Nieuws  18 juni 2020

Hallo Sponsor! Brand

Tips voor als je thuis achter je computer alsnog het perfecte Brand-biertje wil drinken.

Even bellen met Sjouke Bleeker, accountmanager Brand

Sjouke Bleeker is accountmanager voor Heineken, waar Oerol-sponsor Brand onder valt. In die hoedanigheid werkt hij voor Brand samen met Oerol. Dit jaar is er voor hem een stuk minder te doen, maar hij heeft wel tips voor je als je thuis achter je computer alsnog het perfecte Brand-biertje wil drinken en steekt een hart onder de riem van de ondernemers op het eiland.

“Brand was al betrokken bij Oerol toen Joop Mulder het festival vanuit café De Stoep begon, hij schonk toen Brand-bier. Nu is Brand alweer ruim tien jaar lang trotse sponsor van dit festival.”

“Normaal beginnen wij vanuit Brand de dinsdag voor Oerol al met de opbouw van de evenemententerreinen, we zorgen dat de tap- en koelinstallaties op de juiste plekken komen te staan. We stoppen pas zodra er bier uit de tap komt en dat goed koud is. Donderdagavond hebben we alles klaar staan. Op donderdag en vrijdag geef ik dan altijd nog een taptraining voor de vele vrijwilligers die Oerol helpen zo’n feest te maken.”

“Zelf kom ik al vijftien jaar op Oerol. Het is onwennig nu. Je mist de voorbereiding, het stukje spanning wel degelijk. Normaal zit je erover in of de materialen wel op tijd komen - die moeten toch over water vervoerd worden, twee trailers vol die naar Terschelling gaan, en de tanks met het bier. Je denkt: komt het goed? Het is ook niet leuk voor de horeca op het eiland, voor café’s en restaurants zijn dit toch de drukste weken van het jaar. Dat missen we met z’n allen. Drankhandel West Aleta, Sligro Terschelling, zijn voor ons logistiek altijd heel erg belangrijk met Oerol. Zij werken keihard, ze zijn weken van te voren al in touw, zorgen dat de voorraden goed op orde zijn. Ik sprak ze, en ze zeggen dat ze het heel onwerkelijk vinden nu. Dus bij dezen wil die mensen en alle andere ondernemers van het eiland een hart onder de riem steken.”

“Natuurlijk heb ik groot respect voor Het Imaginaire Eiland: ik vind het een verrassend en creatief project. Ik ben heel benieuwd naar de reacties van het publiek erop. Voor ons is het natuurlijk belangrijk dat mensen op het eiland van optredens en een lekker Brand-biertje kunnen genieten, maar je hebt ook mensen die om wat voor redenen dan ook een gedeelte van het festival niet kunnen bijwonen. Via video en het internet kunnen die zo toch deelnemen. Dus dit kan een goede stap naar een mooie aanvulling zijn.”

“Oerol is trouwens het enige festival dat bier in glas verkoopt, en niet in plastic. Het voordeel is dat je minder plastic afval hebt, en dat het bier langer goed blijft in het glas. Voor ons is zoiets ook meteen een uitdaging, want de glazen moeten goed gespoeld worden, maar het vele zand op het eiland maakt dat soms lastig, haha.”

“Oerol heeft een Eilandbox samengesteld met daarin ook Brand-biertjes. Als je thuis een Brand-biertje drinkt, ben je vaak aangewezen op flesbier. En wil je een perfect biertje drinken uit fles, bijvoorbeeld als je Het Imaginaire Eiland volgt, dan is het belangrijkste dat de temperatuur van het bier goed koud is, zoals aangegeven op de fles, en dat je een goed glas hebt. Zorg dat je het gekoelde bier rustig inschenkt, dat de glazen niet vet zijn, en dat je zo een mooie schuimkraag opbouwt, van ongeveer twee vingers dik. Dan heb je het perfecte biertje. Het glas zelf is ook van belang: Brand-bier drink je het beste uit een Brand-glas, en bij speciaalbier is het belangrijk voor de smaak dat je het uit het juiste glas drinkt.”

“Voor volgend jaar blijf ik positief: ik ga er gewoon vanuit dat we weer lekker met elkaar op het festival kunnen genieten van mooie optredens en goed getapt, mooi bier.”

Deel deze pagina