Praktisch

Joop Mulder Plak 2021

Stimuleringsprijs voor talentvolle makers op Oerol

Joop Mulder Plak

Jaarlijks wordt de Joop Mulder Plak uitgereikt aan een kunstenaar die verrassend werk ontwikkelt in het Terschellinger Landschap. De digitale ruimte wordt dit jaar als locatie meegenomen.

Deze stimuleringsprijs biedt kunstenaars de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen. Op 10 januari 2021 overleed Joop Mulder plotseling. Voor ons des te belangrijker deze prijs in stand te houden. Omdat het hart van Joop uitging naar kansen voor jong talent.

Uitreiking Joop Mulder Plak
Tijdens dit bijzondere jaar, waarin een fysiek Festival wederom niet mogelijk was, werd deze stimuleringsprijs op 18 september 2021 uitgereikt aan een maker die vernieuwend werk maakte voor Het Imaginaire Eiland of onderdeel uitmaakte van Oerol Next: een onderdeel van Oerol waarbij makers achter de schermen tijdens Oerol 2021 op Terschelling hebben gewerkt aan hun voorstellingen.

De vakjury, onder leiding van interim hoofd Programmering Ira Judkovskaja , bestond uit de artistiek leider Kees Lesuis en de programmeurs van Oerol: Farnoosh Farnia, Wendy Moonen, Harry Hamelink en Marin de Boer.

De winnaar van de Joop Mulder Plak 2021 is Diederik Kreike met diens voorstelling a queer.obj. Speciale erkenning was er voor Kompagnie Kistemaker de theaterfilm Missie Márquez Op weg naar het einde (deel 10,11 & 12).

Foto: Nienke Maat

Diederik Kreike

Diederik Kreike en team toonden in het kader van Het Atelier (het gezamenlijke talentontwikkelingstraject van Oerol en Over het IJ Festival) de eerste resultaten van het project a queer.obj op Terschelling. Daar nodigden zij publiek uit om mee te gaan in een zoektocht naar nieuwe verhalen en een nieuwe taal. Het project adresseert de worsteling bij het vormen van de eigen identiteit, in een wereld waarin sociale media dit proces beïnvloeden. De verwachtingen van de samenleving over hoe we onszelf digitaal presenteren, maar ook de eenzaamheid en hardheid die hierbij komen kijken, zijn intens voelbaar in diens werk.

De jury herkent het lef van Diederik Kreike om met dit thema op deze locatie een voorstelling te maken. De interactie die tijdens het werkproces ontstond met omwonenden en de manier waarop het team een band met hen creëerde en hen mee wist te nemen in de thematiek van de voorstelling was heel bijzonder. Er zat een kwaliteit in de wijze waarop de locatie en het landschap daaromheen waren ingezet in de voorstelling.

De jury wil het werk en de missie van Diederik Kreike stimuleren en ziet wat die kan bereiken bij het krijgen van de ruimte om zelf zonder restricties te maken wat voor die belangrijk is.

Foto: Nienke Maat

Lees hier het juryrapport

Extra eenmalige prijs Kompagnie Kistemaker

De jury: "De eerdere negen delen van Missie Márquez speelden in theaters of als locatievoorstelling op Oerol Festival, maar Missie Márquez Op weg naar het einde (deel 10,11 & 12) eindigt als theaterfilm. De manier waarop Kompagnie Kistemaker dit noodlot omarmt heeft en de slotdelen van de voorstelling radicaal heeft omgezet naar film, getuigt van moed en veerkracht. De magie van het theater is herkenbaar en voelbaar door de manier waarop de gehele film is opgenomen in één take. Hiermee heeft zij laten zien hoe locatietheater op het digitale platform ingezet kan worden. Dit is geen verfilming van theater, dit is een ode aan de verbeelding."

De jury prijst de speelsheid en compromisloosheid van Missie Márquez; de flexibiliteit en veerkracht spatte van het doek. De manier waarop de film zowel de ernstige context van de coronacrisis als de lichtheid die de film met zich meebrengt in één gebaar mee weet te nemen is heel bijzonder. De jury is heel benieuwd waar Kompagnie Kistemaker ons verder mee gaat verrassen nu dit hoofdstuk is afgesloten.

Karlijn Kistemaker: “kwetsbaarheid is klote én de voorwaarde voor alles”

De jury was zo onder de indruk over deze bijzondere prestatie van Kompagnie Kistemaker dat Oerol dit jaar een extra eenmalige prijs uitreikt. Als een speciale waardering voor dit project ontvangt Kompagnie Kistemaker een cheque van €2.500.

Foto: Nienke Maat

Winnaars vanaf 2017

2017: kunstenaarsduo Hart van Veen
2018: Bart van de Woestijne
2019: Emke Idema
2020: Jennifer Muntslag en Dionne Verwey

Genomineerden Oerol 2021

De jury heeft na afloop van Oerol 2021 vier genomineerden geselecteerd. Het volledige juryrapport is te lezen op de website: https://www.oerol.nl/nl/jury-rapport-joop-mulder-plak

Ook genomineerd: Sien Vanmaele | Foto: Nichon Glerum

Vul de Plak!

Je kunt zowel eenmalig, doorlopend als periodiek schenken. Met een doorlopende of periodieke schenking geef je ons zekerheid voor de toekomst en de mogelijkheid om nu al te investeren in innovatieve ontwikkelingen die over een paar jaar op het festival te zien zijn. Tevens schenk je door de ANBI status bij een periodieke schenking voordelig: 125% van het geschonken bedrag is namelijk aftrekbaar.

Je kunt de Joop Mulder Plak ook gericht steunen als Oerol Pionier. Lees hier meer over de mogelijkheden

Vragen over schenken aan de Joop Mulder Plak? Mail Tessa Kloost: tessa.kloost@oerol.nl of bel 0562 448 448.

Ook genomineerd: Ritzah Statia | Foto: Nichon Glerum

Oerol Pioniers

Pioniers staan erom bekend de eerste stap te zetten. Bij Oerol betekent dat het steunen van jonge makers in talentontwikkeling en gevestigde makers in het aangaan van nieuwe uitdagingen.

Nalatenschappen

Door Oerol in jouw testament te zetten geef je Oerol door aan de volgende generatie

Deel deze pagina