwe vormen wel interessant.”

“Het gevoel kwam toch ook een beetje terug hoor. Normaal is Oerol voor mij als een soort sudoku. Als adviseur bij Fonds21 probeer ik natuurlijk zoveel mogelijk te zien, maar je moet jezelf ook weer niet voorbij lopen. ’s Ochtends met een kater programma kijken omdat je net een juttersbittertje te veel op had in het Wrakkenmuseum, hoort er een beetje bij. Ik herinner me ineens dat ik een keer meedeed aan publieksparticipatie bij een voorstelling van Artemis. Ik moest een zonde opbiechten. Toen had ik snel verzonnen dat ik een keer een blikje cola in de duinen had gegooid, om maar iets te zeggen. In mijn verbeelding was dat iets onschuldigs. Ik heb dat de rest van het festival naar mijn hoofd gekregen van mensen die dat echt niet vonden kunnen. Ik mis die betrokkenheid, haha.”

“Volgend jaar hoop ik dat we, misschien nog niet met 50.000 mensen, maar misschien wel weer met een boel mensen naar het eiland zelf kunnen. Hoe goed je ook 24/7 kunt meekijken, het is toch niet hetzelfde als moe van de zeewind en een live performance je tent of hotel in rollen. Tegelijkertijd hoop ik ook echt dat sommige dingen van het Imaginaire Eiland worden vastgehouden. Er gebeuren zoveel mooie dingen tijdens Oerol die niet iedereen kan zien, en een aantal dingen die nu worden uitgeprobeerd, kunnen straks hopelijk worden gebruikt om nog meer mensen mee te laten genieten van het festival.”

Deel deze pagina