#3 NIEUWE WOORDEN
februari 2022

Het vuur is groter dan ik

‘Happy new year. De wereld staat in de fik en ik zou het willen blussen, maar het vuur is groter dan ik’, zingt Froukje in haar song Groter Dan Ik. Onze aarde warmt op. Het is al lang vijf voor twaalf geweest; toch lukt het politici en burgers nog steeds niet om grote stappen te zetten en het tij te keren. De klimaatproblematiek blijft abstract. Er is een nieuwe taal nodig om de vinger op de zere plek te leggen en mensen in beweging te krijgen; iets waar Oerol en haar makers al jaren mee bezig zijn. In deze Oerol XTR nemen we je mee in onze zoektocht naar nieuwe woorden, voor het verhaal dat ieder mens raakt.

De toekomst van onze ijsbanen

Video met Tatiana Pratley, artistiek leider en regisseur Tryater

Tatiana Pratley wandelde langs de ijsbaan in haar dorp en verwonderde zich over de lege vlakte. Wat is de toekomst van deze plekken als de aarde blijft opwarmen? Oerol zocht Tatiana op.

Bekijk de video

Celesta tipt…

Celesta Mensah is gek op theater én op Oerol. Ze schitterde eerder op de planken met het Amsterdamse gezelschap DEGASTEN, schreef voor de Dagkrant en is sinds kort onze Junior Marketeer.

Momenteel werkt Celesta aan Oerol Upcoming: een interactief lab waarin we, met een selecte groep artiesten en deelnemers, zowel werk tonen als elkaar inspireren. De rode draad in haar tiplijstje: inspirerende verhalen van mensen die een negatieve ervaring ombuigen naar iets positiefs.

≈ Self Made: Inspired by the Life of Madam C.J. Walker

De serie op Netflix gaat over de eerste Afro-Amerikaanse en vrouwelijke selfmade miljonair in Amerika. In het verhaal van Sarah Breedlove, beter bekend als Madam C.J. Walker, zien we hoe zij in de 19e eeuw op eigen kracht een iconisch haarmiddel ontwikkelde. Dit deed ze terwijl ze te maken had met discriminatie, misbruik en het gevecht tegen ‘standaard’ schoonheidsidealen. Een inspirerende serie waar ik denk ook veel vrouwen in kunnen herkennen en veel kunnen leren over de motivatie die deze vrouw had.

≈ Prince Gyasi

Hij maakt en bewerkt foto’s van Ghanezen die over het algemeen door de samenleving worden genegeerd. Kenmerkend aan zijn stijl is dat hij vooral veel opvallende kleuren gebruikt en alles gewoon op zijn iPhone maakt. Ik volg hem al bijna 5 jaar op Instagram en ik geniet elke keer weer als ik een post van hem voorbij zie komen.

≈ Patricia Bright’s YouTube series: If I Could Tell You Just One

Zij begon als een YouTuber die graag sprak over haar kledingstijl, skincare en haar verschillende kapsels. Nu is zij uitgegroeid tot één van de grootste YouTube sterren in Engeland. In haar serie spreekt ze verschillende vrouwen uit de entertainment industrie over het overwinnen van hun angsten en de beste versie van jezelf worden. Aan het eind van hun verhaal geven ze vervolgens één advies aan de kijkers.

≈ Perfecte pennen voor handletteren

Ik schrijf in mijn vrije tijd graag. En tijdens de pandemie heb ik ook een enorme liefde ontwikkeld voor kalligrafie. Daarvoor heb je gewoon echt een goede pen nodig. Nou, gelukkig hoef jij geen moeite meer te doen om alle reviews te checken want ik heb een goede tip voor het handletteren. Namelijk de pennen van het merk Sakura Pigma Micron! Ze schrijven ontzettend soepel en zijn erg dekkend.

Het klimaat voelen: kan dat?

Een longread door Tjesse Riemersma

Eind oktober organiseerde Oerol in samenwerking met de Waddenacademie het Waddenlaboratorium. Kunstenaars, designers en wetenschappers werkten samen aan duurzame toepassingen in en oplossingen voor het Waddengebied. Hun opdracht: het klimaat voelbaar maken. Maar kan dat wel?

‘Voelbaarheid lijkt een schaal te veronderstellen waaraan het klimaat niet voldoet’, aldus filosoof en schrijver Tjesse Riemersma. Hij bezocht het laboratorium en beschrijft op de beeldende manier die hem eigen is hoe de kunstwerken het immense klimaat proberen terug te brengen tot menselijke proporties.

Marin de Boer, Curator van Oerol, schreef een artikel in het Friesch Dagblad over het Waddenlaboratorium. Dit artikel lees je hier.

Foto: Deep Meanings of Voyaging | collectie Oerol

Longread

De Oerol Podcast door Mara van Nes

Theatermaker Mara van Nes spreekt met toneelschrijver Jibbe Willems over de nieuwe woorden, verhalen en talen die hij ontwerpt om universele onderwerpen tot het hart van het publiek door te laten dringen.

Luister hier de podcast

Duik in het Oerol archief!

Wij tippen: Kaapdiegoeiekoop, een voorstelling die in 2020 vanwege de Covid-19 pandemie in aangepaste vorm in première ging op Het Imaginaire Eiland van Oerol.

Een oeropera over gewin boven moraal, kapitalistisch denken, de macht van olie en de verdovende werking van snelle consumptie. De stemmen, instrumenten en geluiden zijn allemaal opgenomen op het strand en smelten samen in een waanzinnige videoclip.

Deze scène is een muzikale ode aan onze verslaving aan olie en de corrumperende greep die dit zwarte goud op de wereld heeft. Gooi je volume omhoog en laat het je woonkamer inknallen.

Silbersee/Gouden Haas/ NKK NXT - Kaapdiegoeiekoop: Olie