Nieuws  1 juni 2021

Programma Het Imaginaire Eiland is bekend!

Lees hier meer over het programma en de kaartverkoop

Tijdens Oerol 2021 van 11 - 20 juni is Het Imaginaire Eiland weer het podium voor een speciaal online programma.

Nadat het fysieke Festival jammer genoeg niet door kon gaan zijn er nieuwe plannen gemaakt voor Oerol 2021! Voor publiek zal Het Imaginaire Eiland, het vorig jaar gelanceerde online platform van Oerol, weer het medium zijn waar makers en bezoekers elkaar ontmoeten. Dit jaar met Radio Oerol en de digitale Dagkrant. Jeej!

Daarnaast is Oerol dé ontwikkelplek voor nieuwe locatiekunst. Ook dit jaar blijft Oerol een rol spelen in het creatieve proces van de makers. Oerol biedt een scala aan artiesten en gezelschappen de mogelijkheid zich (op het eiland) verder te ontwikkelen en om te experimenteren.

Het Imaginaire Eiland
Tijdens de tien dagen zal er op Het Imaginaire Eiland weer een virtueel programma voor publiek te zien zijn. Met een dagelijkse Talkshow, een zevendelige podcast serie, concerten en clips, een storytelling film (in gesproken én gebarentaal), kookworkshops en vier speciaal gemaakte voorstellingen van Likeminds/Willem de Bruin, Nineties Productions, Zwermers en Kompagnie Kistemaker.

De kaartverkoop van toegangsbewijzen voor Het Imaginaire Eiland en de ticketverkoop voor een aantal voorstellingen is gestart!

Informatie toegangsbewijs

Nineties Productions heeft dit jaar flink geëxperimenteerd met online voorstellingen en hiervoor zelfs een eigen digitale omgeving gebouwd. Speciaal voor Oerol wordt nu de voorstelling Untitled_2021 op Terschelling gespeeld en live gestreamd. Een fictief verhaal geïnspireerd op het gedachtegoed van o.a feministische filosoof, bioloog, socioloog Donna J. Haraway en gebaseerd op de niet zo fictieve situatie waar de wereld nu in zit: “Om samen te leven en te sterven op een beschadigde planeet, hebben we verhalen nodig die ons helpen een leefbare toekomst voor te stellen”. De voorstelling gaat op donderdag 17 juni in première.

Willem de Bruin (The Opposites) beleeft zijn debuut in de theaterwereld onder regie van de talentvolle Eva Line de Boer. Met zijn eigen tekst, die leest als een gedicht, vertelt hij dat hij in veel identiteiten uit elkaar valt en zich voortdurend aanpast aan de situatie. Met als gevolg dat Willem zelf niet eens weet wie Willem eigenlijk is. Spuug van God van Likeminds wordt opgenomen op Terschelling rond zonsopgang en zonsondergang. Dit prachtige decor wordt nog verder vervolmaakt door design van Teun Mosk. Spuug van God gaat op vrijdag 11 juni in première.

Een bijzonder project is de korte film A Life of Hiccups. Een film die alle grenzen van communicatie overschrijdt. Waarin de gebarentaal, net als alle andere talen, als kunstvorm wordt ingezet. Geschreven en uitgevoerd door Milda Varnauskaitė & Tobias de Ronde. Dé film die verbinding kan maken in een inclusieve samenleving waarin de helft in gebarentaal en de helft in Engels wordt gesproken. Met zowel Engelse als Nederlandse ondertiteling. A Life of Hiccups gaat op zondag 13 juni in première.

Berg&Bos speelde precies 10 jaar geleden op Oerol met Het jaar van de slager, over een vriend die 10 jaar daarvoor was overleden. Nu, tien jaar later, zou Berg&Bos een voorstelling maken op de plek die hen zo dierbaar is, Terschelling, waar het allemaal begon. De makers besloten alsnog naar Terschelling te komen en maken een muzikaal hoorspel in vijf delen over leren leven met verlies, vergeten worden en hoe lang je kunt leven in herinneringen. Ik ben er ook nog is te beluisteren vanaf zaterdag 12 juni.

Digitale Dagkrant
De Dagkrant is tien dagen lang, online, gratis te lezen. Met onder andere achtergrondartikelen over het programma op Het Imaginaire Eiland, het blokkenschema, de gids voor Radio Oerol en natuurlijk zullen de lokroepjes dit jaar niet ontbreken. De Dagkrant is te vinden op Het Imaginaire Eiland en op Oerol.nl. Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je hem tien dagen lang in je virtuele brievenbus.

Oerol Next
Vanuit het motto ‘Oerol als werkplaats voor een leefbare toekomst’ legt de organisatie nu de focus op het creatieproces van de makers. Na een periode van stilstand is er een grote noodzaak bij theatermakers en kunstenaars om verder te gaan met het ontwikkelen en vormgeven van nieuwe plannen en om die bij vakgenoten te testen. Zo trekt Oerol samen met hen op om te werken aan nieuwe projecten en aan de duurzame fundamenten voor een vernieuwd Festival in een ‘post-covid’ samenleving. Dit krijgt op drie manieren vorm:

  • Oerol Lab: Een diverse groep van 15 (jonge) makers uit het oorspronkelijke programma is uitgenodigd om vijf dagen een artistieke ontmoeting met elkaar aan te gaan. Waarbij locatiegericht werken en interdisciplinaire uitwisselingen uitgangspunt zijn.
  • Residenties: Het aantal residenties zal worden uitgebreid. Artiesten komen op uitnodiging van Oerol naar Terschelling en laten zich inspireren door het eiland. Een aantal residenties zal uitmonden in voorstellingen die te zien zijn tijdens het Festival in 2022 of 2023.
  • Montage: Voor een aantal gezelschappen die in het oorspronkelijke programma stonden, is het van belang dat hun voorstelling op locatie wordt afgemaakt, zodat deze gespeeld kan worden op andere locatiefestivals of in het theater later in het jaar. Een aantal van deze voorstellingen zullen te zien zijn tijdens Oerol Spoelt Aan dat van 24 t/m 27 juni in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden voor publiek te zien zal zijn.

Jammer maar waar. Geen van de activiteiten op Terschelling is toegankelijk voor publiek.

Deel deze pagina