Nieuws  5 maart 2021

Eerste versie Manual for the Displaced

Ontheemding, thuisgevoel en het leven tussen culturen

Ontheemding, thuisgevoel en het leven tussen culturen

In Manual of the Displaced gaat Robin op zoek naar zijn Indonesische voorouders. Hij duikt daarmee in de thematiek van ontheemding, thuisgevoel en het leven tussen culturen. Hoe is het om jezelf te verplaatsen in de schoenen van mensen die vanaf de andere kant van de wereld hier komen wonen? De zee en de overtocht van Indonesië naar Nederland zijn voor Robin van grote betekenis geweest tijdens zijn onderzoek. Terschelling (en daarmee Oerol) is met haar strand en zee de perfecte locatie voor deze voorstelling.

Dit is wat Robin zelf zegt over Manual of the Displaced:

“Wereldwijd zijn er miljoenen mensen die hun wortels op andere plekken hebben dan waar zij nu wonen, of die zich tussen verschillende woonplaatsen en culturen in begeven. Ook in Nederland. Vaak worden hun geschiedenissen gepresenteerd als losstaande verhalen die elkaar nauwelijks raken. Grote vertellingen - over nationale helden, soldaten, slachtoffers - die de verschillen benadrukken, terwijl in de diepgevoelde persoonlijke ervaringen juist herkenning en verbinding ontstaat. Manual for the Displaced springt hierop in door zich middels interdisciplinaire samenwerking te richten op mensen wiens verhalen tussen land en vlag vallen: hoe ontwarren we de wortels van een diaspora? Wat geven voorouders ons door in lichaam, woord, droom en herinnering? Hoe vind je vervolgens als individu je eigen wortels? En de belangrijkste de vraag: 'wat is ervoor nodig om je ergens thuis te voelen?'

Pentjak silat

Naast de inhoud, is ook de vorm van deze voorstelling erg bijzonder. Robin mixt namelijk zijn zoektocht naar persoonlijke verhalen van zijn voorvaderen in Indonesië met muziek, digitale beelden én de pentjak silat vechtkunst. De eerste versie van deze voorstelling zal te zien zijn op het nieuwe storytelling podium van Oerol. Op dit podium zullen er vele facetten van storytelling te zien zijn. Denk bijvoorbeeld aan storytelling aangevuld met muziek, beeldende kunst, persoonlijke verhalen, mythologie of nog veel meer. De perfecte plek voor Manual of the Displaced.

Robin zal tijdens Oerol de eerste versie delen van de voorstelling Manual of the Displaced, een coproductie van Beyond Walls en Project Wildeman. Deze voorstelling maakt Robin samen met visual storyteller Jeremy Flohr en sounddesigner Sven Hamerpagt.


Foto van Coco Olakunle via OneWorld - V.l.n.r.: Robin Block, Suzanne Rastovac, Jeremy Flohr

Deel deze pagina