Nieuws  21 juni 2021

Bedankt voor het kijken!

Dit waren tien dagen van Het Imaginaire Eiland! Van 11 - 20 juni was hier een mooi en divers programma te zien. Met voorstellingen speciaal gemaakt voor online vertoning en concerten opgenomen in het Terschellinger Landschap.

Oerol Next

Naast een online programma op Het Imaginaire Eiland voor publiek, bood Oerol dit jaar de mogelijkheid aan meerdere makers om te werken aan nieuwe projecten voor een vernieuwd Festival in een ‘post-covid’ samenleving. Dit kreeg onder de noemer Oerol Next op drie manieren vorm: Oerol Lab, residenties en het monteren van voorstellingen.

Veertien jonge, talentvolle makers namen in afgelopen week deel aan Oerol Lab. Samen met het programmateam van Oerol onderzochten zij de betekenis van locatietheater. Alle disciplines van (podium)kunsten kwamen samen in Oerol Lab: dans, beeldende kunst, spoken word, muziek, voedsel als kunstvorm, etc. Met de aanwezigheid van een dove beeldend kunstenaar, bijgestaan door twee tolken, werd door de groep een nieuwe taal omarmd.

Daarnaast waren verschillende andere makers op het eiland aanwezig voor residenties en het monteren van voorstellingen die later dit jaar elders gespeeld worden (zoals Paulien Cornelisse, Ritzah Statia, Shifft, De Dansers, Hendrik Aerts, Esther Kokmeijer, Mezrab, Gouden Haas, Lisette Ma Neza, etc.). Zo werkte Amber Docters van Leeuwen aan haar voorstelling SOLO#1, die op 24 en 25 juni te zien is tijdens Oerol Spoelt Aan in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. Diederik Kreike, Nora Ramakers en Lunatics & Poets werkten aan hun nieuwe voorstellingen in Het Atelier, die in juli te zien zijn op Over het IJ Festival.

Een blik op de toekomst

Vanuit het motto ‘Oerol als werkplaats voor een leefbare toekomst’ legde de organisatie in 2021 de focus op het creatieproces van de makers. Na een periode van stagnatie is er een grote noodzaak bij theatermakers en kunstenaars om verder te gaan met het ontwikkelen en vormgeven van nieuwe plannen en om die bij vakgenoten te testen. Door middel van het Lab en het faciliteren van residenties en montages op het eiland, bood Oerol makers een kans op doorontwikkeling, experiment en interessante cross-overs. Oerol verwacht in 2022 weer een fysiek Festival te kunnen organiseren waarin deze lijn, naast het reguliere programma, wordt voortgezet.

Klik hier voor de aftermovie (mét muziek).

Deel deze pagina