Nieuws  22 oktober 2020

De keuze voor Akwasi en andere artiesten

“An artist's duty is to reflect the times” (Nina Simone)

De keuze voor Akwasi en andere artiesten tijdens ons festivalweekend

Het overkoepelende thema van het (geheel online) festivalweekend Oerol Upcoming - Do I Move You is activisme in de kunsten. Hiervoor hebben wij een aantal artiesten uitgenodigd om ons vanuit hun gezichtspunt te laten zien hoe zij daar mee om gaan. Want wat betekent protest voor hen? Het zijn kunstenaars die op het scherpst van de snede gevoelige onderwerpen, soms met veel emotie, aansnijden. De worsteling met en de zoektocht naar inclusiviteit is voor Oerol een belangrijk thema dat tijdens dit festivalweekend wordt uitgelicht. We maken ruimte voor het verhaal achter het waarom van de kunstenaar.

Een van de kunstenaars is rapper Akwasi, en de keuze om hem te programmeren heeft de afgelopen dagen sterke reacties opgeroepen. We leggen graag uit waarom we deze keuze hebben gemaakt. Oerol is geïnteresseerd in zijn verhaal, en is dat al vanaf 2012 toen hij als nieuwe maker deel uitmaakte van Het Atelier en vervolgens van het theater- en muziekprogramma. Wij nemen afstand van enkele uitspraken van hem op de Dam in juni dit jaar, net als hijzelf trouwens. Maar wij nemen ook afstand van de haatzaaiende en kwetsende opmerkingen op onze sociale media onder ons bericht waarin wij Akwasi als één van de artiesten presenteerden.

Oerol wil graag verbinden en het gesprek voeren, en dat mag soms best schuren. Dit is voor ons een voortdurende zoektocht. De oneliners op social media, waarin een wij-zij discussie ontstaat, staan een gelijkwaardige dialoog in de weg.

We nodigen iedereen uit om vanaf vrijdag het online programma van Do I Move You te volgen. En om te luisteren naar wat Akwasi, LIONSTORM, Shishani Vranckx, Nynke Laverman, Massih Hutak en nog meer artiesten te vertellen hebben. Je hoeft het niet met hen eens te zijn. Maar wij zijn van mening dat het gesprek begint met luisteren naar elkaar. En dat we reageren met respect voor elkaar.

Deel deze pagina