Nieuws  23 januari 2019

Atelier NL cureert Expedities

Oerol is trots dat Atelier NL gastcurator is van het Expeditieprogramma tijdens de komende festivaleditie

Hiermee krijgt de jarenlange samenwerking tussen Oerol en Atelier NL een nieuwe invulling die past bij de ambities van Oerol om kunst te verbinden met natuur, wetenschap en het landschap van Terschelling.

Betrokken en ambitieus

Oerol is geïnteresseerd in de verbinding die Atelier NL kan maken tussen een wereld die gebaseerd is op gebruiksvoorwerpen, benutting en consumptie in relatie tot de exploitatie van het landschap en de natuur die ten grondslag ligt aan die leefwijze. De wijze waarop Atelier NL via hoogwaardige artistieke projecten vorm geeft aan dit meerledige onderzoek en het publiek en maatschappelijke partijen actief betrekt. sluit nauw aan bij de ambities van het Expeditie programma van Oerol.

Jarenlange samenwerking krijgt verdieping

Het is dan ook juist de jarenlange samenwerking tussen het festival en Atelier NL die leidt tot verdieping. In 2014 namen de Eindhovense dames deel aan het project 100% Terschelling. In 2017 ontwikkelde Atelier NL een ZandGlas laboratorium op het strand van Hoorn, Terschelling. Dit project bleek later de pilot te zijn voor het project To See a World in a Grain of Sand, waarin Ryswyck en Sterk ingaan op de snelst verdwijnende natuurlijke hulpbron in de wereld: zand.

Naast deze reizende tentoonstelling bedacht en organiseerde Atelier NL het symposium The Abundance and Scarcity of Sand waar dit onderwerp uitvoerig werd besproken met experts en bezoeker. Recentelijk ontving Atelier NL een prestigieuze DEZEEN Award voor deze projecten. Ook werden zij verkozen tot Designers of the Year 2018 door DEZEEN. Zij ontvingen hiervoor een door henzelf gemaakte award, gemaakt van Londonse klei.

Deel deze pagina