Programma

Het Atelier

Het Atelier is dé plek voor talentontwikkeling op het gebied van locatietheater. Jonge makers krijgen binnen dit traject de ruimte voor onderzoek en experiment in de publieke ruimte onder begeleiding van Oerol en Over het IJ festival.

Het Atelier is het gezamenlijke talentontwikkelingstraject van Oerol en Over het IJ Festival. Drie nieuwe makers bouwen - gedurende de periode van een jaar via workshops, ontmoetingen, residenties - aan hun eigen theatertaal en visie op locatietheater. Hun artistieke steigers staan zowel in de natuur van Terschelling als op de industriële NDSM-werf in Amsterdam.

Het Atelier is een vrijplaats voor talent waarbij Oerol en Over het IJ Festival ook ondersteuning bieden als vraagbaak en kritische kijker. De makers leggen op hun beurt een fundament voor een groter publiek en meer professionele zichtbaarheid. Met het Atelier beogen de festivals een bijdrage te leveren aan diversiteit en vernieuwing in het kunstenveld.

Geschiedenis

Vanaf haar oprichting heeft Oerol een belangrijke rol gespeeld bij de begeleiding en ontwikkeling van theatermakers in het maken van locatietheater. Het eiland kreeg een rol als vrijplaats voor theatermakers toebedeeld: eenmaal weg uit de door hen vertrouwde, zwarte doos van het traditionele theater hielp het festival gezelschappen als Dogtroep, Trajecttheater en kleinkunstartiesten als Brigitte Kaandorp op weg bij hun eerste stappen in de vrije natuur. In de jaren negentig werd dit uitgebreid met een traject voor jonge, veelal net afgestudeerde theatermakers die in een kale schuur verhalen van het eiland ten gehore brachten: het Oerol fenomeen ‘schuurtjestheater’ was geboren.

Met coaching op het gebied van regie, dramaturgie en productie verplaatsten de jonge makers zich in de jaren daarop vanuit de schuur naar de bossen, duinen en wateren over het hele eiland. De werkplaats werd omgedoopt tot Atelier, maar de doelstellingen bleven gelijk: de kwaliteit van locatietheater verhogen door professionele begeleiding van jonge makers naar een eigen stijl.

Voor verschillende theatermakers en artiesten, die ondertussen in binnen- en buitenland naam maken, heeft de werkplaatsfunctie van Oerol als springplank gewerkt. Makers als Karlijn Kistenmakers, Thabi Mooi, Johannes Bellinkx, Akwasi, Berg en Bos en de Dansers zijn hier een voorbeeld van.

Het Atelier in 2020

Sinds 2018 wordt samengewerkt met partners waar talentontwikkeling in het DNA zit. Dit jaar zetten Oerol en Over het IJ festival een meerjarige samenwerking in met Likeminds uit Amsterdam, Club Guy & Roni + Noord Nederlands Toneel uit Groningen en Productiehuis Theater Rotterdam. Met deze samenwerking bundelen we krachten zodat de beoogde vrijplaats of laboratorium kan ontstaan.

Lunatics and Poets, Diederik Kreike en Venus Pop Grotto! gaan op Oerol en Over het IJ Festival onderzoeken en experimenteren op het gebied van theater en kunst in de openbare ruimte. Zij doen dit zowel op Terschelling als in Amsterdam Noord. Hierbij kunnen de fysieke locatie, maar ook de sociale context een rol spelen.

De makers werken een jaar lang aan hun eigen theatertaal via workshops, ontmoetingen en residenties. Zij worden daarin begeleid op artistiek, productioneel en zakelijk vlak.

Het Atelier wordt mogelijk gemaakt door Oerol, Fonds Atelier Oerol en Over het IJ Festival.

Het Atelier steunen in Fonds Atelier Oerol? Lees hier meer over de mogelijkheden.

ANBI status

Onze ANBI-status levert voor donateurs belangrijke voordelen op. Op deze pagina vind je de relevante gegevens van Stichting Terschellings Oerol Festival de Stichting Vrienden van Oerol en Stichting Cultureel Garantiefonds Terschelling.

Fonds Atelier Oerol

Talent stimuleren en coachen in vernieuwende projecten en experimenten.
3 december 2019

Dit zijn de makers van Het Atelier 2020

Deel deze pagina