Nieuws  13 juni 2020

Even bellen met de Vrienden van Oerol

‘Oerol blijft bestaan, met zulke vrienden kan je niet anders’ Meer dan 10.000 Vrienden van Oerol steunen het festival jaar in jaar uit met hun bijdrage. Hoe ervaren de Vrienden deze unieke editie van Oerol?

Voorzitter van de stichting Vrienden van Oerol, Oeds Bijlsma vertelt.

“Ik woon op West-Terschelling en ik liet vanochtend mijn hond uit over het duin. Daar zag ik ineens twintig dansers die dingen op het strand aan het doen waren. Voor de rest was alles stil. Dat was zo raar. We missen het festival wel hier.”

“Oerol is normaal een toptijd. Ik had het er vanmorgen nog over met de eilanders die ook Vriend van Oerol zijn. Die tien dagen dat het festival hier is zijn bijzonder, maar normaal is de aanloop ernaar toe ook al heel mooi. De energie voel je op het eiland: mensen repeteren voor een uitvoering, er wordt volop gebouwd, de haven ligt al vol met mensen die straks alles willen gaan bekijken. Je voelt de energie, de spanning van mensen die zich klaarmaken voor een première, dit gaat goed, dit gaat mis, de blijdschap, die opwinding, die missen we enorm nu! Het is voor de eerste keer in het bestaan van Oerol dat het op deze manier niet doorgaat. Ja, we missen het echt, ik kan niet anders zeggen.”

“Tegelijkertijd hebben we ook veel bewondering voor het feit dat we nu Het Imaginaire Eiland krijgen. Ja goed, met dertig mensen bij een voorstelling is het toch anders dan normaal, maar ik geloof ook wel dat mensen die thuis kijken er een goed gevoel van gaan krijgen. Het Eilandgevoel zit diep.”

“Naast het feit dat het met Het Imaginaire Eiland gelukt is, is het ook op een andere manier een mooie tijd. Dit is de tijd dat de Vrienden van Oerol hun bijdrage overmaken, en niet alleen doet iedereen dat grif, we hebben er zelfs nieuwe leden bij gekregen. We hebben 10.000 Vrienden, een vaste kern van mensen die het festival steunen, en die groep groeit gestaag.”

Vrienden steunen elkaar in moeilijke tijden.

“Ik ben zwaar onder de indruk, dat ook nu, nu er geen fysiek Oerol is, zo’n grote groep is die het festival blijven steunen. Vriendschap betekent natuurlijk ook dat je er voor elkaar bent op het moment dat een ander het hard nodig heeft, en dat is nu aan de hand. Oerol is in tegenstelling tot veel andere culturele partijen voor een groot deel afhankelijk van publieksinkomsten, in plaats van subsidie, dus het is mooi dat de Vrienden zich nu van hun beste kant laten zien.”

“Wat wij inbrengen is substantieel geld. Op de bankrekening staat nu drie ton, een bedrag dat we jaar in jaar uit overmaken. Het geld is natuurlijk niet alleen voor de makers, maar ook voor de organisatie van het festival. Je hebt een vaste kern in de organisatie, die je wil vasthouden, zodat er volgend jaar ook weer een festival kan zijn. Maar daar ben ik vol goede moed over: de liefde is er, de middelen komen er.”

“Je weet natuurlijk niet precies wat er gebeurt, maar ik hoop dat er snel een vaccin is, en dat er snel weer grote culturele evenementen kunnen plaatsvinden. We vieren al bijna 40 jaar Oerol en het blijft gaan. Ook voor Terschelling zie ik het trouwens optimistisch: deze week komen er meen ik alsnog tienduizend mensen naar het eiland. Ook al kunnen ze nu niet het festival daar vieren, ze kunnen hier toch nog lekker vakantie vieren.

“Oerol blijft bestaan, met zulke vrienden kan je niet anders. Als ik misschien tot slot nog een oproepje mag doen: dit is natuurlijk een mooi moment om in te stappen als Vriend van Oerol. Als je kan zeggen: ‘ik ben in 2020, het jaar dat het echt nodig was, ingestapt als vriend’, hoe stoer klinkt dat dan?”

Word Vriend!

Deel deze pagina