#1 eerste editie
april 2021

De eerste editie van Oerol XTR april 2021

Oerol bestaat in 2021 40 jaar. Dit is ook het jaar van een nieuwe kunstenperiode waarin Oerol door het jaar heen ontmoetingen faciliteert en zichtbaarder wil maken. Deze tijd vraagt om een nieuwe manier van kijken. Daar willen wij gehoor aan geven. We laten de lockdown langzaam achter ons en moeten ons zien te verhouden tot een nieuwe praktijk. Alles is hetzelfde, maar toch ook anders.

Oerol XTR april 2021

Zoals je in ons Fluïde Manifest kunt lezen, willen we met elkaar denken over wat ons Festival, met zijn ongekende omvang, waarde en impact, is en kan zijn. Nu en in de toekomst. Voor een breed, divers en veelkleurig publiek. Op het eiland, maar ook steeds meer daarbuiten.

Je leest, hoort en ziet de eerste editie van Oerol XTR. Een digitaal verlengde van het Oerol Festival, waarin de geest van Oerol doorklinkt. Het hele jaar door. Bij Oerol XTR komen talentvolle makers, artiesten en partners aan het woord. Zij bieden nieuwe inzichten en verfrissende toekomstperspectieven in tekst, beeld en geluid. Ga je het avontuur met ons aan?

In deze editie: tips van Paulien Cornelisse, een gedicht van spoken word artieste Lisette Ma Neza, een podcast door Lisa Frenkel over de waarde van merkkleding en een long read over verborgen armoede tussen Lisa Frenkel en Maarten Smit.

(*) Inmiddels is besloten dat het fysieke Festival vanwege corona niet door kan gaan. Oerol is wel te volgen via ons online platform: Het Imaginaire Eiland.

"Prends soin de toi"

"Zorg goed voor jezelf". Met deze woorden sloten Lisette Ma Neza en haar vriendinnen hun briefwisselingen het afgelopen jaar af. Het is lastig om voor elkaar te zorgen in deze tijd, dus moet je goed voor jezelf zorgen.

In haar gedicht passeren verschillende talen, net als in haar dagelijks leven. Lisette Ma Neza werd geboren in Nederland en heeft Rwandese roots. Onlangs verhuisde ze naar Brussel, een stad waar vele talen mengen. Hier vervolgt ze haar eindeloze zoektocht naar haar eigen taal. Haar eigen verhaal. Mag ik ook wonen? Zoals jouw woorden en jouw archief wonen in mij. Mag ik ook wonen?

Op Oerol 2021 presenteert Lisette Ma Neza zich als muzikante. Tijdens een residentie op Terschelling zal ze werken aan nieuwe teksten, composities en opnames.

Klik hier om Lisette Ma Neza te zien en te beluisteren.

Oerol & Motel Mozaïque

Lisette Ma Neza is een prominente naam in onze muziekprogrammering, die dit jaar tot stand komt in samenwerking met creatief partner Motel Mozaïque. Samen bieden we talentvolle musici Oerol aan als werkplaats voor het ontwikkelen van nieuw werk. We vragen hun om gedurende een langere periode tijdens het Festival aanwezig te zijn op Terschelling en hun werk te tonen.

Daarnaast ontwikkelen we samen met de musici andere vormen, die online of via radio te volgen zijn. Deze plannen zijn onderdeel van de koerswijziging die we willen doorvoeren in onze muziekprogrammering. Motel Mozaïque ontwikkelt hiervoor de creatieve signatuur.

Motel Mozaique

Paulien Cornelisse tipt…

Welke documentaire moet je gezien hebben? Welk boek moet je gelezen hebben? Wie blaast je gegarandeerd omver met zijn stem?

Elke Oerol XTR nodigen we een maker of partner uit om tips met je te delen, uit de hoge en lage cultuur. In deze editie lees je de tips van schrijver en theatermaker Paulien Cornelisse. Zij tipt onder andere een wandelgids voor stadsmensen, een wetenschapspodcast voor kinderen en een sonate die een lach op je gezicht tovert. Cultuur waarvoor je je thuisomgeving niet hoeft te verlaten.

Eerder was Paulien samen met Chris Bajema de host van de Ochtendtalkshow. In 2020 was ze tijdens Het Imaginaire Eiland te gast bij Opium op Oerol van de AVROTROS. Nu maakt ze een kersverse solovoorstelling met nieuw materiaal voor Oerol 2021.

Tip!

Wandelgids
Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam. Een langeafstandswandeling, samengesteld door Alex Buijs, uitgegeven door UItgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. 227 kilometer, als een soort bloembladen om de binnenstad van Amsterdam heen. Je leert alle buitenwijken en stadsnatuur kennen. Je kunt vossen tegenkomen, je loopt naar Ruigoord, en ook het Waterland ga je een stuk in. Alleen de binnenstad zie je niet, maar die ken je wel. Het was een heerlijk project om deze wandeling helemaal te doen. Dergelijke gidsen bestaan ook voor andere steden, is echt een tip voor stadsmensen die van natuur houden (geldt denk ik voor veel Oerolgangers wel :-))

Lievelingspodcast
Mijn eigen man maakt mijn lievelingspodcast, die heet ‘Man met de microfoon’, met echte en bijna echte verhalen uit een stadswijk. Oerolgangers kennen mijn man (o, klein detail, hij heet Chris Bajema), omdat wij jarenlang samen voorstellingen hebben gemaakt op Oerol, en ook een paar jaar samen de Ochtendtalkshow presenteerden. Als ik aan de Ochtendtalkshow denk, krijg ik meteen zin in dûmkes.

