Nieuws  23 juni 2018

Bart van de Woestijne ontvangt de Joop Mulder Plak 2018

De Joop Mulder Plak 2018 is uitgereikt aan Bart van de Woestijne.

Bart krijgt de Plak uitgereikt door Foppe de Haan, tijdens de laatste televisie uitzending van ‘Opium op Oerol’. Hij volgt het kunstenaarsduo Hart van Veen op.

In ‘Voor we namen kregen’ toont Bart van de Woestijne dat we leven met ons spiegelbeeld: we zien onszelf dagelijks weerspiegeld in de badkamerspiegel, op foto’s, in autoruiten, in het water aan onze voeten. Maar kunnen we ook begrijpen wie er achter die ogen zit, of blijft het een platte afbeelding van onszelf? Bart gebruikt het spiegelbeeld van de toeschouwer als middel om over het filosofische begrip ‘zelf’ na te denken. De toeschouwer wordt uitgenodigd plaats te nemen in een kubus waar niemand hem ziet of hoort. Gedurende een uur is hij alleen met zichzelf en met de tekst die hem in het denken vergezelt. Kunnen we samenvallen met ons spiegelbeeld? Of ontlenen we onze identiteit aan onze omgeving en lossen we gedurende dat uur langzaam op?

Joop Mulder: ‘Ik heb gekozen voor een maker die zorgvuldig werkt, het vermogen heeft iets moois te maken, maar ook nog zoekende is. Barts’ kunstwerk ‘Voor we namen kregen’ is een spiegel waarin je eerst het eiland ziet en dan jezelf. Het gaat over de rol van de mens in de omgeving. Bart is er nog niet, maar zijn gedachten, zijn verhaal en zijn zoektocht zijn alvast rete-spannend. Hij zal heus nog een paar keer struikelen, maar dat geeft niet. Hij gunt zichzelf de ruimte om na te denken. De zoektocht van een kunstenaar moet altijd doorgaan. Daar heb je middelen voor nodig en daarom krijgt hij deze prijs.’

Over de Joop Mulder Plak
De Joop Mulder Plak is in het leven geroepen ter ere van Joop Mulders grote lokale, regionale, nationale en internationale betekenis als pionier, organisator en ambassadeur van locatietheater en landschapskunst. De stimuleringsprijs is bestemd voor de ontwikkeling van nieuw werk in het Terschellinger landschap en geeft mede koers aan het programma van Oerol. Het geld dat met de Joop Mulder Plak wordt opgehaald, wordt jaarlijks uitgereikt aan een van de talenten dat zijn of haar werk tentoon stelt op Oerol festival. Joop kiest tijdens Oerol zelf het talent aan wie hij de prijs uitreikt. Op deze manier blijft de kiemkracht, verbeelding en energie van talenten in landschapskunst en locatietheater verbonden aan de eigenzinnigheid en inspiratie van Oerol’s oprichter.

Residentie Bart van de Woestijne
Bart van de Woestijne is een van de deelnemers van het Artist in Residence-programma tijdens Oerol. Tijdens zijn residentie onderzoekt Bart de relatie tussen publiek en de omgeving ter voorbereiding van zijn nieuwe werk. Zorgvuldig vormgegeven, indringende gedachtenexperimenten waarin Bart met het publiek levensgrote thema’s probeert te vatten.

Sinds 2013 nodigt Oerol startende en gevorderde makers uit om via het Artist in Residence-programma meerdaags te verblijven op Terschelling en in deze landschappelijke context onderzoek te doen. Aan de hand van een artistieke vraag daagt Oerol artiesten uit om nieuwe plannen te ontwikkelen. Oerol gelooft dat de residenties bijdragen aan de ambitie om tot nieuwe vormen van theater en performance in het landschap te komen. Ook vanuit makers is er behoefte aan een laboratorium waar nieuwe ideeën ontwikkeld kunnen worden. Vanuit die wens is Oerol de afgelopen jaren uitgegroeid tot landschapslab.


Deel deze pagina