#2 (dis)connect
juni 2021

#2 (dis)connect juni 2021

Een digitaal verlengde van het Oerol Festival* Het afgelopen jaar stonden onze levens in het teken van de pandemie. Meer dan ooit voelen we nu de behoefte om de connectie met elkaar aan te gaan. We organiseren deze maand geen Festival op het eiland, maar brengen de Oerol-sfeer naar je toe. In deze editie van Oerol XTR laten we het eiland aan je zien en horen. Zo waan je je tijdens het lezen en luisteren hopelijk heel even tussen de bomen, in een duinpan of op het strand. In deze editie: een verslag van theatermaker Rik van den Bos, tips van Froukje, een hoorspel van Project Wildeman en George en Eran gaan met elkaar in gesprek over veganisme. (*) Inmiddels is besloten dat het fysieke Festival vanwege corona niet door kan gaan. Oerol is wel te volgen via ons online platform: Het Imaginaire Eiland.

Reizen in gedachten met Rik van den Bos

“Als je in je eentje, diep van binnen iets samen hebt beleefd... Is het dan toch een beetje echt gebeurd?”

Missen doet verlangen. Rik van den Bos, de helft van theatermakersduo BERG&BOS, schreef een mooie bijdrage voor deze Oerol XTR. Over de mooie plekken en verre geliefden die we in gedachten bezochten toen we aan huis gekluisterd waren. En over de afscheidsmomenten waarop het gemis van een arm om onze schouder het ergst was.

Op Het Imaginaire Eiland presenteert BERG&BOS Ik ben er ook nog, een muzikaal hoorspel in 5 delen over leren leven met verlies, voortleven en vergeten worden.

Lees de gedachten van Rik van den Bos

Froukje tipt....

Froukje is nog maar 18 jaar als ze zich begin 2020 met haar single ‘Groter dan Ik’ in een klap profileert als een van de nieuwe beloften van de Nederlandse alternatieve pop. Op Terschelling nam ze, speciaal voor Oerol, een viertal muziekclips op in het landschap. Deze bekijk je om de dag op Het Imaginaire Eiland. Froukje tipt een film, een concert én een apparaat wat volgens haar niet mag ontbreken op je aanrechtblad. Wij tippen haar muziekclips.

Film
another round - Thomas Vinterberg: Een film over docenten die bij wijze van experiment elke dag een beetje alcohol drinken. De mooie en lelijke kanten van alcohol worden goed belicht. Een film vol humor met een zwart randje.

Activiteit
Airfryer. Ik heb sinds kort een airfryer, je kunt er echt alles in bakken. Van lasagne tot cakejes.

Concert
Het optreden van S10 op Oerol. Ze is live erg in ontwikkeling en dat is heel leuk om als kijker te mogen aanschouwen. Daarnaast kunnen we het goed met elkaar vinden.

Een gesprek met George Elias Tobal en Eran Ben-Michaël

In een alternatieve realiteit staan ze deze week met z’n vieren beschut in het bos of te zweten in een duinpan, voor het eerst hun nieuwe voorstelling voor publiek te spelen. In plaats daarvan speelden George Elias Tobal en Eran Ben-Michaël, samen met Nazanin Taheri en Eline van Gils, afgelopen weekend de try-outs van hun nieuwe voorstelling ‘George en Eran worden veganisten’ in theater De Meervaart. De voorstelling gaat op vrijdag 24 september in première en zal in theaters door het hele land te zien zijn.

Zoals we ze kennen, snijden ze dit keer weer een maatschappelijk gevoelig thema aan. Na grote onderwerpen als wereldvrede en racisme, voeren ze dit keer het dialoog over veganisme. Eet je wel of geen vlees, geen of minder zuivel? Moeten we als nietige individu in vleesstaking gaan of ligt de verantwoordelijkheid bij de grote bedrijven en de overheid? Zwaar op de maag? Nee hoor, zelf noemen ze het namelijk een ‘klimaatkomedie’.

Lees hier George en Eran in gesprek

Hoorspel: Manual for the Displaced

Wat betekent het om je ergens thuis te voelen? Een eenduidig antwoord is er niet, maar met elkaar, door verhalen te delen, verkent Project Wildeman de antwoorden. Zo bouwen ze aan een ‘handleiding’ voor ontheemden.

In de voorstelling Manual for the Displaced gaat Robin Block op zoek naar zijn Indonesische voorouders. Hij duikt daarmee in de thematiek van ontheemding, thuisgevoel en het leven tussen culturen en doet dat door middel van een spannende en betoverende mix van woord, klank en beweging. De voorstelling begint met een hoorspel in de vorm van een audiowandeling. Je luistert het hoorspel in deze Oerol XTR. Trek je je wandelschoenen aan?

De voorstelling Manual for the Displaced gaat in première op Festival Boulevard in Den Bosch, in augustus.

Foto: Nichon Glerum (links Robin Block en rechts Sven Hamerpagt)

Luister hier het hoorspel