Podcast voor kinderen
De Vlaamse makers van Het Geluidshuis maken een mooie wetenschapspodcast voor kinderen: Wetenschapje. Leuk voor in de auto naar de boot. Of gewoon voor thuis. Over interessante vragen als ‘wat voor gif zat er in de appel van Sneeuwwitje’ maar ook ‘kun je worden opgezogen door een tornado’.

Theater (online)
Ik heb tijdens corona erg mooie online voorstellingen gezien van Artemis, het is het waard hun website in de gaten te houden, ook als er op beperkte schaal weer kindervoorstellingen ‘in het echt’ te zien zijn! Een andere geweldige livestream zag ik bij Toneelgroep Oostpool, de voorstelling ‘Alles wat liefde is’. Die specifieke stream is er niet nu niet meer, maar wie weet wat ze allemaal nog meer op dat knotsgekke internet knallen.

Muziek
Sonate in D groot, K119: Allegro, van Somenico Scarlatti, gespeeld door Daria van den Bercken. Dit is een prachtig stuk waardoor de hemel openbreekt. Daria van den Bercken speelt het dan ook nog op zo’n manier dat ik regelmatig in lachen uitbarst van vreugde. Wat heb je nou nog meer nodig in deze tijd. Niets toch?

Recepten
Ik volg graag de receptenmakers van The Guardian, zoals onder meer Yotam Ottolenghi. Ik kwam erachter dat ik al een paar keer een recept van Meera Sodha heb gemaakt. Bijvoorbeeld de overheerlijke ‘vegan bao buns’. Ik kwam er net achter dat deze Meera een nieuw kookboek heeft gemaakt, en wie weet ga ik dat gewoon VANDAAG aanschaffen bij mijn lokale boekhandel. Haar Vegan/Vegetarische boek heet ‘East’.

Boek (nonfictie)
Children of Ash and Elm van Neil Price - een zeer grondige geschiedenis van de Vikingen. Lekker geschreven en vol nieuws (voor mij dan). Het leuke is dat hij de Vikingcultuur zoals we die kennen uit de sagen combineert met bevindingen uit de archeologie. Zelf staat hij als archeoloog bijvoorbeeld vaak Vikingbeerputten leeg te scheppen en daar leidt hij van alles uit af. Poep is uiteindelijk het antwoord op vele vragen, blijkt maar weer.

Boek (fictie)
Een interessant boek dat afgelopen jaar tot mijn kwam was ‘Paul takes the form of a mortal girl’, van Andrea Lawlor. Laat ik niet te veel over vertellen, behalve dat het heel lekker geschreven is, en dat er leuke dingen in voorkomen die ‘eigenlijk niet kunnen’, maar die zo terloops worden beschreven dat je er zonder meer in gelooft. Lijkt wat dat betreft een beetje op sommige korte verhalen van A.M. Homes, maar dit is wat luchtiger/blijer.

Oeroltips
En tot slot nog mijn Oeroltips! ik heb nog niets gezien maar naar deze ervaringen/installaties kijk ik erg uit: De installatie peri mask van Benjamin Vanderwalle, waarbij je een masker moet opzetten waardoor links rechts wordt en boven onder. Wat heerlijk moet het zijn om in plaats van een corona mondmasker een masker op te zetten dat de hele wereld verandert!

Ook zie ik uit naar Dansen-nieuwe stijl op het einde van de Here be Dragons route op de Betonning. Er gaat gezocht worden naar nieuwe manieren om met elkaar te kunnen feesten. Hiep hoi!

Lisa Frenkel - Bij de buren (pilot)

Aflevering: Kleding

Kleren maken de man. Struin je graag tweedehands winkels af, of leg je veel geld neer voor een bepaald merk? Grote kans dat je vrijheid voelt in hoe je jezelf presenteert aan de buitenwereld. In haar pilot voor een nieuwe podcastserie over een arme wijk in Friesland verwondert researcher en antropoloog Lisa Frenkel zich over de noodzakelijke inventiviteit van de bewoners. Ondanks een beperkt budget komen zij graag goed voor de dag. Lisa spreekt hen over het belang van merkkleding in hun leven.

Tijdens het maken van haar podcast werd Lisa gecoacht door Pascal van Hulst, bekend van de populaire podcast De Blankenberge Tapes. Pascal heeft Lisa’s podcast ook gemonteerd. Op onze social media laten we weten wanneer de volgende aflevering te beluisteren is.

Luister hier de hele podcast

Armoede in Nederland: problematiek die vraagt om normverschuiving

Een gesprek met Maarten Smit en Lisa Frenkel

Het begrip armoede roept bij veel Nederlanders vermoedelijk vooral associaties op met andere werelddelen. Toch leeft in ons eigen land acht procent van de gezinnen in armoede. Een op de twaalf kinderen groeit er dus in op. Om deze mensen heen zweven stigma’s, statistieken en ongewilde stempels. Hun eigen verhalen horen we eigenlijk nooit. Met zijn nieuwe voorstelling maakt theatermaker Maarten Smit invoelbaar wat armoede in Nederland betekent. We nodigen hem uit om in gesprek te gaan met researcher en antropoloog Lisa Frenkel. Zij maakt in opdracht van Oerol een pilot voor een podcastserie over ditzelfde thema. Wie is de mens onder de armoedestempel?

Armoede in Nederland