Over Oerol

Joop Mulder Plak

Talent erkennen en stimuleren met een jaarlijkse prijs.

Oerol samen stimuleren

Oerol experimenteert, vernieuwt en onderzoekt, omdat talent op dit festival écht een kans krijgt. In het festivallandschap is het producerende karakter van Oerol uniek in vergelijking tot theaterfestivals die enkel theater presenteren. Wij willen zelf talent stimuleren en pioniers welkom heten.

Als eerbetoon aan de initiator van het festival Joop Mulder, geven wij kunstenaars die verrassend werk ontwikkelen in het Terschellinger landschap de Joop Mulder Plak. Deze stimuleringsprijs biedt kunstenaars de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen. De winnaar van dit jaar ontvangt op 11 september 2019 in Harlingen de prijs uit handen van Joop Mulder.

Bijdragen kan tot 1 september

Aan de stimuleringsprijs is een geldbedrag gekoppeld. Hoe hoog het bedrag van deze prijs is bepalen we samen.

Volg deze link om direct een eenmalige donatie te verrichten. Alle donaties die voor 1 september zijn gedaan tellen mee voor de stimuleringsprijs van 2019!

Genomineerden 2019

In 2017 won kunstenaarsduo Hart van Veen en in 2018 won Bart van de Woestijne de Joop Mulder Plak. Van de Woestijne maakte voor Oerol 2019 het ervaringstheater In order of disappearance dat ook te zien was tijdens Over het IJ Festival in Amsterdam.

Een vakkundige jury heeft tijdens de afgelopen editie van Oerol drie genomineerden voor de Joop Mulder Plak 2019 geselecteerd:


Emke Idema


Theatermaker Emke Idema werkte tijdens haar residentie op Terschelling aan de ontwikkeling van een fascinerend sciencefiction spel over de relatie van de mens met muterende bomen en planten: de nieuwe superorganismen. Tijdens Oerol 2019 kon een select publiek meedoen aan deze voorproef.foto: Nichon Glerum


Sofie Doeland


Beeldmaker Sofie Doeland maakt met Tumbling in time onderdeel uit van de reizende expositie Moving Landscapes en leverde een sterk autonoom werk af dat reageert op het landschap en nieuwsgierig maakt naar meer. De expositie is samenwerking tussen Oerol en Sense of Place en vanaf 29 juli te zien op het Duitse eiland Föhr.

foto: Heleen HaijtemaStudio Buiten Werking


Ontwerpersduo Studio Buiten Werking ontwierp een interactieve installatie om de verborgen schoonheid van het vernuftige kustecosysteem zichtbaar te maken. De Expeditie Land zonder dijk verbond kunst aan wetenschap en betrok via de verbeelding een groot publiek.

foto: Jelte Keur

Ik vul de Joop Mulder Plak met een eenmalige gift!
Ik vul de Joop Mulder Plak met een doorlopende gift!

Je kunt zowel eenmalig, doorlopend als periodiek schenken. Met een doorlopende of periodieke schenking geef je ons zekerheid voor de toekomst en de mogelijkheid om nu al te investeren in innovatieve ontwikkelingen die over een paar jaar op het festival te zien zijn. Tevens schenk je door de ANBI status bij een periodieke schenking voordelig: 125% van het geschonken bedrag is namelijk aftrekbaar. Vragen over periodiek schenken? Stuur een mailtje naar steun@oerol.nl of bel 0562 448 448.

Neem contact met onze fondsenwerver op

Donateurs van Oerol

Donateurs geven Oerol artistieke durf en ruimte voor experiment! Dankzij jullie kunnen we vernieuwen en talent begeleiden.

Mecenas & nalatenschappen

Met een grote gift creëer je kansen en ontwikkel je Oerol samen met ons.

Fonds Atelier Oerol

Talent stimuleren en coachen in vernieuwende projecten en experimenten.

Deel deze pagina