De Streken

Een iconisch kunstwerk van Marc van Vliet om de grondlegger van Oerol en Sense of Place, Joop Mulder, te eren. Samen realiseren we dit eerbetoon en zetten we zijn gedachtegoed voort.

Ontmoetingsplaats van windstreken

In januari 2021 overleed Joop Mulder, oprichter van Oerol, op 68-jarige leeftijd. Ooit begonnen vanuit zijn café de Stoep in Midsland, groeide Oerol onder zijn bezielende leiding uit tot een uniek, wereldwijd bekend locatietheaterfestival. Met zijn vasthoudendheid en eigenzinnigheid roeide Joop tegen de stroom in. Hij is van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van locatietheater en kunst in het landschap.

Het eiland door de ogen van Joop
Joop opende Terschelling voor makers van alle kunstdisciplines als inspiratiebron, proeftuin en speelplek. En gaf zo honderden kunstenaars, gezelschappen, theatermakers, choreografen, dansers, acteurs en verhalenvertellers de ruimte om hun ideeën de vrije loop te laten. Tientallen beginnende makers kregen de kans om zich te ontwikkelen in locatietheater. Joop nodigde hen uit en ging op pad om zijn eiland met hen te delen, om zo samen de ultieme stek te vinden in het landschap, waar hun nieuwe werk kon wortelen.

De Streken
Een van de kunstenaars waar Joop een nauwe band mee had, is Marc van Vliet (Theater Tuig). Joop gaf vanaf 1999 ruim baan aan alle nieuwe projecten van Theater Tuig, die daarmee sterk bijgedragen hebben aan het karakter van het Festival. In de artistieke uitwisseling tussen Marc en Joop vonden zij elkaar in hun liefde voor het landschap. In 2015 ontwikkelde Marc geïnspireerd door de gesprekken met Joop, het werk De Streken: een getijdenobject, windroos en ontmoetingsplaats.

Foto: Michel Aaldering

Drie keer eerder was De Streken te bezoeken op het Festival. Dit werk markeerde voor Joop een nieuwe ontwikkeling van Oerol, in de dialoog tussen kunst en het landschap. Het vormde samen met enkele andere grootschalige landschapswerken de basis voor het Sense of Place gedachtegoed. Voor Joop was De Streken een iconisch werk van waar je het Waddenlandschap op een bijzondere wijze kunt beleven. Het was dan ook zijn droom om het een blijvende plek aan de Waddenkust te geven.

Als eerbetoon aan Joop, als een ontwikkeling van zijn ideeën die nooit mag stoppen, en als een ode aan het landschap komt De Streken terug. Om hem te bedanken voor het grote erfgoed dat hij achterlaat aan Terschelling, de culturele wereld en alle cultuurliefhebbers. Met De Streken kunnen vele generaties van makers en bezoekers het Waddenlandschap bekijken door de ogen van Joop Mulder.

De Streken komt in ieder geval vijf jaar lang jaarlijks terug naar Terschelling. In 2021 hebben we onderzocht hoe het wad op deze nieuwe locatie beweegt, hoe hoog het water komt bij welke windrichting, hoe veranderlijk de bodem is en wat de stroming doet. Vanaf Oerol 2022 is De Streken terug: vernieuwd en nu semi-permanent de bezoeken. Jaarlijks kun je het werk gedurende vier zomermaanden doorlopend bezoeken. In de wintermaanden blijven de contouren van het werk zichtbaar, waarmee De Streken nooit helemaal weg is.

De Windroos
De Windroos boven op de dijk markeert deze plek jaarrond.
De Streken wordt jaarlijks in juni met de hand opgebouwd en blijft staan tot het eind van de zomer.
Exact zuidelijk op de Waddendijk aan de vaste wal bij Koehool staat het werk Watdataangaat. Dit werk spiegelt met De Streken en verbindt beide zijden van het Wad.

Samenwerking Oerol en Sense of Place
De terugkomst van het kunstwerk naar Terschelling is gerealiseerd in samenwerking met Sense of Place. Op allerlei manieren worden donaties verzameld zodat we het werk de komende jaren kunnen opbouwen op Terschelling. Iedereen kan meedoen.

Foto: Michiel Landeweerd

Ik help mee

De Streken wordt mede mogelijk gemaakt door:

Deel deze pagina