Joop Mulder Plak

Talent erkennen en stimuleren met een jaarlijkse prijs.

Oerol samen stimuleren

Oerol experimenteert, vernieuwt en onderzoekt, omdat talent op dit festival écht een kans krijgt. Wij willen zelf talent stimuleren en pioniers welkom heten.

Als eerbetoon aan de initiator van het festival, Joop Mulder, reiken wij ieder jaar de Joop Mulder Plak uit aan een kunstenaar die verrassend werk ontwikkelt en in het Terschellinger landschap. Deze stimuleringsprijs biedt kunstenaars de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen.

In 2017 won kunstenaarsduo Hart van Veen en in 2018 won Bart van de Woestijne de Joop Mulder Plak. Van de Woestijne maakte voor Oerol 2019 het ervaringstheater In order of disappearance dat ook te zien was tijdens Over het IJ Festival in Amsterdam.

In 2019 is de Joop Mulder Plak toegekend aan Emke Idema.

Foto: project Forest van Emke Idema | Neeke Smit

Emke Idema

Emke ontving de stimuleringsprijs uit handen van de initiator van Oerol en ere-voorzitter van de jury Joop Mulder. De jury vindt haar een interessante maker die discipline-overschrijdend werkt. Emke Idema werkte tijdens haar residentie in 2018 op Terschelling aan de ontwikkeling van een tot de verbeelding sprekend sciencefiction spel over de relatie van de mens met muterende bomen en planten: de nieuwe superorganismen.

Aan de stimuleringsprijs is een geldbedrag gekoppeld van € 10.165,- bijeengebracht door donateurs en sponsors van Oerol. Met dit bedrag ontwikkelt de kunstenaar nieuw werk met de titel 'FOREST'.


Uit het juryrapport:

“Emke zet haarervaring van succesvolle projecten in om een nieuw werk, in dit geval

een nieuw spel, te ontwikkelen waarin ze zich wederom toont als een

geëngageerd theatermaker. We zijn onder de indruk van deze eerste sterke aanzet van een nieuw werk, en zien uit naar de uiteindelijke versie

waarin de mensen en het bos van Terschelling met elkaar spelen en onderhandelen.”

Bekijk 'FOREST' van Emke Idema

Lof voor de andere genomineerden

Onder de genomineerden waren ook Studio Buiten Werking en Sofie Doeland. Hoewel zij niet in de prijzen vielen had de jury ook voor hen lovende woorden:

De jury over Sofie Doeland:

“Sofie Doeland is een maker, met een praktijk waarin ze soms dienstbaar is aan het project van andere en soms als initiator van eigen projecten aan het werk is, maar altijd met tot de verbeelding sprekende fantasie en autonomie in haar denken en maken. Wij zijn dan ook nieuwsgierig naar de toekomstige ontwikkeling haar werk.”

De jury over Studio Buiten Werking:

“Studio Buiten Werking dompelt zich echt onder in het onderwerp, tillen elke steen op om erachter te komen wat eronder ligt. De makers staan er voor open om erachter komen dat ze misschien iets nieuws moet leren om je het verhaal te kunnen vertellen.

Foto: Werk van Sofie Doeland tijdens Oerol 2019

Ik steun de Joop Mulder Plak met een eenmalige gift!

Je kunt zowel eenmalig, doorlopend als periodiek schenken. Met een doorlopende of periodieke schenking geef je ons zekerheid voor de toekomst en de mogelijkheid om nu al te investeren in innovatieve ontwikkelingen die over een paar jaar op het festival te zien zijn. Tevens schenk je door de ANBI status bij een periodieke schenking voordelig: 125% van het geschonken bedrag is namelijk aftrekbaar.

Vragen over schenken aan de Joop Mulder Plak? Mail Tessa Kloost: tessa@oerol.nl of bel 0562 448 448.

foto: de installatie van Studio Buiten Werking tijdens Oerol 2019 | Jelte Keur

Donateurs van Oerol

Donateurs geven Oerol artistieke durf en ruimte voor experiment! Dankzij jullie kunnen we vernieuwen en talent begeleiden.

Mecenas & nalatenschappen

Met een grote gift creëer je kansen en ontwikkel je Oerol samen met ons.

Fonds Atelier Oerol

Talent stimuleren en coachen in vernieuwende projecten en experimenten.

Deel deze pagina