Nieuws  30 september 2022

Fun fact: Oerolgangers als tool voor natuurbeheer

Bij Oerol vinden we het belangrijk dat we de natuur als partner beschouwen. Niet alleen willen we onze impact op de omgeving zo klein mogelijk houden, soms kan de aanwezigheid van Oerol zelfs behulpzaam zijn voor het eiland.

We zijn constant in gesprek met Staatsbosbeheer om te zoeken naar die plekken waar Oerol de natuur niet kan beschadigen of zelfs een stapje verder kan helpen.

Wist je dat de voorstelling TAL. variaties op bal van BOG. afgelopen juni niet alleen op Arjensdune stond omdat het zo’n mooie locatie is, maar ook omdat onze partners bij Staatsbosbeheer graag een voorstelling op deze plek wilden? In samenwerking met Staatsbosbeheer zoeken we altijd naar projecten waarmee we de doelen van Oerol en Staatsbosbeheer kunnen combineren. Op Arjensdune vonden we zo’n plek.

Om het duinlandschap van Terschelling in stand te houden doet Staatsbosbeheer regelmatig ingrepen. Zo blijft de natuur dynamisch en komt meer afwisseling in de biodiversiteit. Als we de natuur in de duinen haar gang laten gaan, verandert dit gebied uiteindelijk vanzelf in een bos, en dat is in dit geval niet wenselijk. Arjensdune is een plek die duin moet blijven. Er zijn veel manieren om dit voor elkaar te krijgen, bijvoorbeeld met grote shovels of een groep vrijwilligers die helm trekken. Een andere, leukere manier is door er dagelijks honderden mensen doorheen te laten lopen. Zo blijft het zand los liggen en kan de wind zijn werk doen. Heb jij de voorstelling TAL. variaties op bal gezien op Oerol Festival? Dan heb je ook bijgedragen aan het natuurbeheer op deze plek!

Foto: Nichon Glerum

Deel deze pagina