Inspiratie

Joop Mulder Plak 2022

Stimuleringsprijs voor talentvolle makers op Oerol

Joop Mulder Plak

Jaarlijks wordt de Joop Mulder Plak uitgereikt aan een kunstenaar die verrassend werk ontwikkelt in het Terschellinger Landschap. Deze stimuleringsprijs biedt kunstenaars de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen.

Uitreiking Joop Mulder Plak 2022
Woensdag 15 juni is de Joop Mulder Plak 2022 ter waarde van €10.000, uitgereikt aan Theun Mosk voor zijn nieuwe culturele onderneming Ruimtetijd.

Op 10 januari 2021 is Joop Mulder plotseling en veel te vroeg overleden. Zijn hart ging uit naar kansen voor jong talent op het gebied van landschaps- en locatietheater. Zijn overlijden maakt het extra belangrijk voor Oerol om Joop zijn visie te markeren en verder uit te dragen. Ruimtetijd deelt deze visie en kantelt het perspectief, een andere manier van kijken naar kunst, theater en de wereld om je heen. Virtueel, fysiek, tijdelijk en voor altijd in je gedachten.

Foto: Marleen Annema

Theun Mosk

Theun Mosk werkte in 2008 als veelbelovend maker aan het project Walking op Oerol. Hij werkte voor deze voorstelling onder leiding van zijn inspiratiebron Robert Wilson uit New York en in samenwerking met Boukje Schweigman. In 2008 openden zij met dit project het Oerol Festival. De wijze waarop Robert Wilson met zijn Watermill Center een plek voor jong talent creëerde diende ook voor Theun Mosk mede als voorbeeld in de opzet van zijn culturele onderneming Ruimtetijd.

De directie en het artistieke team van Oerol heeft ervoor gekozen om de Joop Mulder Plak aan Theun Mosk uit te reiken als een erkenning van het permanente pionieren van Theun op het snijvlak van landschap, locatie, theater en scenografie. En als een ode aan de speciale relatie tussen Joop Mulder, Theun Mosk en Robert Wilson, in het licht van de interessante ontwikkelingen op het gebied van locatietheater die hierdoor gestimuleerd zijn. De prijs is een aanmoediging om binnen Ruimtetijd de doelstellingen van talentontwikkeling verder vorm te geven.

Het grootschalige Soundings, welke vanaf 2024 in het Groninger landschap wordt gerealiseerd, heeft als voorbode het proefproject Listen to the land (Oerol 2022). Soundings is een direct voortvloeisel uit de bijzonder artistieke samenwerking tussen Mulder, Mosk en Wilson. Oerol fungeert hierbij als Lab voor Soundings

Voor Theun Mosk leek alles samen te vallen door de Plak. De dag voordat hij de Joop Mulder Plak ontving, kreeg hij van mede oprichter Balster van Duijn het verlossende woord dat Ruimtetijd permanent residentie gaat houden in een fort tussen Amsterdam en Haarlem, omringd door natuur. Een eigen eiland voor makers op het vaste land, een verbinding met Oerol en een belangrijke plek die ruimte en tijd biedt voor de ontwikkeling van nieuwe makers, locatietheater en nog veel meer.

Winnaars vanaf 2017

2017: kunstenaarsduo Hart van Veen

2018: Bart van de Woestijne
2019: Emke Idema
2020: Jennifer Muntslag en Dionne Verwey
2021: Diederik Kreike


Foto: Nienke Maat

Vul de Plak!

Je kunt zowel eenmalig, doorlopend als periodiek schenken. Met een doorlopende of periodieke schenking geef je ons zekerheid voor de toekomst en de mogelijkheid om nu al te investeren in innovatieve ontwikkelingen die over een paar jaar op het festival te zien zijn. Tevens schenk je door de ANBI status bij een periodieke schenking voordelig: 125% van het geschonken bedrag is namelijk aftrekbaar.

Je kunt de Joop Mulder Plak ook gericht steunen als Oerol Pionier. Lees hier meer over de mogelijkheden.

Vragen over schenken aan de Joop Mulder Plak? Mail Tessa Kloost: tessa.kloost@oerol.nl of bel 0562 448 448.

Oerol Pioniers

Pioniers staan erom bekend de eerste stap te zetten. Bij Oerol betekent dat het steunen van jonge makers in talentontwikkeling en gevestigde makers in het aangaan van nieuwe uitdagingen.

Nalatenschappen

Door Oerol in jouw testament te zetten geef je Oerol door aan de volgende generatie

Oerol Zakelijk

Uw onderneming samen met Terschellinger natuur en Oerol cultuur is een inspirerende samenkomst met gegarandeerd unieke belevingen.

Deel deze pagina